Κυριακή 31 Μάιος 2020 21:01      

Ένα μουσείο – κόσμημα για τον Όλυμπο! (πλήρες ρεπορτάζ και φωτορεπορτάζ)

Ένα μουσείο – κόσμημα, το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, εγκαινίασε χθες στο Λιτόχωρο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης παρουσία πλήθους εκπροσώπων της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, της στρατιωτικής και θρησκευτικής ζωής, φορέων, συλλόγων και πολιτών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς και εισηγήσεις στο αμφιθέατρο του Κέντρου Πληροφόρησης, ακολούθησε ο αγιασμός και στη συνέχεια περιήγηση στους χώρους του μουσείου, με τους παρευρισκόμενους να εντυπωσιάζονται από τη δομή και την οργάνωση, τον πλούτο των πληροφοριών και την ποικιλία των μέσων που έχουν χρησιμοποιηθεί με ένα και μοναδικό σκοπό: να οδηγήσουν τον επισκέπτη σε μια εικονική ανάβαση στον Όλυμπο, από τους πρόποδες ως τις ψηλότερες κορυφές του βουνού των θεών.

Π. Ανδρεαδάκης

Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου Παύλος Ανδρεαδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι το έργο θα αποτελέσει ένα στρατηγικής σημασίας εργαλείο για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης, της παιδείας και της ηθικής. Ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στα στάδια της μακράς διαδικασίας, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα, οπότε και ολοκληρώθηκε το Κέντρο Πληροφόρησης. 

Ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου και στην υλοποίηση της εκδήλωσης ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αρχιτεκτονική των εκθεμάτων ώστε να προσομοιάζει στην εμπειρία της ανάβασης στον Όλυμπο. «Το Κέντρο Πληροφόρησης αποτελεί στην ουσία την είσοδο του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Εδώ θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου κάποιος να προσεγγίσει τη φύση με ασφάλεια και με σεβασμό. Ως διδακτήριο απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες, ομάδες, μαθητές και σπουδαστές» ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα εξηγώντας τις διάφορες λειτουργίες και δυνητικές χρήσεις των χώρων του κτιρίου και προσθέτοντας πως σε πλήρη λειτουργία θα είναι στις αρχές του 2017. «Το Κέντρο Πληροφόρησης μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού αγκαλιάζοντάς το η τοπική κοινωνία μπορεί να αποτελέσει κέντρο ποικίλων πολιτιστικών δράσεων, συνεδρίων κ.τ.λ.» σημείωσε κλείνοντας.

Γ. Τσιρώνης

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο κ. Τσιρώνης χαρακτήρισε τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης ως «ένα ακόμη μικρό λιθαράκι σε μια πορεία πάρα πολλών εκκρεμοτήτων που ταλάνισαν τον ορεινό μας πλούτο». Ο υπουργός έκανε μια μικρή αναδρομή στον τρόπο διαχείρισης των ορεινών όγκων από την πολιτεία, με εγκατάλειψη και εξώθηση των ανθρώπων να πάνε στις πόλεις. «Το βουνό αντιμετωπίστηκε ανάμεσα σε δύο άκρα: το ένα ήταν η εγκατάλειψη και το άλλο η καταλήστευση. Από τη μια το να μην πειράζουμε τίποτα και το να διώξουμε τον άνθρωπο για να σώσουμε τη φύση και από την άλλη αλόγιστη εκμετάλλευση, πίεση και καταπατήσεις. Σήμερα η πολιτεία πάει να λύσει αυτά τα προβλήματα. Αξίζουν συγχαρητήρια στους λίγους φορείς που σήμερα φυλάττουν Θερμοπύλες» τόνισε και συνέχισε αναφερόμενος συνοπτικά σε υπάρχουσες εκκρεμότητες:

«Είναι πολύ μεγάλο βήμα το ότι επιτέλους το 2018 θα έχουμε δασικούς χάρτες. Ευχαριστώ δύο μεγάλες πυλώνες αυτού του έργου: τους δασολόγους και τους χαρτογράφους. Από την άλλη έχουμε στην Ελλάδα 28% της έκτασής μας Natura, απ’ τις οποίες ελάχιστες προστατεύονται. Δεν έχουμε ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες ούτε προεδρικά διατάγματα ούτε ακόμη περισσότερο σχέδια διαχείρισης. Ο Όλυμπος ακόμη δεν έχει προεδρικό διάταγμα. Σήμερα η Πολιτεία βάζει στο καινούριο ΕΣΠΑ όλες τις μελέτες, τα διαχειριστικά σχέδια και τα προεδρικά διατάγματα και σε 3 περίπου χρόνια ελπίζουμε να έχουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο που έλειπε και το οποίο είναι εφαλτήριο ανάπτυξης γιατί όταν ζωνοποιείς μια περιοχή Natura, καθορίζεις και τις χρήσεις. Οπότε και ο υποψήφιος επιχειρηματίας ξέρει που και τι μπορεί να κάνει χωρίς παλινωδίες» υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης.

