Πέμπτη 24 Σεπ 2020 12:33      

“Τις πταίει”

Ενάμιση αιώνα πριν ,ένας νέος, φιλόδοξος Έλληνας πολιτικός με προοδευτικές ιδέες , κοσμογυρισμένος για την εποχή του, που το όνομα του έγινε συνώνυμο με αυτό του εκσυγχρονισμού και της χρεοκοπίας, αναζητούσε διακαώς τα πραγματικά προβλήματα που ταλάνιζαν το μικρό ελληνικό βασίλειο αφήνοντας το αλυσοδεμένο στα  κακέκτυπα του Οθωμανικού παρελθόντος.

Ο γνωστός σε όλους Χαρίλαος Τρικούπης ενεπλάκη, πρωταγωνιστώντας στον πολιτικό βίο της Πατρίδας, αφήνοντας ανεξίτηλη  τη σφραγίδα του στην Ιστορία της, προσπαθώντας μάταια όμως να επιλύσει όλα αυτά που τον προβλημάτιζαν στα νεανικά του χρόνια.

Η Ελλάδα όμως προϋπήρχε και συνέχισε να υπάρχει και μετά από αυτόν τον σπουδαίο πολιτικό άνδρα, με τα προβλήματα να είναι άλλοτε σημαντικότερα και άλλοτε λιγότερα. Φυσικά η ρήση του Μεσολογγίτη  πολιτικού η οποία αποτελούσε και τον τίτλο ενός άρθρου της εποχής, πέρασε από γενιά σε γενιά επιβεβαιώνοντας τον Τρικούπη και κάνοντας τον επίκαιρο, κάθε φορά που η χώρα έμπαινε σε δύσκολα μονοπάτια .Άλλωστε τα σχέδια του, περί θεσμικού εκσυγχρονισμού και η δημιουργία ενός κράτους με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, απείχαν κατά πολύ από την ελληνική πραγματικότητα της εποχής.

Όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία .Η πρόσφατη δημοσίευση μιας Έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα επιβεβαίωσε και πάλι τόσο τους ιστορικούς όσο και τους  πολιτικούς που εμφανίστηκαν διαχρονικά στην Ελληνική Πολιτεία, εκφράζοντας ρηξικέλευθες προτάσεις, ενεργώντας ριζοσπαστικά για το κοινό όφελος. Σύμφωνα με το Ταμείο  «η πολιτική αστάθεια υπονόμευσε το πρόγραμμα και το έθεσε εκτός τροχιάς αντανακλώντας την εύθραυστη κυριότητα και την ισχυρή αντίσταση από τα οργανωμένα συμφέροντα».

Σε αυτό το σημείο οι αντιδράσεις θα είναι πολλές, τόσο από τους ειδικούς όσο και από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών για τη δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το αν είχε θετικά η αρνητικά αποτελέσματα η εμπλοκή του ΔΝΤ στη χώρα με τις προτάσεις και τις ενέργειες του, θεωρώ ότι γίνεται αντιληπτό από όλους. Η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση ακόμη, χάνοντας ένα μεγάλο κομμάτι από τον εθνικό της πλούτο με συνέπεια οι Έλληνες να γίνονται φτωχότεροι.

Μια λάθος «συνταγή» όπως παραδέχθηκε σιωπηλά και το ίδιο το Ταμείο . Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε το γεγονός είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει , είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, πως το ΔΝΤ αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο και μια πηγή δανειοδότησης στην φαινομενικά χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Προσωπικά δεν διαφωνώ με το παραπάνω πόρισμα. Ανέκαθεν θεωρούσα την πολιτική αστάθεια τον πρόδρομο κάκιστων εξελίξεων αφού και η ίδια η Ιστορία το επιβεβαιώνει. Άλλωστε η Ελλάδα ευημερούσε μόνο όταν είχε σταθερές κυβερνήσεις με μόνη διαφορά το Κραχ του 2008, που βρήκε τη χώρα απροετοίμαστη και εκτεθειμένη. Εκεί λοιπόν τα οργανωμένα συμφέροντα δεν επέτρεψαν τη δραστική κινητοποίηση και πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, η οποία απώλεσε την ιστορική της ευθύνη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οδηγώντας την σε ένα φαύλο κύκλο γενικής αστάθειας και αυτοταπείνωσης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Εφόσον αυτά τα δυο προβλήματα θα καθιστούν τη χώρα μας έρμαιο των εξωτερικών παραγόντων και αποφάσεων, μαγική λύση δεν υπάρχει. Και καθώς οι εξελίξεις αρχίζουν να παίρνουν μια περίεργη τροπή, πράγμα που το διαπιστώνουμε μέρα με τη μέρα και η παρούσα κυβέρνηση ψάχνει διέξοδο στο διάστημα, τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε γεγονότα και καταστάσεις που πριν λίγα χρόνια φάνταζαν για το σύνολο των Ελλήνων σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
   
    
   Βελώνης Αντώνιος
   Φιλόλογος-Ιστορικός
   Γραμματέας ΔΗΜΤΟ ΝΔ Δίου-Όλύμπου

Scroll to Top