Πέμπτη 24 Σεπ 2020 4:56      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Fake News

Ομολογώ ειλικρινά πως τον καιρό της T.V.(τον παλιό καιρό δεν γνωρίζαμε τι είναι αυτό,αλλά το μάθαμε όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου),απέκτησα την κακή συνήθεια να παρακολουθώ ανελλιπώς όσα προγράμματα θεωρώ σοβαρά,και τα εκάστοτε νέα της ημέρας.

            Έτσι λοιπόν έπεσα πάνω σ'ένα κρατικό κανάλι,που σε μια εκπομπή ,δημοσιογράφος σχολίαζε τις ψευδείς ειδήσεις,τα γνωστά fake news,εμπεριστατωμένα και αποδεικτικά. Και άρχισε να διαβάζει από την σωρεία των φύλλων που είχε καταγράψει. Το πρώτο fake news στο οποίο αναφέρθηκε,ήταν το «ψέμα» που είπε ο ......Θεός στον πρωτόπλαστο Αδάμ,όταν του απαγόρευσε να φάει από τον απαγορευμένο καρπό,λέγοντας πως: καθ'ήν ημέρα φάγης απ'αυτού,θέλεις εξάπαντος αποθάνει. Γένεσις β' 17

            Η ιστορία είναι γνωστή. Πέρασε καιρός,και είδε ο Θεός πως δεν είναι καλό στον άνθρωπο να είναι μόνος εξ'ού και κλωνοποίησε από το πλευρό του Αδάμ την Εύα,η οποία τον παρέσυρε αφού πρώτα παρέσυρε εκείνην ο όφις και έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό. Και ποιο είναι το fake news στην προκειμένη περίπτωση; Ότι ο Θεός του είπε ψέμματα ότι θα πεθάνει,αλλά ο άνθρωπος ακόμη ζει ανά τους αιώνες.

            Γι'αυτό ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ξεπέταξε την άποψή του,και προχώρησε στα επόμενα ψέμματα από τα παλιά μέχρι σήμερα. Από τη στιγμή όμως που εκείνος πέταξε στα μούτρα μου και στα μούτρα του κάθε πιστού το δικό του ψέμα,εγώ το άρπαξα και θα προσπαθήσω να το κάνω λάβαρο και αν μπορέσω Θεού θέλοντος να τον βοηθήσω εκείνον και όλους τους ομονοούντες μ'αυτόν,ότι το ψέμα δεν υπήρχε περίπτωση να το πει ο Θεός ο οποίος είναι «ο λόγος (που ) έγινε σαρξ και κατοίκησε μεταξύ ημών ( και είδομεν την δόξαν αυτού,δόξαν ως μονογενούς παρά του Πατρός ),πλήρης χάριτος και ΑΛΗΘΕΙΑΣ». Κατά Ιωάννην α' 14

            Και πάλι : «Ο Θεός είναι πνεύμα· και οι προσκυνούντες αυτόν,εν πνεύματι και ΑΛΗΘΕΙΑ πρέπει να προσκυνώσις». Κατά Ιωάννην δ' 24

Αδιάψευστος λοιπόν πατέρας της αλήθειας ο Θεός!... Ενώ πατέρας του ψεύδους ο ανθρωποκτόνος εχθρός του ανθρώπου. Εκείνος που μπήκε μέσα στο φρονιμότερο πάντων των ζώων του αγρού,και τον μετέτρεψε σε ψεύτη και απατεώνα,και εξαπάτησε τους πρωτόπλαστους,που ο Θεός δεν τους προόριζε να πεθάνουν αλλά ήθελε να τους δώσει θεϊκή υπόσταση στη θέση των εκπεσόντων αγγέλων,και να συγκυβερνούν μαζί το ....σύμπαν. Η απαγόρευση ήταν η δοκιμασία για υπακοή.

            Τότε ακριβώς ήρθε ο αντίδικος αυτός του ανθρώπου και τον έπεισε με τα fake news που τους σέρβιρε και τους έβγαλε έξω από τον παράδεισο της Εδέμ. Τώρα ας δούμε ποιος είναι ο διακινητής των πρώτων fake news στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο όφις τους είπε ότι δεν θα πεθάνουν αν φάνε τον απαγορευμένο καρπό αλλά θα γίνουν σαν θεοί. Όλη αυτή η ρητορική με την οποία τους έπεισε,ήταν η μισή αλήθεια. Πράγματι ο άνθρωπος εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει διαχρονικά. Μισή αλήθεια και το ότι θα γίνουν σαν θεοί.

            Πράγματι, ο άνθρωπος έκανε τόσα επιτεύγματα θεϊκά που έγινε «σαν θεός»,δηλαδή ιμιτασιόν θεός και ούτε κατάλαβε πως έπεσε στην παγίδα του εχθρού του.... Φεύγοντας από την Εδέμ ,τον πρώτο καιρό κατέφυγε σε σπηλιές και σε λαγούμια. Ύστερα άρχισε να εξερευνά την γη,να μαζεύει σπόρους,να μελετά τ'άστρα και τα σημεία των καιρών,να οργώνει τη γη και τις θάλασσες,να σκαρώνει μπρατσέρες.