«Ο πλούτος μας κοιμάται»

Εξίσου σημαντικός, πρόσθεσε, είναι και ο νέος νόμος, που βρίσκεται σε επεξεργασία, για τη βιοποικιλότητα. «Σήμερα όλος αυτός ο πλούτος κάθεται και κοιμάται και – κυρίως – απειλείται. Με το νέο νόμο ενοποιείται, υπό τις δασικές υπηρεσίες, η φύλαξη και θα αποκτήσουμε οικονομία κλίμακας και καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού. Όλες οι περιοχές Natura θα αποκτήσουν ένα είδος μελέτης φύλαξης και προστασίας, σε ένα πλαίσιο σύμφωνα με το πρότυπο των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων» τόνισε.

Κλείνοντας ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως το χαρακτήρισε. «Σήμερα αυτές οι περιοχές είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες δεν ξέρουν τι πλούτος υπάρχει γύρω τους. Π.χ. υπάρχουν άνθρωποι που μένουν στον Πλαταμώνα, πηγαίνουν στη Χαλκιδική, αλλά αγνοούν ότι υπάρχει το Δέλτα Αξιού. Δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια από την ελληνική πολιτεία να προβάλει αυτόν τον πλούτο ενοποιημένα. Πολύ περισσότερο, δεν υπάρχουν οργανωμένα και πιστοποιημένα μονοπάτια, καταφύγια – τα περισσότερα βρίσκονται ακόμη σε μια φάση ημιπαρανομίας – δεν έχουμε ούτε πεζοπορικό ούτε ποδηλατικό τουρισμό, που αποδεδειγμένα παγκοσμίως φέρνουν το περισσότερο χρήμα. Το υπουργείο είναι στην τελική φάση να βγάλουμε τις προδιαγραφές και να έχουμε τους φορείς πιστοποίησης ώστε να προβάλλουμε αυτά τα μονοπάτια ενιαία στο εξωτερικό. Έχουμε τελειώσει τις προδιαγραφές για τα καταφύγια και είναι στο υπουργείο Τουρισμού ώστε επιτέλους οι ορεινοί μας όγκοι να αποκτήσουν αυτό που έχουν: ζωή, πλούτο και πρώτα απ’ όλα βιώσιμη ανάπτυξη».

Χαιρετισμοί - εισηγήσεις

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο ηγούμενος της Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω αρχιμ. Μάξιμος, ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κίτρους, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κατερίνα Ιγγλέζη, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Απόστολος Μπέμπης, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης Δημήτρης Γεωργούλης. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση από τον καθηγητή και πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» Μιχάλη Σκούλλο, με θέμα «Η διαχείριση των αποθεμάτων βιόσφαιρας ευκαιρία για αειφόρο ανάπτυξη». 
Κλείνοντας η κα Μαρία Κατσακιώρη, υπεύθυνη του έργου, έχοντας δίπλα της τη συνεργάτη της Κατερίνα Μπόλη, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην υλοποίησή του και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια. «Κληθήκαμε μέσα σε 350 τ.μ. να κλείσουμε όλον τον πλούτο του Ολύμπου» σημείωσε και εξήγησε τον τρόπο που σχεδιάστηκε η έκθεση ώστε να είναι κατανοητή με εύληπτο τρόπο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή οι περισσότεροι ομιλητές έκαναν αναφορά στο θέμα του προεδρικού διατάγματος για τον Όλυμπο, το οποίο ακόμη παραμένει σε εκκρεμότητα, ο κ. Τσιρώνης αποκάλυψε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έκδοσή του.

Το Κέντρο Πληροφόρησης

Η οργάνωση του εκθεσιακού χώρου έγινε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων και είναι εντυπωσιακή, καθώς επιτρέπει στον επισκέπτη να ακολουθήσει μια εικονική ανάβαση από τους πρόποδες του βουνού ως τις ψηλότερες κορυφές του.

