Παρασκευή 7 Αυγ 2020 3:54      

Πιστωτών κανόνες κι οφειλετών αγώνες.

Την απόφαση να πέσει η φιλελεύθερη πλην ανυπάκουη, εκ της καταλήξεως κρίνοντας, κυβέρνηση του Αντώνη, ο υπέρμαχος τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων, δόκτωρ Σόιμπλε παραδέχτηκε ενώπιον του «πρώτη φορά αριστερά» τσάρου μας πως έλαβε Ιούνιο του 2014, όπως αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην παρουσίαση του βιβλίου του, «Η αρπαγή της Ευρώπης», τον περασμένο Γενάρη.

Τις προάλλες πάλι, η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, που εσχάτως αποφάσισε και πάλι ενεργό συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με πιστωτική στήριξη 1,6 δισ. ευρώ, παραβαίνοντας εκ νέου το καταστατικό του, υποσημειώνουμε, όταν η τελευταία έκθεσή του εκτιμά το Χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», απέδωσε όλα όσα με κατάληξη τα «capital controls» τραγικά συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε προσπάθειες των «πρώτη φορά αριστερά» ιθυνόντων να αλλάξουν τους κανόνες.

Περί κανόνων στους χαλεπούς καιρούς μας, καιρούς επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού ανά την υφήλιο, επομένως, η σημερινή αφήγηση του εμπειροτέχνη πολιτικού αναλυτή, θείου Αφεντούλη, αναγνώστες μου, και με οριοθετημένο πλέον το πλαίσιο εντός του οποίου θα αναζητήσουμε ποιες συμπεριφορές ημών επιφέρουν τις λιγότερο οδυνηρές αντιδράσεις των εταίρων - δανειστών, φύγαμε να παρακολουθήσουμε:

 

Λαϊκές αμφισβητήσεις στου Κουαρτέτου εισηγήσεις.

 

Ναι, για! Προκειμένου να αποφύγουμε τα θεωρητικά πορίσματα που καταλήγουν σε γενικόλογες εικασίες συνήθως, κρίναμε σκόπιμο, πριν διατυπώσουμε τα δικά μας βάσιμα συμπεράσματα να δούμε πώς εξέλαβε και θα εκλαμβάνει για πολλά χρόνια, φοβούμεθα, ας όψονται «κόφτες» και πλεονάσματα, την τήρηση των Μνημονίων τυπικό ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων.

Έτσι, στο μικρόφωνο πρώτος προσέρχεται ο σύντροφος, «Μήτσος», άδων σε διασκευή αντάρτικου εμβατηρίου:

 

Με το δικράνι μου στον ώμο,

σε πόλεις, κάμπους και χωριά,

βαΐων εγώ ανοίγω δρόμο,

γοργά η Ανάπτυξη να προχωρά.

 

Ακολουθεί παράφραση στίχων του Γιάννη Πάριου, διά καλλικέλαδης φωνής της πιο συντηρητικής συζύγου, κυρίας «Μήτσαινας», αποφαινόμενης:

 

Λάθη που κάνεις ΔουΝουΤου και δε ρωτάς

πώς βγαίνει μήνας με της πείνας τις συντάξεις,

αν είναι τις περικοπές να συνιστάς,

χλωμή η εφαρμογή όσων προστάζεις.

 

Λάθη που κάνουν κι οι ταγοί και δε ρωτούν,

αν εκλογείς συνέστησαν τι θ’ αναβάλλουν,

παρά τα συμπεφωνημένα μέτρα ν’ αγνοούν,

καλύτερα μια ώρα αρχύτερα αυτά να πάρουν,

 

οπότε σειρά τού αναμένοντος γνωμοδότηση της στήλης κοινού μας να υπερψηφίσει τη μία εκ των δύο απόψεων και τυχόν απορίες να λείπουν.

Διότι, με τους αναγνώστες να έχουν πάντα δίκιο, ως γνωστόν, αν δεν τοποθετηθείτε πρώτοι, πώς θα ξέρουμε πού να στοχεύσει η πένα μας, αλλά δεν θα ξημερώσουμε κιόλας να περιμένουμε πότε θα κατεβάσετε φαεινή ιδέα με κίνδυνο να χάσουμε το πιεστήριο.

Δεκτή, λοιπόν, η βοήθεια του «Μήτσου», που αναφωνών: «“Σφήνες” ενόψει, αφήνω το δικράνι και μοιράζω κράνη, μη μας πάρει καμιά ξώφαλτσα, Θεός φυλάξοι!», κατάφερε να βρει ατραπό για να επικοινωνήσουμε τις κάτωθι:

 

Συστάσεις ελιγμών προ επαπειλουμένων αναστεναγμών.

 

Παιδιά! Όχι αρνήσεις «δεν μπορώ, χαράτσια δεν πληρώνω»,

τι οι Βρυξέλλες εννοούν «ανάστημα υψώνω»

και οφειλέτη ιταμό π’ αυθάδειες εκστομίζει

πιο ισχυρός ο πιστωτής τα δόντια θα του τρίζει.

 

Μόνον εάν λουφάξουμε τα μέτρα να περάσουν

και δίνοντας τους έναντι ίσως καθησυχάσουν,

στα μουλωχτά τους σκαπανείς πιστά ν’ ακολουθούμε,

το ξέφωτο το ποθητό μια μέρα μήπως δούμε,

 

και το Μαξίμου ελπίζουμε να ξέρει από μανούβρες, όβερ!...

-Ω-

Scroll to Top