Τρίτη 18 Ιουν 2019 5:37      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εαρινές Ημέρες Μουσών: Χειροποίητες κούκλες με αυθεντικές φορεσιές Ηρώων του 1821 !

Γράφει η Αντωνία Βαρμάζη, Ιστορικός

Στον ανοιξιάτικο πολιτιστικό κύκλο εκδηλώσεων – δραστηριοτήτων υπό τον τίτλο «Εαρινές Ημέρες Μουσών», ο οποίος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκφάνσεων της τέχνης και του πολιτισμού και διοργανώνει η Εστία Πιερίδων Μουσών, με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης και του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος εντάσσεται η έκθεση: Με το Αντί, το Βελόνι, το όνειρο και το μεράκι «Χειροποίητες κούκλες με αυθεντικές φορεσιές Ηρώων του 1821» που υπογράφουν οι Νίτσα και Λίζα Ξανθοπούλου. 

Η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 23 Μαρτίου έως την Κυριακή 07 Απριλίου, στην Αστική Σχολή. Ώρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 18:00-21:00 Παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης: Δευτέρα 25 Μαρτίου, ώρα 19:00, Αστική Σχολή «Οι Μακεδόνες στον ιερό αγώνα του 1821» Εισηγητής, Πάρις Παπαγεωργίου Προλογίζει η Ευγενία Κορτσάρη (φιλόλογος, συγγραφέας Γ.Γ. της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας) Στο μουσικό μέρος συμμετέχουν: Τραγούδι: Ιωάννα Ηλιάδου – Γιάννης Χαρίσης Πιάνο: Κατερίνα Ελενίδου Παρουσία Εύζωνα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το εθνικό σύμβολο, την ευζωνική φορεσιά, ζώντας μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία.

Επιπρόσθετα, την Κυριακή 31 Μαρτίου, ώρα 19:00, στην Αστική Σχολή θα βρίσκεται ο Σύλλογος Ρυακίων «Ραδιανιώτης Διαμαντής Νικολάου Ολύμπιος» Θέμα: «Ο Μακεδόνας Στρατηγός στον Ιερό Αγώνα του 1821, Διαμαντής Νικολάου ο Ολύμπιος» Ομιλητής: Μποταΐτης Δημ. Γεώργιος . Την εκδήλωση επενδύουν μουσικά μαθητές του 3ου Λυκείου Κατερίνης.

Μια εξαιρετική έκθεση χειροποίητης κούκλας φιλοξενείται στην Αστική Σχολή Κατερίνης. Η δημιουργός κα Νίτσα Ξανθοπούλου ζωντάνεψε την Επανάσταση του 1821 και ανέδειξε τους αγωνιστές της. Πιερείς ήρωες, όπως ο Γεωργάκης Ολύμπιος, οι Λαζαίοι αλλά και ήρωες απ' όλη την Ελλάδα ,όπως ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ρήγας Φεραίος, η Μαντώ Μαυρογένους και πολλοί άλλοι παίρνουν σάρκα και οστά και μας πλημμυρίζουν με ανάμεικτα συναισθήματα χαρμολύπης. Λύπη γιατί θυσίασαν την ζωή του για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και χαρά γιατί είναι τα πρότυπα μας και στους χαλεπούς καιρούς αναζητούμε τέτοιους ήρωες να μιμηθούμε έστω και λίγο.

Το να δημιουργήσεις μια κούκλα που να κουβαλά την Ιστορία των προγόνων μας ,δεν είναι εύκολο μας είπε η κα Νίτσα. Πρέπει να ανακαλέσεις στην μνήμη σου το γεγονός , να το αισθανθείς και να εκτιμήσεις την αξία του. Να συλλέξεις φωτογραφίες και προσωπογραφίες και να κάνεις μια άρτια λαογραφική έρευνα για κάθε φορεσιά ,που ντύνει τους Ήρωες και τις Ηρωίδες της Επανάστασης. Το πρόσωπο είναι το πιο σημαντικό γιατί αντικατοπτρίζει την έκφραση της αγωνιστικότητας που διέπει τον άνθρωπο. Αφού τελειώσει όμως αυτή η χρονοβόρα αλλά ευχάριστη δημιουργία στέκομαι σε απόσταση με σεβασμό ,δακρύζω και μονολογώ πως τα κατάφερα να αποδώσω και να διατηρήσω αλώβητη την Ελληνική Ιστορία.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Απριλίου. Το πρωί είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως 13:00 και το απόγευμα 18:30 έως 21:00.

εκδηλώσεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top