Βασικά χαρακτηριστικά αποτελούν η εύληπτη πληροφορία, οι εντυπωσιακές εικόνες, τα στατικά εκθέματα και τα διαφανοσκόπια, οι ταινίες, οι πολυμεσικές εφαρμογές και μια κατατοπιστική και εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή. Η εικονική ανάβαση ολοκληρώνεται σε επτά θεματικές ενότητες, που αναπτύσσονται σε επίπεδα προσεγγίζοντας το πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου ανά υψομετρική ζώνη.

Η πρώτη «εισαγωγική ενότητα» περιγράφει τη γεωλογική ιστορία του Ολύμπου και αναδεικνύει την πολυδιάστατη σπουδαιότητά του μέσα από συνοπτικά κείμενα και μια εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή.

Ακολουθεί η ενότητα «Όλυμπος». Από τους πρόποδες ως τις ψηλότερες κορυφές, η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες για τους οικισμούς που αποτελούν τις πύλες εισόδου στο βουνό, για τα μονοπάτια και τις διαδρομές που οδηγούν στις κορυφές, για τις ορατές και μη αλλαγές που υποδεικνύουν τη μετάβαση από τη μία υψομετρική ζώνη στην άλλη.

Η ανάβαση ξεκινά «Στους πρόποδες του Ολύμπου», στην ενότητα που πραγματεύεται τη φύση και τα τεκμήρια του ανθρώπινου πολιτισμού, σε υψόμετρο από 300 έως 500 μέτρα. Η θεματική επικεντρώνεται στη μεσογειακή βλάστηση, στα ζώα που κινούνται στα χαμηλά υψόμετρα, στα πετρώματα και τη γεωμορφολογία, στο κλίμα, αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους που εντοπίζονται περιμετρικά, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Η επόμενη θεματική ενότητα, με τίτλο «Στη μέση ορεινή ζώνη», προσεγγίζει το περιβάλλον του βουνού από τα 500 έως τα 1.400 μέτρα, παρέχοντας στοιχεία για τη ζώνη της μαύρης πεύκης, για τα φυτά και τα ζώα που επιλέγουν τα οικοσυστήματά της, για τις πηγές και τα σπήλαια του Ολύμπου, για τα ιστορικά μοναστήρια που χτίστηκαν στις πλαγιές του και ταυτίστηκαν με την ιστορία του.

Στις δύο προηγούμενες θεματικές ενότητες εντάσσεται και το «Φαράγγι του Ενιπέα», που αναπτύσσεται κατά μήκος της ράμπας ανόδου από το ένα επίπεδο στο άλλο για να αναδείξει τον ιδιαίτερο πλούτο του πιο διάσημου φαραγγιού του Ολύμπου.

Η ανάβαση συνεχίζεται «Στη ζώνη των ψυχρόβιων δασών», όπου κυριαρχεί το ρόμπολο. Αντίστοιχες πληροφορίες για τη γεωμορφολογία και τις συνθήκες που επικρατούν, για τα βάραθρα και τα σπήλαια, για τα φυτά και τα ζώα, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα μεγάλα υψόμετρα του Ολύμπου, από τα 1.400 έως τα 2.500 μέτρα.

Μεταβαίνοντας «Στην αλπική ζώνη», η έκθεση πραγματεύεται τις συνθήκες που επικρατούν από τα 2.500 μέτρα και άνω, εστιάζει στα ζώα των μεγάλων υψομέτρων, δίνει έμφαση στο αγριόγιδο, περιγράφει την αλπική βλάστηση και επικεντρώνεται στα αγριολούλουδα που καθιστούν τον Όλυμπο διάσημο για τη χλωρίδα του. Στην ίδια ενότητα δίδονται πληροφορίες για τις κορυφές, για τις προσπάθειες υψομέτρησης του βουνού ήδη από την αρχαιότητα, αλλά και για τις διαχρονικές προσπάθειες των ανθρώπων να προσεγγίσουν τις μυθικές κορυφές.

Η ανάβαση καταλήγει «Στις κορυφές του μύθου», στο ανώτατο επίπεδο του εκθεσιακού χώρου. Η πρώτη επίσημη ανάβαση στον Μύτικα το 1913 και γεγονότα σταθμοί που την ακολούθησαν συνθέτουν το χρονικό της ορειβατικής ιστορίας του Ολύμπου. Μιας σύγχρονης ιστορίας ανθρώπων που αντιπαραβάλλεται, στο ίδιο επίπεδο της έκθεσης, με την πανάρχαια ιστορία των θεών. Οι μυθικές μάχες για την κατάκτηση του Ολύμπου, η επικράτηση του δωδεκάθεου, η κυριαρχία του Δία, στιγμιότυπα της ζωής και της δράσης του, χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν τους λόγους που κατέστησαν τον Όλυμπο εμβληματικό του πολιτισμού.

