Τρίτη 7 Ιουλ 2020 20:55      

Το ελαιοτριβείο του Αστερίου Γκριμούλα στην Νότια Πιερία

Το ελαιοτριβείο δουλεύει περίπου τέσσερις μήνες το χρόνο, 18 ώρες την ημέρα. Σήμερα η τεχνολογία κάνει ευκολότερη τη δουλειά και δεν είναι τόσο επίπονη όσο τη θυμόμαστε από παλιά, με τις μυλόπετρες για τη σύνθλιψη της ελιάς και την παραγωγή λαδιού.

Μιλήσαμε με έναν από τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείου στην Πιερία τον κ. Αστέριο Γκριμούλα, το ελαιοτριβείο του οποίου επισκεφτήκαμε.

Ο κ. Γκριμούλας μας εξήγησε τη διαδικασία επεξεργασίας του λαδιού η οποία αρχίζει με την παραλαβή των ελαιοκάρπων και το ζύγισμα. Συνεχίζεται με την αποφύλλωση που είναι απαραίτητη γιατί η σύνθλιψη του ελαιοκάρπου με μεγάλης ποσότητας φύλλα προσδίδει πικρή γεύση στο ελαιόλαδο και δρα αρνητικά στην ποιότητά του.

Ακολουθεί το πλύσιμο των καρπών, το σπάσιμο και η άλεση, ο διαχωρισμός από τον πυρήνα και ο διαχωρισμός του λαδιού από την ελαιοζύμη με τελικό στάδιο την τυποποίηση.

Η επεξεργασία της ελιάς ξεκίνησε ήδη στο πιστοποιημένο ελαιοτριβείο του Αστέριου Γκριμούρα στην Σκοτίνα Πιερίας με την άτυπη ομάδα πιστοποιημένων ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας για την παραγωγή και φέτος του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨.

Η πρώτη συμβουλή προς τους ελαιοπαραγωγούς του κ. Γριμούλα είναι να αργήσουν να μαζέψουν, δηλαδή να γίνεται η συλλογή αφού ωριμάσει ο καρπός.

Άνθρωπος της ελιάς ο Αστέριος Γκριμούλας πιστεύει ότι υπάρχει προοπτική για ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στους παραγωγούς και την τοπική οικονομία, με δυνατότητα εξαγωγής του προϊόντος το οποίο λόγω κλίματος είναι εξαιρετικό και παρά τον καύσωνα η παραγωγή για φέτος είναι αυξημένη.

Αφιέρωμα Αγροτικά Τοπικές Επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top