Σάββατο 15 Αυγ 2020 10:34      

Ε.Ο.Σ. Βροντούς: Πεζοπορία στον Κάτω Όλυμπο

 Ο Ε.Ο.Σ.  Βροντούς καλεί τα μέλη και τους φίλους του για   πεζοπορία  στον Κάτω Όλυμπο στη διαδρομή : Παλαιός Παντελεήμονας – Παλιά  Σκοτίνα    την Κυριακή 27 Νοεμβρίου . Η αναχώρηση θα γίνει  από το Κέντρο Υγειάς του Λιτοχώρου  στις 8.30 το πρωί, φροντίστε να είστε εκεί τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα ώστε να ξεκινήσουμε έγκαιρα..

Η διαδρομή

 Πρόκειται για μια διαδρομή μήκους 5 χιλιομέτρων εκ των οποίων 2 χλμ και 750 μέτρα σε μονοπάτι και 2 χλμ και 250 μέτρα σε χωματόδρομο με υψομετρική κλίση (ανηφόρα) 323 μέτρα. Η διάρκειά της είναι 1 ώρα και 45 λεπτά. Ένα εκπληκτικό μονοπάτι μέσα σε δάσος άγριας καστανιάς το οποίο περνάτε για να φτάσετε στον πραγματικά "σκοτεινό" προορισμό σας  . Εύκολη διαδρομή η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και από οικογένειες με τα παιδιά τους. Το μήκος διαδρομής  με την επιστροφή : 5 +5  χιλιόμετρα, με συνολική  διάρκεια: 4 ωρών .Ανάβαση: 323 μέτρα.  Κατάβαση: 85 μέτρα. Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διάσχιση - Εύκολη.

Ως αφετηρία για την διαδρομή έχουμε ορίσει το Κ.Π.Ε. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Ανατολικού Ολύμπου που βρίσκεται στην άλλη άκρη του χωριού, σε υψόμετρο 455 μέτρων. Η κατάληξη της διαδρομής ο ναός της "Κοιμήσεως της Θεοτόκου" της Παλιάς  Σκοτίνας. Ο ναός της "Κοιμήσεως της Θεοτόκου" δίπλα στον υπερ αιωνόβιο πλάτανο που από τις ρίζες του αναβλύζει δροσερό νερό του Ολύμπου καθώς και η αντοχή αυτού του δέντρου που παρά την μεγάλη κουφάλα που έχει σχηματιστεί μέσα του στέκει εκεί αγέρωχο και περιμένει το πέρασμα του χρόνου. Ο ναός είναι του 1862, χτισμένη από τον Σκοτινιώτη Πατριάρχη Αλεξανδρείας Καλλίνικο σε θέση ασφαλώς προγενεστέρου ναού. Επίσης θα επισκεφτούμε τον κοιμητηριακό ναός του Αγίου Αθανασίου, με τοιχογραφίες  του 17ου αι.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια διαδρομή που αξίζει να την κάνετε με την οικογένειά σας. Δεν έχει βαθμό δυσκολίας, περνάτε από όμορφα μέρη, γνωρίζετε την Φύση από πρώτο χέρι και οδηγείστε σε έναν οικισμό πανέμορφο και μυστηριώδη.

Εξοπλισμός : Σακίδιο ημέρας, Μποτάκια πεζοπορίας ,Μακρύ παντελόνι ή κολάν πεζοπορίας, Αδιάβροχο , δύο μπλουζάκια, Μπουφάν αντιανεμικό-αδιάβροχο ,ατομικό φαρμακείο , Παγούρι 1 λίτρου , Μπατόν , καπέλο - χαρτομάντιλα, Σνακ (σοκολάτες-παστέλια), και φωτογραφική μηχανή. Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας ή λόγω καιρικών συνθηκών.

Αρχηγοί ανάβασης : Χαραλαμπίδης  Άλκης και Κωστοπούλου Μαρία . Πληροφορίες 6973 804 843

Ε.Ο.Σ. Βροντούς Μέλη διαδρομή αφετηρία Εξοπλισμός Κ.Π.Ε. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Ανατολικού Ολύμπου

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top