Τρίτη 7 Ιουλ 2020 2:13      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Στρουθοκάμηλοι

Δεν ξέρουμε ποιος μας έφτιαξε έτσι, αλλά προφανώς δεν μας συμπαθούσε καθόλου. Η ιρανική  (περσική) μυθολογία λέει ότι όταν ο καλός θεούλης ο Ωρομάσδης έκανε τον κόσμο έριξε μπόλικη σκέψη.

  Ιδιαίτερα τον βασάνισε η δημιουργία του ανθρώπου, αφού σαν Θεός ήξερε σε τι μπελάδες θα έμπαινε. Σκεφτόταν: «να τον πλάσω, να μην τον πλάσω;»

  Τελικά τον έπλασε κι εκείνος ο αφιλότιμος άνοιξε μπίζνες με τον Αριμάν τον κακό της ιστορίας. Βέβαια η μυθολογία λέει ότι ήταν ο Αριμάν που τον ξεγέλασε αλλά τέτοιο λάπατο που ήταν, επόμενο ήταν να την πάθει. Μπορεί και να ήθελε να ξεγελαστεί, ποιος ξέρει;

  Το γεγονός είναι ότι από τα γεννοφάσκια μας ξεγελιόμαστε εύκολα αρκεί να κολακεύει κανείς τις αυταπάτες μας.

   Μια αυταπάτη είναι ότι ο κορονοϊός προσβάλει τους άλλους αλλά όχι εμάς, ούτε καν τους συγγενείς μας. Άλλωστε οι περισσότεροι δεν έχουν κάποιο προσωπικό βίωμα. Έτσι είναι εύκολο να προσχωρήσει στη φιλοσοφία των ανεύθυνων ή ακόμα των μπαχαλάκηδων: «αφού δεν βρίσκουμε κανένα νόημα στη ζωή μας ας καταστρέψουμε τις ζωές των άλλων για να έχουμε ενδιαφέροντα».

  Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο. Κουραστήκαμε από την κλεισούρα κι ακούμε όσα θέλουμε να ακούσουμε. Η διαφορά με τα άλλα κράτη είναι ότι φτάσαμε σε ένα επίπεδο ζηλευτό κι είμαστε έτοιμοι να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα που στάλα στάλα το μαζεύαμε.

  Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα αφήσουμε να μας παρασύρει το κύμα του ωχαδερφισμού και της ανευθυνότητας; Θα υποκύψουμε στις αυταπάτες μας; Θα πούμε «αφού δεν βλέπουμε τον ιό, ούτε αυτός μας βλέπει. Αλλά αυτό κάνει και η στρουθοκάμηλος. Χώνει το κεφάλι της στην άμμο όταν την κυνηγούν με το ατράνταχτο επιχείρημα «αφού δεν τους βλέπω, δεν με βλέπουν!»

  Φυσικά είναι κουραστικό να τα βάζεις με έναν αόρατο εχθρό όταν κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι παρών. Σκιαμαχούμε, φοράμε μάσκες, γάντια κι έχουμε αντί για λαγοπόδαρα, αντισηπτικά. Αλλά δεν ξέρουμε αν όλα αυτα είχαν αποτέλεσμα ή πήγαν οι κόποι μας χαράμι.  Το θέμα είναι από ποια οπτική γωνία το βλέπει κανείς. Αν το βλέπει σαν ματαιοπονία γρήγορα θα κουραστεί και θα απογοητευτεί. Αν  το βλέπει σαν μια προσπάθεια να μείνει υγιής τότε αξίζει τον κόπο. Εσείς πώς το βλέπετε;

   Κώστας Δαλακιουρίδης  

 

 

 

Scroll to Top