Τρίτη 7 Ιουλ 2020 22:18      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Το τέλος του κόσμου.

Αν πιστέψουμε τους δημοσιογράφους έχουμε ζήσει μέχρι τώρα αναρίθμητες καταστροφές του κόσμου και παρόλα αυτά επιμένουμε να ζούμε. Άρχισαν από το καλοκαίρι μόλις η θερμοκρασία τολμούσε να ανεβεί λίγο. Πηχυαίοι τίτλοι : «Θα ψηθούμε ζωντανοί» έγραφαν και προειδοποιούσαν τον κόσμο να μαζευτεί στις εκκλησίες να μετανοήσει πριν πεθάνει. Βέβαια για τους άπιστους έδιναν πρακτικές συμβουλές. Όταν δεν συνέβαινε τίποτε τα ανακεφαλαίωναν στον επόμενο «καύσωνα». Μάλιστα άρχισαν οι μετεωρολόγοι να δίνουν και ονόματα κυρίως γυναικεία για να προσωποποιούνταν τα φαινόμενα και να έχει περισσότερη αγωνία: «Θα μας κάψει η ‘Ευτέρπη;’»

Δεν ξέρουμε γιατί αυτή η στοχοποίηση του γυναικείου φύλλου που κρατάει από το «πυρ, γυνή και θάλασσα» αλλά θυμηθήκαμε ένα αμερικανό που είχε πάρει διαζύγιο και ρώτησε ένα φίλο του:

 - Ξέρεις γιατί οι τυφώνες έχουν γυναικεία ονόματα;
 - Ιδέα δεν έχω!
 - Γιατί όταν φεύγουν σου παίρνουν σπίτι κι αυτοκίνητο!

 Όμως και αυτοί που δίνουν τα ονόματα μεροληπτούν. Μόλις δουν κανένα ήπιο φαινόμενο το βαπτίζουν «Ονούφριο». Αν το φαινόμενο  είναι έντονο το λένε «Περσεφόνη» που ως γνωστόν ήταν θεά του κάτω κόσμου.

Τώρα που χειμωνιάζει κι άρχισαν τα πρωτοβρόχια ξεκίνησαν: «Θα μας πνίξουν τα ρέματα», «πλημμύρισε το...Σύμπαν», «η λάσπη εφορμά»...

Βέβαια λίγο πολύ τα φαινόμενα είναι τα ίδια αλλά υπάρχει κάποια κλιματική αλλαγή όμως το κυριότερο είναι η αλλαγή περιβάλλοντος. Αφού όλα έγιναν μπετόν και άσφαλτος που θα πάει το νερό;

Μας λένε ότι οι παλιές μελέτες ήταν στο πόδι γι αυτό όταν βρέχει πολύ, πέφτουν γεφύρια. Αλλά όταν ένας υδρολόγος παλιά έκανε μια έρευνα για να δώσει τον συντελεστή απορροής (το ποσοστό της βροχής που δεν απορροφάται) έβλεπε δέντρα, χόρτα, ρέματα ελεύθερα κι έδινε ανάλογο νούμερο. Αν πήγαινε τώρα ο ίδιος στο ίδιο μέρος θα έβλεπε καμένα δάση γεμάτα εξοχικά, ασφαλτόδρομους, μπαζωμένα ρέματα  οπότε θα έδινε νούμερο πάνω από τη μονάδα!

Τώρα βέβαια τι να πει η Βενετία; Όμως εκεί τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και δεν είναι ένα μπαζωμένο ρέμα.

Στην χώρα όμως των ανεύθυνο-υπεύθυνων μας έμεινε η τρομοκρατία των μετεορολογούντων (!) δημοσιογράφων. Άλλωστε οι πολίτες δεν φταίνε αφού είναι και ψηφοφόροι και άμα λάχει να πούμε καίνε και κανένα δάσος ή μπαζώνουν το ρέμα δίπλα τους για να κτίσουν.
 
Κώστας Δαλακιουρίδης

Scroll to Top