Σάββατο 27 Φεβ 2021 11:18      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απεβίωσε ο τ. Βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, Ντίνος Γκουγκουρέλας. (1934 – 2021)

Έφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Τετάρτης 13/1/2021, ο τ. Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Γκουγκουρέλας, πατέρας του Δικηγόρου, Χρήστου Γκουγκουρέλα, και του Ιατρού, Ιωάννη Γκουγκουρέλα. 

Ο  Ντίνος Γκουγκουρέλας ήταν ο μικρότερος από τους  τρεις αδελφούς, το Γιάννη που  διατηρούσε κατάστημα  στην οδό Κύπρου, τον Ευάγγελο που ήταν υπάλληλος της Διεύθυνσης Γεωργίας και την αδελφή τους Ιωάννα. 

Υπήρξαν μια κλασική ελληνική οικογένεια της μεταπολεμικής  Ελλάδας, με σύμπνοια και αδελφικότητα, που πορεύτηκαν υπό το άγρυπνο βλέμμα της μητέρας τους   Άννας, καθώς πολύ νωρίς έχασαν τον πατέρα τους Χρήστο. 
Οι δυσκολίες της ζωής  τον άνδρωσαν νωρίς.  Ο αγώνας  για την ανέλιξη πέρασε από πολλά στάδια. 
Όλο αυτό το διάστημα  όμως στάθηκε ένας  πράος, ένας γλυκομίλητος,  ευγενικός άνθρωπος. 
Αγάπησε την πόλη που τον ανέθρεψε  και την υπηρέτησε με συνέπεια και αυταπάρνηση. 
Άρχισε  από τα  γυμνασιακά του χρόνια την ενασχόλησή του με τα κοινά.  Ήταν  πρόεδρος του άτυπου μαθητικού συλλόγου του Γυμνασίου Κατερίνης και  συμμετείχε συλλαλητήρια υπέρ της απελευθέρωσης της Κύπρου.
Υπήρξε μάλιστα ο ομιλητής  των εκδηλώσεων υπέρ της απελευθέρωσης της Κύπρου.
 Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε ως εργάτης (φορτοεκφορτωτής) και στη συνέχεια ως αθλητικός δημοσιογράφος. Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες, όπως “Αθλητικά Νέα”, “Ημέρα”, “Βραδυνή” και άλλες. Αργότερα, ως μέλος της αντιπροσωπείας της ΝΔ, εκπαιδεύτηκε πάνω σε ζητήματα ΕΟΚ και σε αγροτικά θέματα στη Διπλωματική Σχολή “Αντενάουερ” στο Βερολίνο. 
Ο Ντίνος Γκουγκουρέλας υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός (ΠΖ) στο Στρατηγείο της 2ας Μεραρχίας στο 4ο Επιτελικό Γραφείο. Η θητεία του διήρκεσε γύρω στα 2 χρόνια.
Επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα 
Εργάστηκε ως δικηγόρος επί 40 χρόνια περίπου στο Πρωτοδικείο Κατερίνης, δείχνοντας μαχητικότητα και ευσυνειδησία. Εκτός από την επαγγελματική του δραστηριότητα, από πολύ μικρή ηλικία ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα στην κοινωνική ζωή της Πιερίας, με την πολιτική, συνδικαλιστική, αθλητική του δράση αλλά και με τη δραστηριότητά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αθλητισμός και πολιτισμός
Ήταν πρόεδρος του άτυπου συλλόγου φιλάθλων της ποδοσφαιρικής ομάδας “Όλυμπος” και γενικός γραμματέας του Αθλητικού Συλλόγου Κατερίνης “Ο Απόλλων”. Παράλληλα, έκανε αθλητικές ανταποκρίσεις και συνεργάστηκε με πολλά αθλητικά έντυπα στον τοπικό Τύπο. Ανέλαβε πρόεδρος του Πιερικού όταν η ομάδα έπαιζε στην Α’ εθνική και μέλος της 5μελούς Επιτροπής Σωτηρίας του Πιερικού. Στον πολιτιστικό τομέα, ήταν γενικός γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου του Συνοικισμού Αστών Κατερίνης, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κατερίνης, μέλος της Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Πιερίας,
Τοπική αυτοδιοίκηση
Στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Ντίνος Γκουγκουρέλας εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές του 1964 στο Δήμο Κατερίνης και ήταν πρώτος σε ψήφους, αν και έχασε την αντιδημαρχία επειδή πρώτευσε η παράταξη του Τάκη Τερζόπουλου και όχι εκείνη του Βασιλείου Ταβαντζή που ήρθε 2η. Ο Γκουγκουρέλας υπηρέτησε επίσης ως νομαρχιακός σύμβουλος με νομάρχη το Νικόλαο Κατακαλίδη. Ήταν πρώτος σε ψήφους (το 1976) λαμβάνοντας τα τρία τέταρτα των μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, με την υποστήριξη όλων των κομμάτων. Εκτός αυτών, υπήρξε πρόεδρος του 26ου ΚΤΕΛ Πιερίας, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταφορών Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Πιερίας, αντιπρόσωπος των επαγγελματικών σωματείων αυτοκινητιστών Πιερίας σε πανελλήνια συνέδρια, νομικός σύμβουλος (κατά κανόνα αφιλοκερδώς) του Συνδέσμου Διεθνών Μεταφορών Πιερίας, της Κοινοπραξίας Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Πιερίας, της Ένωσης Ιδιοκτητών Χωματουργικών Μηχανημάτων Κατερίνης και του Σωματείου Κτηνοτρόφων Κατερίνης, ανάμεσα στα άλλα.
Πολιτική δραστηριότητα
Υπήρξε πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Πιερίας και της ΕΡΕΝ Πιερίας, μέλος της νομαρχιακής επιτροπής της ΕΡΕ Πιερίας, εκλεγμένος πρώτος από τους εκλέκτορες της Πιερίας (1965), πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής της ΝΔ Πιερίας και ορίστηκε διάδοχος του συνεργάτη του στις εκλογές των ετών 1963 και 1964, Αθανασίου Βασιλειάδη, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των στελεχών της ΕΡΕ. Κατήλθε υποψήφιος με την ΕΡΕ με συνυποψήφιους τους Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, Αλέξανδρο Δεληγιαννίδη και Δημήτριο Τσιφοδήμο, αλλά οι βουλευτικές εκλογές του 1967 ματαιώθηκαν λόγω του πραξικοπήματος που είχε ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση της χούντας. Στις βουλευτικές εκλογές του 1977 κατήλθε υποψήφιος με την Εθνική Παράταξη, αφού προηγουμένως παραιτήθηκε από τη νομαρχιακή επιτροπή της ΝΔ. Δεν εξελέγη τότε βουλευτής, παρότι συνολικά το κόμμα συγκέντρωσε 6.000 και πλέον ψήφους. Ήταν επίσης μέλος της Κεντρικής Περιφερειακής Οργάνωσης της ΝΔ.
Βουλευτής
Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 εξελέγη στο νομό Πιερίας, με το κόμμα της ΝΔ. Κατήλθε υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές, που διεξήχθησαν το Ιούνιο του 1985 και κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του.
Υπήρξε αμισθί νομικός σύμβουλος σχεδόν όλων των σωματείων ακτημόνων της Πιερίας. Αγωνίστηκε για τη γεωργική αποκατάσταση των τελευταίων, με τις πύρινες αγορεύσεις του στη Βουλή εναντίον της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ορίστηκε γενικός υπεύθυνος της ΝΔ επί αγροτικών θεμάτων για τη Βόρεια Ελλάδα και συμπεριλήφθηκε σε σκιώδη κυβέρνηση της αντιπολίτευσης, ως υφυπουργός Γεωργίας. Ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής σε πολλά υπουργεία της Βουλής, μέλος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της ΝΔ σε διάφορους τομείς, μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας του ελληνικού Κοινοβουλίου σε αποστολή στην Κύπρο και της αποστολής του κόμματός του στο Στρασβούργο για θέματα της ΕΟΚ και για γεωργικά ζητήματα.

Ως βουλευτής, όπως προκύπτει από τους πίνακες της Βουλής και τον Τύπο τη δεκαετία του 1980, ήταν στην πρώτη δεκάδα στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η Πιερία χάνει έναν ευπατρίδη.  Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Πιερικής  γης  που  τον σκεπάζει.

Ντίνος Γκουγκουρέλας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top