Μαρία Τσιώνη

Το δελτίο τύπου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου πραγματοποίησε εκδήλωση εγκαινίων και παρουσίασης  του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στις 12 Ιουνίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε συνδιοργάνωση με την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, παρουσία του Αναπληρωτή  Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη που τέλεσε και τα εγκαίνια του Κέντρου.
H κεντρική εναρκτήρια ομιλία έγινε στις 11:00, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Φορέα Διαχείρισης, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Ανδρεδάκη Παύλο  ο οποίος  αναφέρθηκε σε όσους συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του έργου του Κέντρου Πληροφόρησης, το οποίο θα αποτελέσει ένα στρατηγικής σημασίας εργαλείο για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, παιδείας και ηθικής.  Επίσης αναφέρθηκε στο ότι η Υπηρεσία του Φορέα ετοιμάζει και θα υποβάλλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόταση για το πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου, το οποίο πρέπει να υποστηριχτεί. 

Ακολούθησε η ομιλία από τον Καθηγητή & Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Άνθρωπος & Βιόσφαιρα Μιχαήλ Σκούλλο, με θέμα "Η διαχείριση των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας: Ευκαιρία για Αειφόρο Ανάπτυξη".

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την κα. Κατσακιώρη Μαρία, εκπρόσωπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – ΕΚΒΥ και υπεύθυνη υλοποίησης του έργου,  η οποία μίλησε για τις αρχές σχεδιασμού της Έκθεσης και το θεματικό της περιεχόμενο. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και χαιρέτησαν ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω Αρχιμανδρίτης Μάξιμος, η βουλευτής και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κα. Ιγγλέζη, οι βουλευτές και μέλη της Επιτροπής κ.κ. Ακριώτης,  Παπαδόπουλος, Αμυράς, Καβαδέλλας, οι βουλευτές Πιερίας, κ. Καστόρης, κα. Σκούφα, κ. Τζαμακλής, ο βουλευτής Θεσ/νίκης κ. Δελλής, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Μαυρίδου,  ο Δήμαρχος Δίου Ολύμπου κ. Δημόπουλος, ο Δήμαρχος Δήμου Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Δήμου Δίου Ολύμπου κ. Λάππας, ο Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Καλαϊτζής, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Ελασσόνας κ.κ. Μπαλούκας, Λέκκας, Γκουτζουρέλας, Γκατζιούρας,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κατερίνης κ. Λιακόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΦΔΕΔΟ κ. Πασχαλούδης, ο προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος κ. Δημόπουλος, οι προϊστάμενοι Δ/νσεων του ΥΠΕΝ κ. Ντινόκας  και κ. Στάμου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Φραγκισκάκης, Δ/ντές Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, Διοικητές  και Δ/ντές του Στρατού, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και της Αστυνομίας, ο πρόεδρος του ΕΚΒΥ κ. Μενουδάκος, η Επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη κα. Παπαδοπούλου Έβελυν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης κ. Γεωργούλης καθώς και μέλη του Δ.Σ., ο πρόεδρος της Σέρβικης Ορειβατικής Ομοσπονδίας κ. Μπόρις Μίτσιτς, πρόεδροι και στελέχη Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, εκπρόσωποι των ΓΕΩΤΕΕ και Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι Υπηρεσιών και Φορέων, πρόεδροι Ορειβατικών Συλλόγων της παρολύμπιας περιοχής, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, εκπαιδευτικοί αλλά και πλήθος κόσμου που αγαπά τον Όλυμπο, διαβιώνει κοντά του και νοιάζεται για την προστασία του. 

Την εκδήλωση υποστήριξαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης η οποία, δια του Προέδρου, δώρισε στο Φορέα πρωτότυπη φωτογραφία του Boissonnas. Να σημειώσουμε τη γενικότερη υποστήριξη του Δήμου Δίου Ολύμπου τόσο στη λειτουργία του Φορέα, όσο και στην τελετή εγκαινίων. 

Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι το Κέντρο Πληροφόρησης έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να αποτελέσει κέντρο ποικίλων πολιτιστικών δράσεων, συνεδρίων κ.λ.π., πόλο έλξης επισκεπτών και ένα σημαντικό εργαλείο ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και την απαραίτητη υποστήριξη της Πολιτείας.

Γιάννης Τσιρώνης αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου Κέντρο πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top