Δευτέρα 25 Μάιος 2020 10:46      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Αραιώνουμε...

Μια συγγενής μου ετοίμασε τον πατροπαράδοτο τραχανά και τον έβγαλε στον ήλιο να στεγνώσει. Κάποτε όταν ήμασταν παιδιά μάς έβαζαν οι μανάδες μας να διώχνουμε τα πουλιά. Όμως αυτή τη φορά δεν υπήρχε πουλί ούτε για δείγμα. Μόνο στην πόλη μερικά οικόσιτα περιστέρια. Τι απέγιναν αλήθεια τα πτηνά;

 Υπάρχει μια μείωση του πληθυσμού των πουλιών σε όλο τον κόσμο καθώς τα ανεξέλεγκτα φυτοφάρμακα τα αφανίζουν. Συγχρόνως όμως υπάρχει μια μεγαλύτερη μείωση στον πληθυσμό των εντόμων που είναι πηγή τροφής για τα πουλιά. Ο πλανήτης μας εκπέμπει σήμα κινδύνου κι εμείς καθεύδουμε. Κοιμόμαστε δηλαδή του καλού καιρού. 

 Όταν θέλουμε να δούμε αν σε κάποια περιοχή υπάρχει μεγάλη μόλυνση και άμεσος κίνδυνος παίρνουμε μαζί μας ένα καναρίνι κι όταν το δούμε νεκρό ακολουθούμε τη συμβουλή, «τρεχάτε ποδαράκια μου». Όμως δεν είδαμε πολλούς να τρέχουν .

Τι άλλο θέλουμε να δούμε για να δώσουμε προσοχή στο περιβάλλον κι όχι μόνο από την άποψη της κλιματικής αλλαγής. Σαν βιολογικά όντα αραιώνουμε δραματικά. Σαν άνθρωποι αυξανόμαστε και όταν δεν θα υπάρχει περιβάλλον και τροφή θα γίνουμε κανίβαλοι. Προς το παρόν κλέβει ο ένας τον άλλο.

Υπάρχει στην κοσμολογία μια θεωρία που λέγεται «ανθρωπική αρχή» και που ισχυρίζεται ότι το σύμπαν είναι τέτοιο που είναι, για χάρη μας! Αυτό δήλωσε με περισσό θράσος κάποιος αστροφυσικός σε κάποιον  συνέδριο προς τιμή του Κοπέρνικου. Για κάποιους που πήγαν στο σχολείο τα τελευταία χρόνια, ο Κοπέρνικος ήταν ο θεμελιωτής του ηλιοκεντρικού συστήματος. Μέχρι τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο ήλιος γύριζε γύρω από τη γη που θεωρούσαν ότι είναι κέντρο του σύμπαντος. Προφανώς αυτή η θεωρία του Κοπέρνικου ήταν κατραπακιά για το ανθρώπινο γένος που πίστευε ότι είναι το προνομιούχο στο σύμπαν.

Την ανθρωπική αρχή την ασπάζεται το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων και έχει την εντύπωση ότι για χάρη μας το σύμπαν θα μας φέρει κι άλλον πλανήτη να καταστρέψουμε ή θα γίνει κάποιο θαύμα και θα καθαρίσει η Γη.

Λίγοι αντιλαμβάνονται ότι ο κίνδυνος είναι άμεσος. Κανονικά έπρεπε οι εκπαιδευτικοί να κλείσουν τα σχολεία και να μην τα ανοίξουν πριν παρθούν μέτρα. Ο κόσμος που έρχεται είναι των παιδιών, όχι του Τραμπ και του Πούτιν. Στον ΟΗΕ έπρεπε να συγκληθεί σύνοδος ηγετών και να τους κλείσουν μέσα (χωρίς φαγητό εννοείται) μέχρι που να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα παρθούν. Οι άνθρωποι στη γη που στήνονται στην ουρά για ένα κινητό Άι Φον (i phone) των 1000 ή 1800 ευρώ πρέπει να μάθουν ότι πρέπει να περιορίσουν τις επιθυμίες τους αν θέλουν να έχουν τα παιδιά των ανθρώπων αλλά και των άλλων όντων καλύτερο κόσμο. Προς το παρόν, «των οικιών ημών εμπιμπραμένων, ημείς άδομεν...»

Κώστας Δαλακιουρίδης

Scroll to Top