            Είδε τα πουλιά που πετούσαν και θέλησε να πετάξει και αυτός. Βρήκε κερί και έπλασε φτερά που στη αρχή έλιωσαν από τις ζεστές ακτίνες του Ήλιου,μα δεν τό'βαλε κάτω. Πρώτο δάσκαλο είχε τον Ντα Βίντσι που του έδειξε πως να κατασκευάσει πετούμενο με μηχανή,και από τότε το θεϊκό μυαλό του έμαθε κι έκανε θαύματα.

            Αεροπλάνα,αεριωθούμενα,ελικόπτερα,τελευταία μάλιστα και μη επανδρωμένα,πύραυλοι και άλλα υπερόπλα,είναι μόνο ένα μέρος απ'τα επιτεύγματά του. Αλλά το πιο θεϊκό είναι η κλωνοποίηση της Ντόλη,της μικρής προβατίνας,κατά το πρότυπο της κλωνοποίησης της Εύας πάλαι ποτέ εκεί στον παράδεισο της Εδέμ.

            Θυμάστε;

            Ποιο θα είναι τάχα το επόμενο βήμα αφού ήδη εξερεύνησαν τ'άστρα και το φεγγάρι και ταξίδεψαν στο διάστημα;

            Όμως για πες μου φίλε,αν απ'αρχής της κτίσεως αυτού του όμορφου πλανήτη υπάρχει έστω και ένας που δεν πέθανε και ακόμη ζει; Ούτε ένας.

            Που είναι οι δικοί μας σοφοί που από τότε υποψιάζονταν την ύπαρξη του αληθινού Θεού; Που είναι οι Ρωμαίοι Καίσαρες,που είναι ο Νέρωνας,ο Ηρώδης,ο Πιλάτος; Που είναι οι Αιγύπτιοι Φαραώ που έχτιζαν πυραμίδες; Μόνο οι πυραμίδες έμειναν,για να μας θυμίζουν το πέρασμά τους απ'αυτήν την πρόσκαιρη ζωή.

            Που είναι ο  Αλέξανδρος ο Μέγας που σαν σίφουνας διέλυε τα πάντα στο πέρασμα του;

            Και τώρα ,άκρα σιωπή! Όπως και τόσοι άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι,πλήθος κόσμου αμέτρητο ,που ο καθένας βίωσε την δική του καλή ή κακή ζωή, αλλά γεύτηκε και τον δικό του αναπόφευκτο θάνατο. Μια εμπειρία απαίσια και αποκρουστική.

            Απ'αυτόν τον ατομικό,τον άκρως προσωπικό θάνατο,ήθελε να προστατέψει ο Θεός τον πρώτο Αδάμ,το δημιούργημά του που τόσο αγάπησε,ώστε έστειλε τον έσχατο Αδάμ,για να τον σώσει και να τον ξαναφέρει πίσω στον κήπο της Εδέμ....

            Ο άνθρωπος υπάρχει ακόμη διαχρονικά σαν σύνολο,και αυτός είναι ο λόγος που ο δημοσιογράφος εκείνος αποκάλεσε «ψεύτη» τον Θεό,ενώ ο ίδιος διαρρέει ανερυθρίαστα τα δικά του fake news.

            Τα έβαλες ,φίλε,με τον Δημιουργό σου,ενώ είναι θέμα χρόνου που και συ και γω ,θα βιώσουμε τον δικό μας θάνατο,πράγμα που τουλάχιστον εγώ απεχθάνομαι και μισώ. Αν με ρωτούσαν και μου λέγανε πως θα έρθω σ'αυτήν τη γη  σαν σε μια τουριστική εκδρομή και στο τέλος θα με περιμένει ο θάνατος,και θα με αποθέσουν σ'ένα βαθύ λάκκο,αν με ρωτούσαν λέω,θα είχα αρνηθεί.

            Άλλωστε,ακόμη και οι Αδάμ και Εύα πρώτοι γεύτηκαν την οδύνη του θανάτου,με τον πιο φρικτό τρόπο όταν το ένα τους παιδί ο Κάιν,σκότωσε τον αδερφό του Άβελ δι'ασήμαντον αφορμήν.... αλλά ήταν πλέον αργά.

            Το μόνο που παρηγορεί τον κάθε πιστό είναι η μακαρία ελπίδα πως υπάρχει αιωνία ζωή κοντά στον Πλάστη και θα συμβασιλεύσουμε μαζί του στους αιώνες των αιώνων.

            Οι παλιές κινηματογραφικές ταινίες που βλέπουμε καθημερινά στην  τηλεόραση,τι είναι;

            Δεν είναι fake news; Εμείς τους βλέπουμε ολοζώντανους να μιλάνε ενώ εκείνοι,ή μάλλον τα οστά τους,βρίσκονται θαμμένοι σε μνήμα! Ο νοών νοήτω.....

 

Δέσποινα Χ. Ποικιλίδου

Ζωγράφος-Λογοτέχνης

Άρθρα απόψεις Δέσποινα Ποικιλίδου

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top