Τετάρτη 21 Αυγ 2019 12:16      

«Από τα Καρπάθια στον Όλυμπο…» με όχημα το 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Φιλόδοξο, πλούσιο και πολυποίκιλο ικανοποιώντας κάθε πολιτιστική ανησυχία και απαίτηση μπορεί να χαρακτηριστεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα 6 Ιουνίου.
Η επίσημη παρουσίαση έγινε από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και των μέσων ενημέρωσης, φορέων, χορηγών και πολιτών.
Με επίγραμμα «Από τα Καρπάθια στον Όλυμπο…», που αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας με την φετινή τιμώμενη χώρα, τη Ρουμανία, ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. και οι συνδιοργανωτές του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου, Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και Δήμος Δίου καθώς και η διπλωματική αποστολή της Ρουμανίας, σκιαγράφησαν το περίγραμμα και τη φιλοσοφία των εκδηλώσεων που κινούνται με αναφορά το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, το χορό, τον αρχαιολογικό πλούτο της Πιερίας, τα εκφραστικά αναλόγια, τους φιλολογικούς περιπάτους, τον κινηματογράφο.

Ν. Πασχαλούδης

Προλογίζοντας και παρουσιάζοντας τη γνωστοποίηση του προγράμματος του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου, η πρεμιέρα του οποίου θα γίνει το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, ο γενικός γραμματέας και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Νίκος Πασχαλούδης, επισήμανε: «Σήμερα παρουσιάζουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 45ου  Φεστιβάλ Ολύμπου, που έχει τιμώμενη χώρα την Ρουμανία, μια χώρα με λαμπρό πολιτισμό και ισχυρούς δεσμούς φιλίας με την Ελλάδα. Η επιλογή της Ρουμανίας έγινε ύστερα από πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας για να τιμηθεί μια χώρα που ενισχύει για πολλά χρόνια τον τουρισμό της Πιερίας. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα ισχυρό υπόβαθρο για την προώθηση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, για την συνολική ανάπτυξη της Πιερίας τόσο στον πνευματικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Μόνο που αυτό το πλεονέκτημα δεν μας το χάρισε η φύση και ο αρχαίος πολιτισμός, αλλά  είναι δημιούργημα των ανθρώπων της Πιερίας που 45 χρόνια τώρα, με οραματική αντίληψη για τον πολιτισμό, με καλλιτεχνική ευαισθησία , με οργανωτική αξιοσύνη ,με  ακατάβλητο πείσμα και την στήριξη της τοπικής κοινωνία κατάφεραν να στήσουν το Φεστιβάλ Ολύμπου με την λαμπερή του διαδρομή».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πασχαλούδης, είπε: «Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τη συνολική ανάπτυξη της Πιερίας, μπορεί να αποτελέσει τράπεζα συνεργασίας, μια συνεταιριστική τράπεζα που θα μετέχουν όλοι όσων νοιάζονται πραγματικά για την ανάπτυξη της Πιερίας. Θα μου επιτρέψετε να διαβάσω μερικές σειρές από την επιστολή που μας έστειλε μια επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας με έδρα την Πιερία και που τα προϊόντα της εξάγονται σε πολλές χώρες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Γράφει λοιπόν:
Η Οlympia Εlectronics Α.Ε. έχοντας εμπνευστεί το όνομά της από τον Όλυμπο έχει στα σχέδια της να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον θεσμό του Φεστιβάλ Ολύμπου για τα επόμενα χρόνια .Για αυτό τον λόγο προτείνουμε αφού ολοκληρωθεί το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου και ο 1ος Φιλοσοφικός Περίπατος με επιτυχία , να κανονίσουμε μία εκ νέου συνάντηση όπου θα εξετάσουμε την συνεργασία μας με χρονικό ορίζοντα το 2017-2020. Σας συγχαίρουμε θερμά για το πολιτιστικό σας έργο και παραμένουμε πάντοτε στην διάθεσή σας.
Δημήτρης Λακασάς-Νίκος Αρβανιτίδης, Γενική Δ/νση. Ουδέν  σχόλιο, το κείμενο τα λέει όλα».

Σ. Μαυρίδου

«Ο πολιτισμός ενώνει, ανακουφίζει και ανατάσσει το πνεύμα. Συνδιοργανώνουμε και φέτος ένα αξιόλογο θεσμό με διεθνείς διαστάσεις. Συνταξιδιώτες στα πολιτιστικά μονοπάτια, παρέα με τη χώρα της Ρουμανίας που μας ενώνουν πολλά. Σας γνωρίζω ακόμα ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στα πλαίσια του έτους Ελληνορωσικής φιλίας στηρίζει ενεργά την έκθεση ψηφιδωτών κλασσικού και Χριστιανικού περιεχομένου», τόνισε στο χαιρετισμό της η οικοδέσποινα της εκδήλωσης και συνδιοργανώτρια του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.

