Σάββατο 14 Δεκ 2019 4:49      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντιδράσεις προκαλεί η ανακατασκευή του συντριβανιού στην κεντρική πλατεία Λιτοχώρου

Την αντίδραση παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου προκάλεσε η κίνηση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην ανακατασκευή του συντριβανίου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της παράταξης "Δίον-Όλυμπος/Συνδυασμός Ευθύνης" Γιώργος Φαρμάκης, σε κείμενό του που έχει τίτλο "Ο Δήμος είμαι εγώ", κατηγορεί το δήμαρχο Κώστα Δημόπουλο ότι αποφασίζει μόνος του απαξιώνοντας τους θεσμούς, κάτι που δημιουργεί έλλειμα δημοκρατίας στο δήμο.

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Κουρίτα της "Λαϊκή Συσπείρωση" με έγγραφο αίτημά της, που απευθύνεται προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Αθανάσιο Καλαϊτζή ζητά απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με την αναγκαιότητα, την ύπαρξη ή όχι μελέτης και το κόστος του συγκεκριμένου έργου.

Γ. Φαρμάκης

Συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης αναφέρει τα ακόλουθα:

"Παραφράζοντας την γνωστή ρήση του Λουδοβίκου του ΙΔ' "το κράτος είμαι εγώ" (L'Etat, c'est moi), μόνο έτσι θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την πλήρη έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών στο δήμο Δίου Ολύμπου. Αφορμή για όλα αυτά αποτελεί το θέμα "συντριβάνι πλατείας Λιτοχώρου".

Χωρίς καμιά απόφαση, έστω και του τοπικού συμβουλίου, χωρίς την ύπαρξη έστω και μιας στοιχειώδους μελέτης από την τεχνική υπηρεσία (παρά μόνο μιας έκθεσης ιδεών ενός ειδικού συνεργάτη), χωρίς να ερωτηθεί και χωρίς να γνωρίζει κανείς, μια ωραία πρωία ένα μέρος από το συντριβάνι στην κεντρική πλατεία Λιτόχωρου έγινε σωρός από μπάζα. Δεν θα σταθούμε στο αισθητικό μέρος. Σε κάποιους μπορεί να άρεζε σε άλλους όχι.

Κάποιοι θεωρούσαν ότι δεν συνάδει με τον χώρο. Αυτά όλα όμως είναι δευτερεύοντα. Άλλο ειναι το πρόβλημα σήμερα στον δήμο Δίου Ολύμπου. Από την στιγμή που θέλησε ο κύριος δήμαρχος να το ανακατασκευάσει όφειλε να ενημερώσει. Να παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο τις ιδέες του. Το κόστος ανακατασκευής. Την αναγκαιότητα του να γίνει εδώ και τώρα.

Εκεί σίγουρα θα υπήρχαν πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το έχουμε ξαναπεί. Το κυρίαρχο θέμα σήμερα στο δήμο μας έχει να κάνει με το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας. Και αυτό γεννά μία σειρά προβλημάτων. Όπως τις απολυταρχικές πρακτικές στο δημοτικό συμβούλιο. Την συνολική και αναφανδόν απαξίωση των πάντων. Των υπηρεσιών. Των δημοτικών συμβούλων. Των ΔΣ των επιχειρήσεων. Των θεσμών. Μόνο ένας υπάρχει. Μόνο ένας αποφασίζει. Μόνο ένας τα ξέρει όλα. Ενός ανδρός αρχή. Του κυρίου Δημόπουλου!! Έτσι ανερυθρίαστα μπορεί να υπερηφανεύεται και αυτάρεσκα να ομολόγει: Ο Δήμος είμαι εγώ!!

Κ. Κουρίτα

Από την πλευρά της η κα Κουρίτα επισημαίνει στο αίτημά της τα εξής:

"Κύριε Αντιδήμαρχε,
την Πέμπτη, 26/05/2016, εντελώς ξαφνικά, είδαμε να ξηλώνονται τα μάρμαρα από  το σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας Λιτοχώρου. 

Επειδή θεωρούμε ότι ο Δήμος πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα έργα, τα οποία φυσικά θα καλύπτουν τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και δε θα χαρακτηρίζονται από τη λογική του «ράβε ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει», παρακαλούμε να απαντήσετε άμεσα και γραπτώς (και με αντίγραφα των σχετικών εγγράφων) στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Για ποιο λόγο γίνεται η αντικατάσταση του μάρμαρου;
2. Με ποια απόφαση και ποιου οργάνου γίνονται αυτές οι όποιες εργασίες;
3. Υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη ή έστω μια τεχνική περιγραφή του συγκεκριμένου έργου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου; Η «αισθητική αλλαγή» πάνω σε ποια μελέτη βασίζεται;
4. Έχει σχέση το συγκεκριμένο έργο με τη μελέτη που «παρέλαβε» η Δημοτική Αρχή στη συνεδρίαση 23/05/2016 (που απείχε όλη η αντιπολίτευση) για την ανάπλαση της κεντρικής οδού του Λιτοχώρου; Στην περίπτωση εφαρμογής της εν λόγω μελέτης το συγκεκριμένο έργο θα παραμείνει με τη μορφή που θα του δώσετε με τις σημερινές εργασίες ή θα αλλάξει;
5. Πόσο κοστίζουν οι εργασίες αυτές;
6. Τελικά, γιατί προβήκατε σε ένα «έργο» αμφιβόλου αναγκαιότητας και χρησιμότητας και όχι στην εκτέλεση κάποιου άλλου μικρής κλίμακας αλλά  μεγαλύτερης ανάγκης για τον τόπο;"

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Λιτόχωρο Συντριβάνι
Scroll to Top