Σάββατο 30 Μάιος 2020 21:02      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Μεγαλομανείς ηγέτες

Γράφαμε για τους σημερινούς ηγέτες που η πρόοδος της τεχνολογίας τους έδωσε παράλογη για το ηθικό τους ανάστημα δύναμη. Μια δύναμη που σχεδόν στο σύνολό τους δεν έχουν καμιά διάθεση να την μοιραστούν. Γιατί η δύναμη μεθάει. Είναι συμπεριφορά νηφάλιου ανθρώπου αυτή του Ερντογάν; Αν έκαναν στους ηγέτες «εξουσιοτεστ» οι περισσότεροι θα ήταν φυλακή. Γιατί η εξουσία είναι ισχυρό ναρκωτικό και συγχρόνως διεγερτικό Συγχρόνως φουσκώνει τον εγωισμό του ηγέτη που θεωρεί τον εαυτό του εκλεκτό της μοίρας.

  Φυσικά όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόση μεγαλύτερος ο έλεγχος σε σκοτεινές δυνάμεις (σκοτεινές γιατί βάζουν σε πειρασμό). Αν ο Ναπολέων είχε τα μέσα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου θα έκανε ότι ακριβώς και ο Χίτλερ. Αν ο Χίτλερ είχε τα σημερινά μέσα μάλλον δεν θα  μαθαίναμε  το αποτέλεσμα γιατί απλούστατα δεν θα υπήρχαμε. Αν έβαζε το ερώτημα να σβήσουν οι άλλοι από τον χάρτη και να μείνουν μόνο οι Γερμανοί (έστω και ραδιενεργοί) τί θα διάλεγε ο κόσμος;

  Τέτοιου είδους ερωτήματα όμως δεν βάζουν σήμερα οι άνθρωποι που έμειναν ακόμα  ψυχολογικά στην λίθινη εποχή όπου ακολουθούσαν πιστά τον φύλαρχο. Λένε ότι σήμερα δεν υπάρχουν ηγέτες αντάξιοι της θέσης και της δύναμης που κατέχουν. Όμως είναι οι συνθήκες που κάνουν τους ηγέτες και σήμερα αυτές οι συνθήκες υπερβαίνουν τις ικανότητες του ανθρώπου. Κι αυτό είναι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να λύσει η ανθρωπότητα σήμερα.

  Πριν μερικά χρόνια, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τη σωματική και διανοητική υγεία των λεγομένων ηγετών. Αρχικά αυτή θεωρείται ιατρικό απόρρητο. Είναι σαν να σου λεν «αν είναι τρελός μην τον ψηφίζεις! Εμείς πάντως δεν το μαρτυρούμε». Αλλά στην κορυφή η τρέλα συναντά την μεγαλομανία και οι κοινοί θνητοί έλκονται από αυτή, από τα μεγάλα πεπρωμένα της ομάδας τους.

  Το βιβλίο ανέφερε ότι όλοι λίγο πολύ είχαν προβλήματα σωματικής υγείας με τα οποία δεν θα μπορούσε να οδηγήσει αυτοκίνητο, όχι υπερδύναμη. Όσον αφορά την ψυχική υγεία και να ήταν καλά η εξουσία τους χάλαγε. Αν ήταν λίγο βλαμμένοι, τους αποτρέλαινε. Το βλέπουμε και στους βουλευτές μας.

  Γι’ αυτό άλλωστε μετέρχονται ένα σωρό κόλπα για να δείχνουν ρωμαλέοι και σφριγηλοί (όπως ο Πούτιν) ή ροδαλοί (όπως ο Τραμπ). Το βάψιμο των μαλλιών πρέπει να είναι διακριτικό ή επιδεικτικό αρκεί να μην φαίνονται τα δικά τους.

   Όλα αυτά δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους γεμάτους αμφιβολίες και ανασφάλειες και η μόνη λύση είναι, προς το παρόν, η μείωση της απόλυτης εξουσίας. Γιατί οι πειρασμοί είναι μεγάλοι.

   Κώστας Δαλακιουρίδης  

Scroll to Top