Παρασκευή 10 Απρ 2020 2:15      

Επαλ - Εσπερινά: Οι μαθητές παρακαλούν για μαθήματα - Τι συμβαίνει στην Κατερίνη

Περίπου 39 μαθητές μένουν στον «αέρα» στην Πιερία που φοιτούν σε στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ και στο Εσπερινό Σχολείο, εξαιτίας της απόφασης του υπουργείου να καταργήσει τα ολιγομελή τμήματα και να παραπέμψει τους μαθητές είτε σε άλλες σχολές, είτε σε άλλα ΕΠΑΛ ή Εσπερινά.

Στην περίπτωση της Πιερίας, οι μαθητές θα πρέπει να συνεχίζουν στο μέσο της σχολικής χρονιάς σε άλλη ειδικότητα, ενώ σε άλλες περιοχές της περιφέρειας, μαθητές καλούνται να μεταφερθούν για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο αλλάζοντας μέχρι και τέσσερα λεωφορεία! 

Όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός κ. Παντελής Αιδαλής, πρόκειται για μια κατάσταση   η οποία αφενός «καταδικάζει» τα παιδιά να σταματήσουν το σχολείο, αφετέρου δε δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για το μέλλον των ΕΠΑΛ και των Εσπερινών, όταν επιχειρείται και μέχρι ένα βαθμό επιτυγχάνεται,  η απαξίωση τους.  

Το βράδυ της Τρίτης η ΕΛΜΕ Πιερίας συνεδρίασε και αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου , πορεία διαμαρτυρίας  μαζί με τους μαθητές και συναντήσεις με τους βουλευτές του νομού.

Ξεκίνησαν ήδη οι διαμαρτυρίες 

Πρίν από λίγες μέρες 80 και πλέον εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας   στον Περιφερειάρχη Α'βαθμιας & Β'βθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ανανιάδη, στον οποίο παρουσίασαν τα προβλήματα που δημιουργεί η διακοπή λειτουργίας των ολιγολμελών τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια και σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και ζήτησαν την έγκρισή τους.

Ο κ. Ανανιάδης αρχικά είπε πως θα εκριθούν κάποια τμήματα αλλά μετά από τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και εκπροσώπων των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Κιλκίς, υποχώρησε και δέχθηκε να στείλει θετική εισήγηση για έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων. Παρ' όλα αυτά, εξέφρασε τις αμφιβολίες του αν αυτά εγκριθούν τελικά από το υπουργείο Παιδείας.

Αλλάξτε ειδικότητα!  

Στην συνάντηση βρέθηκαν επίσης και δυο μαθήτριες του τμήματος κομμωτικής οι οποίες εξέφρασαν τα παράπονά τους στον κ. Ανανιάδη για την διακοπή λειτουργίας του τμήματός τους. Ο κ. Ανανιάδης τους πρότεινε τότε να αλλάξουν ειδικότητα και να πάνε στο τμήμα αισθητικής, προκαλώντας έτσι το γέλιο αρχικά και την αγανάκτηση έπειτα των μαθητριών.

Τι συμβαίνει στην Κατερίνη – 39 μαθητές 

Στην  Κατερίνη, από το 1ο ΕΠΑΛ και από το Εσπερινό ΕΠΑΛ δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία των τμημάτων Πληροφορικής, Φυσικοθεραπευτών, Δομικών Εργων, Βοηθών Φαρμακείου, Αργυροχρυσοχόων, Γραφικών Τεχνών και Τεχνικών Θερμικών Εγκαταστάσεων στην Γ' τάξη με  συνολικά 39 μαθητές! Οι μαθητές αυτών των τμημάτων, και πριν καλά-καλά χτυπήσει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, πρέπει να σταματήσουν το σχολείο!

Ειδικά στο Εσπερινό ΕΠΑΛ όπου φοιτούν ενήλικες μαθητές, οι οποίοι πολλοί από αυτούς είναι εργαζόμενοι και οικογενειάρχες, η απόφαση αυτή ουσιαστικά τους αφαιρεί το δικαίωμα στην μόρφωση και την τεχνική κατάρτιση, σε χρόνους μάλιστα όπου πολλοί πασχίζουν να βρουν δουλειά.

Αυτό συμβαίνει διότι το απογευματινό σχολείο σε πάρα πολλούς νομούς της χώρας, όπως και στον δικό μας, είναι μοναδικό και για να συνεχίσουν τις σπουδές τους αυτοί οι μαθητές, θα πρέπει να μετακινούνται σε γειτονικό νομό ίσως και μακρύτερα.

Αδιαφορία από το Υπουργείο Παιδείας 

Παρ' όλα αυτά το υπουργείο παιδείας δεν εξαίρεσε τέτοιες και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις διευθυντών, εκπαιδευτικών και μαθητών, με αποτέλεσμα να χαθούν τα χρόνια (Α και Β τάξη) που δαπάνησαν κάποιοι μαθητές στην προσπάθειά τους να μετέχουν στο ύψιστο αγαθό της μόρφωσης.

Η ζημιά όμως δεν πρόκειται να είναι μόνον αυτή. Ο τρόμος και η ανασφάλεια έχει ήδη καταλάβει και τους υπόλοιπους μαθητές οι οποίοι αμφιβάλλουν για τον μέλλον των σπουδών τους στην δημόσια εκπαίδευση και αρχίζουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες διεξόδους με κυριότερη την απόδραση στο εξωτερικό.

Το υπόμνημα των μαθητών του  Εσπερινού ΕΠΑΛ 

Με το παρόν υπόμνημα θέλουμε να σας υποβάλλουμε την διαμαρτυρία μας για την αποπομπή μας από την εκπαιδευτική διαδικασία και την διακοπή της μόρφωσης μας στην δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση. Έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την Β’ τάξη του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης και  επιδιώκοντας να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας για την απόκτηση του απολυτηρίου όπως επίσης και για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητάς μας.

Τα οικονομικά όλων των μαθητών της τάξης δεν επιτρέπουν την μετάβαση σε άλλη πόλη εκτός Κατερίνης συνεχίζοντας εκεί τις σπουδές  όπως και η φοίτηση μας σε ιδιωτικό Λύκειο της πόλης, για να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα και να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ήδη επενδύσαμε και δαπανήσαμε σε χρόνο και χρήμα φοιτώντας δύο χρονιές (Α&Β τάξη) και είναι άδικο και αντιδεοντολογικό να πάει στράφι η προσπάθεια μας. 

Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το αίτημα μας για την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος μας στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης και ευελπιστούμε σε μία θετική λύση υπέρ των συμφερόντων των μαθητών και του σχολείου μας.

Το υπόμνημα υπογράφουν οι μαθητές από τα τμήματα:  Γ’ Πληροφορική (Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ), και   Γ’ Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου 

ΕΠΑΛ Εσπερινά Μαθητές Μαθήματα Υπουργείο Παιδείας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top