Παρασκευή 22 Ιαν 2021 15:33      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Όσα φέρνει η ώρα...

...δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος» λέει μια παροιμία. Πραγματικά αν κάποιος μας έλεγε πριν δύο ή τρεις μήνες ότι θα προκύψει κάτι που θα αναστατώσει την παγκόσμια οικονομία, θα κλείσει τα σχολεία και τον κόσμο στα σπίτια τους, θα γεμίσει τα νοσοκομεία και θα προκαλέσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων θα καλούσαμε ψυχίατρο. Ούτε ο Καζαμίας δεν θα έκανε τέτοια πρόβλεψη!

Ο άνθρωπος κάνει γραμμική επέκταση του παρελθόντος και κανονίζει το μέλλον του. Ότι κάναμε πέρυσι θα κάνουμε και φέτος με μικρές αλλαγές. Μια παλιότερη έρευνα σε αμερικανούς φοιτητές είχε δείξει ότι οι νέοι περιμένουν βέβαια παγκόσμιες αναστατώσεις αλλά η προσωπική τους ζωή θα ήταν ήρεμη. Τώρα δεν είναι. Αυτό ανατρέπει τον τρόπο σκέψης.

Ξαφνικά, ένα αόρατο τίποτε έρχεται και αναστατώνει τα πάντα. Η «κορωνίδα της δημιουργίας» που καυχόμαστε ότι είμαστε στέκει άναυδη. Δεν το περίμενε. Οι νόμοι της ιστορίας που μερικοί νόμισαν ότι βρήκαν δεν πρόβλεπαν τίποτε παρόμοιο. Είναι πάντα ανεξιχνίαστοι και απροσπέλαστοι στον ανθρώπινο νου.

«Οι θεοί γνωρίζουν αυτό που θα έλθει, η σοφοί το οσμίζονται όταν σιμώνει και οι κοινοί θνητοί όταν το δουν με τα μάτια τους» έλεγε ο Απολλώνιος ο Τυανέας ένας από τους μυριάδες σοφούς που καυχόμαστε ότι έχουμε αλλά φυσικά «από μακριά κι αγαπημένοι».

Οι σοφοί, μας έλεγαν ότι δεν παίζουν με τη φωτιά. Δεν δίνουν σπίρτα σε ένα πίθηκο. Θα κάψει τη ζούγκλα. Ήταν θέμα χρόνου να ξεφύγει (αν ξέφυγε κάποιος ιός). Τώρα το πληρώνουμε.

Μας έλεγαν και μας λένε ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει ανυπολόγιστες συμφορές που ο κορτονοϊός θα φαίνεται παιγνιδάκι. Πραγματικά τώρα με την αποκωδικοποίηση του DNA τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Κι επειδή η θνησιμότητα δεν θα ξεπεράσει το 10% στις μεγάλες ηλικίες τελικά η ζημιά σε έμψυχο δυναμικό δεν θα είναι μεγάλη. Σκεφτείτε έναν ιό να χτυπάει τη γονιμότητα... 

Κάναμε λάθος όσοι νομίζαμε ότι για να μας εξαφανίσει η φύση θα προκαλούσε σεισμούς λοιμούς και καταποντισμούς. Τώρα το κάνουμε μόνοι μας. Αλήθεια, πόσο σοφός είναι ο χόμο σάπιενς;

Κώστας Δαλακιουρίδης  

 

Scroll to Top