Δευτέρα 25 Μάιος 2020 9:55      

Αποκαλύφθηκαν οι «κρυμμένες στράτες» στον Π. Παντελεήμονα

Την επιθυμία των Παντελεημονιτών για την ανάδειξη του Παραδοσιακού Οικισμού Παλαιού Παντελεήμονα εκπληρώνει η σημερινή Δημοτική Αρχή, με την προσωπική επίβλεψη και το μεράκι του Δημάρχου Κώστα Δημόπουλου.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του δήμου, οι εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης των υποδομών, διατηρώντας το παραδοσιακό ύφος, ξεκίνησαν το 2015 με την κατασκευή τσιμεντένιας οδού 300 μέτρων απέναντι από τη Σχολή Περιβάλλοντος, στην περιοχή των παλαιών κοιμητηρίων, ενεργοποιώντας στην ουσία την περιφερειακή οδό του οικισμού και δημιουργώντας νέα είσοδο από τη δυτική πλευρά.

Συνεχίστηκαν με την αποκατάσταση και αναπλήρωση των κατεστραμμένων πετρών των κεντρικών οδεύσεων με ταυτόχρονο καθαρισμό με εκρίζωση της άγριας φυτικής βλάστησης και την ανακατασκευή των δεξαμενών νερού ύδρευσης.

Πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκε ανακατασκευασμένο, με μελέτη που εγκρίθηκε από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, το τμήμα της πέτρινης οδού από τις Πλειάδες μέχρι την κεντρική οδό, απ’ όπου και οι φωτογραφίες.

Στο τμήμα αυτό, περίπου 150 μ., η πέτρινη στράτα είχε κρυφτεί εδώ και πολλά χρόνια κάτω από λάσπη και μπάζα, σε βάθος 50 εκατοστών. Σε εκτέλεση της μελέτης αποκαταστάθηκαν τα ύψη και επανατοποθετήθηκαν σε διάταξη οι πέτρες, ενώ τοποθετήθηκαν στην υπόβαση αγωγοί αποχέτευσης και ηλεκτρισμού.

Έτσι, παραδόθηκε και νέα είσοδος στον οικισμό από την ανατολική πλευρά, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των εργασιών βελτίωσης και ανάπλασης του οικισμού.

Η επόμενη φάση των έργων, που θα εκτελεστούν το 2017, προβλέπει να αποκαλυφθούν και ανακατασκευαστούν όλες οι υπόλοιπες κρυμμένες στράτες του χωριού.

Εξάλλου, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 παραδόθηκε η μελέτη σύνδεσης των αποχετεύσεων του Οικισμού με τον κεντρικό αγωγό, που οδηγεί στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Λυμάτων, με κατασκευή αγωγού στο περιθώριο της οδού Παλαιού Παντελεήμονα – Νέου Παντελεήμονα, με στόχο να ενταχθεί στο Νέο ΕΣΠΑ.

Παραδοσιακός οικισμός Παλαιός Παντελεήμονας εργασίες αποκατάστασης Πλακόστρωτο

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top