Πέμπτη 9 Ιουλ 2020 19:43      

Αστική Σχολή: "Με το Αντί, το Βελόνι, το Όνειρο και το Μεράκι"

Κομψοτεχνήματα που εστιάζουν στη φαντασία, το μεράκι, τον κόπο του λαϊκού καλλιτέχνη και αποτελούν το καταστάλαγμα μιας μακράς πολιτιστικής παράδοσης, που ενσαρκώνεται στη λαϊκή φορεσιά, εμπνέουν διαχρονικά τη Νίτσα Ξανθοπούλου και αποτέλεσαν δίοδο στη δημιουργικότητά της.

«Με το Αντί, το Βελόνι, το Όνειρο και το Μεράκι» όπως τιτλοφορείται και η έκθεση που φιλοξενείται στην Αστική Σχολή, η δημιουργός ανανεώνει φέτος το ραντεβού με το κοινό των «Εαρινών Μουσών» της Ε.Π.Μ. και εστιάζει τα έργα της, στις μορφές του 1821, με έμφαση στη φουστανέλα, την πρώτη εθνική ενδυμασία. 

Γενικότερα, η δημιουργός ασχολείται άοκνα με την ανάπλαση αμέτρητων ενδυμασιών σε μικρογραφική απόδοση, καλύπτοντας το εύρος και την ποικιλομορφία όλων σχεδόν των περιοχών της Ελλάδας. Σημείο αναφοράς στα έργα της αποτελεί η εμπεριστατωμένη μελέτη τους, καθώς και η συμβολή της προσωπικής αισθητικής της αντίληψης μέσα από την ευρηματικότητα στην επεξεργασία και χρησιμοποίηση των υλικών κατασκευής τους.

Το πηγαίο ταλέντο της δημιουργού, η θετική διάθεση, αλλά και η ανάγκη για τη διατήρηση της εθνικής μας κληρονομιάς με έργα που αντλούν τη θεματολογία τους από την πλούσια λαϊκή μας παράδοση και ενδυματολογία αποτελούν έργο ζωής για τη Νίτσα Ξανθοπούλου και συνιστούν μία αξιόλογη έκθεση για κάθε επισκέπτη. Ήδη την έκθεση επισκέπτονται σχολεία, φορείς και πλήθος κόσμου.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο έως τις 3 Απριλίου φιλοξενούνται οι ενδιαφέρουσες εκθέσεις «Πλουμίδια και Ωραΐσματα» της Κατερίνας Ιορδανίδου και «Χειροποιείν» δημιουργήματα με ρετρώ διάθεση από την Ευτέρπη Χαραλαμπίδου.

Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: 10:00-13:00 και 18:00-21:00.

Νίτσα Ξανθοπούλου Αστική Σχολή λαϊκή φορεσιά

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top