Πρόξενος Ρουμανίας

Ο πρόξενος της Ρουμανίας Δρ. Μάρτιν Λαντισλάου Σάλαμον συνοδευμένος από τη γραμματέα του προξενείου Αντριάνα Γκρόσου, αφού ευχαρίστησε τον ΟΡ.ΦΕ.Ο. για την τιμητική συμπλεύση, αναφέρθηκε στην πολύμηνη συνεργασία των δύο πλευρών, λέγοντας: «Όλοι μας εργαστήκαμε με κατάθεση ψυχής, αλλά και με χαρά και τιμή. Θεωρώ το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ πλούσιο και αξιόλογο από κάθε πλευρά. Τα Καρπάθια φέτος συναντούν τον Όλυμπο».

Αθ. Καλαϊτζής

Από την πλευρά του επίσης συνδιοργανωτή Δήμου Δίου-Ολύμπου, ο Αντιδήμαρχος Αθανάσιος Καλαϊτζή στο χαιρετισμό του επισήμανε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε ότι πιο δυναμικό εκφράζει σήμερα την Πιερία. Ως Δήμος Δίου-Ολύμπου το πράττουμε. Βρισκόμαστε στο πλευρό σας».

Οι εκπρόσωποι πολιτείας - φορέων

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής Πιερίας Χαρίλαος Τζαμακλής, τόνισε: «Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να στηρίξουμε το Φεστιβάλ Ολύμπου. Είναι ζήτημα που αφορά όλους μας. Σε πρόσφατη συνάντησή μου με τον πρέσβη της Τσεχίας, δέχθηκα την πρόταση και επιθυμία του, το έτος 2018 να είναι τιμώμενη χώρα η Τσεχία με αφορμή τα εκατό χρόνια της Τσεχικής ανεξαρτησίας. Η πρόταση αποτελεί δείγμα της αναγνώρισης των Τσέχων στο έργο  του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Ακόμα ενδιαφέρον εξέφρασε και ο πρέσβης της Ισπανίας. Αναμένω και την απάντηση της προεδρίας της Δημοκρατίας για την παρουσία του προέδρου του κ. Παυλόπουλου στην τελετή των εγκαινίων. Συγχαρητήρια στη διοίκηση του Οργανισμού και τους συνεργάτες».
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας και η εκπρόσωπος δημάρχου Κατερίνης, δημοτική σύμβουλος Παρθένα Μακρίδου-Παρτσαλίδου. Με εμπεριστατωμένο λόγο τοποθετήθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης Γεώργιος Τάκας και ο Χαράλαμπος Ζαπουνίδης με την τεράστια προσφορά στη διαδρομή του Φεστιβάλ.

Γρ. Παπαχρήστος

Πριν την παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος από τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό σύμβουλο του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου Γιώργο Χανδόλια, ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος στην αποφώνηση της εκδήλωσης, είπε: «Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ένα γεγονός που συγκινεί και πέρα των ορίων της Πιερίας. Και φέτος κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες δίνουμε σκληρό αγώνα για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δίνοντας αγώνες, έτσι και μόνο γράφεται η ιστορία. Όλοι στον ΟΡ.ΦΕ.Ο. προσπαθούμε με πολύ κόπο για να φθάσουμε στο σήμερα. Η επιλογή της Ρουμανίας έγινε γιατί μας διέπουν κοινά στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού. Σας ευχαριστώ όλους που μας τιμήσατε και λαμπρύνατε τούτη τη μέρα. Καλώ τη σκηνοθέτιδα και δημοσιογράφο Αθηνά Κρικέλη που επιμελήθηκε το ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο που θα παρουσιασθεί μία εβδομάδα πριν την έναρξη του Φεστιβάλ Ολύμπου, για μια σύντομη αναφορά στο γεγονός».

Α. Κρικέλη

Η κα Κρικέλη γνωστοποίησε ότι εδώ και είκοσι χρόνια η κινηματογραφική εταιρεία ellopia films υλοποιεί σειρά ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο με κοινό παρονομαστή την Ελλάδα, λέγοντας: «Με παρέμβαση του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Κωνσταντίνου Δημόπουλου επιλέξαμε για την προβολή το Δίον, μεταξύ πολλών άλλων περιοχών. Το ντοκομαντέρ που θα παρουσιασθεί στις 24 Ιουνίου 2016, σε παγκόσμια πρώτη, βασίζεται σε έρευνα γεωλογική όπως τη δημιούργησε η φύση  πριν διακόσια πενήντα εκατομμύρια χρόνια. Επίσης βασισθήκαμε στις αναφορές των Ησίοδου και Ομήρου. Την σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Κατερινιώτης σκηνοθέτης Δημήτριος Ζησόπουλος».

Γ. Χανδόλιας

Ο κ. Χανδόλιας ο οποίος με τη συνεργασία της καλλιτεχνικής επιτροπής συνδιαμόρφωσε το πρόγραμμα, παρουσίασε τις εκδηλώσεις του φετινού 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου, διανθίζοντας τες με φιλολογικά κείμενα.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

45ο Φεστιβάλ Ολύμπου παρουσίαση προγράμματος Ρουμανία
Scroll to Top