Παρασκευή 5 Μαρ 2021 2:25      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιορτάστηκε η επέτειος της ανατίναξης του Γεωργάκη Ολυμπίου με επισημότητα στο Λιβάδι Ολύμπου

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΕΚΟΥ

Πλήθος κόσμους την Κυριακή, εντόπιοι και από τον περίγυρο, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της ανατίναξης της Μονής του Σέκου με ολοκαύτωμα το Γεωργάκη Ολύμπιο και τους άνδρες του στις 12 Σεπτεμβρίου 1821, αποκλεισμένους από πλήθος Τούρκων, που μετά από σωρεία συγκρούσεων και φθορών τους, κατέστειλαν έτσι την εξέγερση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, με αρχηγό της Επανάστασης τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και την ολόθερμη συμβολή της Φιλικής Εταιρίας.

Στο πλευρό του αρχιστράτηγου Γ. Ολυμπίου, διορισμένου από τον Υψηλάντη, πολεμούσε επί χρόνια ως ακατάβλητος οπλαρχηγός ο γενναίος αρμάτορας Γιάννης Φαρμάκης, που βρήκε και αυτός λίγες μέρες αργότερα στη Μονή μαρτυρικότατο τέλος. Αφού αιχμάλωτο τον έστειλαν οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Σουλτάνος τον αποκεφάλισε.

Μαζί με το λαό όλες οι επίσημες αρχές της Θεσσαλίας πολιτικές, στρατιωτικές, αστυνομικές, με εκπροσώπους του Α.Τ.Α κ.λ.π. αντιπεριφερειάρχης , βουλευτές του Ν. Λάρισας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας, αντιδήμαρχοι, πρώην δήμαρχοι, σύσσωμο το Κοινοτικό Συμβούλιο, οι Σύλλογοι Λιβαδιωτών Κατερίνης, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ελασσόνας, φορείς της κωμοπόλεως κ.λ.π. μετά την καθιερωμένη δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό της Παναγίας και το μεστό πανηγυρικό λόγο με αναφορά στο ολοκαύτωμα Γιωργάκη και Φαρμάκη «δια χειρός» Γιώργου Στεφανάκη, τέλεσαν στο χώρο του ανδριάντα με τους ιερείς την επιμνημόσυνη δέηση, ενώ αμέσως μετά κατέθεσαν όλοι τους στεφάνια υπό τον ήχο της μπάντας του Δήμου Ελασσόνας.

Επακολούθησε δεξίωση στο Κοινοτικό κατάστημα και στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στους υψηλούς προσκεκλημένους.

Η καθαρότητα του τοπίου, το πράσινο περιβάλλον στην κωμόπολη, το προσεγμένο «Κιόσκι» και το πλήθος των καλά προετοιμασμένων καταστηματαρχών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών – ιδίως κάτω από τον Γερο-πλάτανο για τα σχετικά – ήταν άριστη εμπειρία τιμής στον εθνικό μας ήρωα και συνάμα ψυχαγωγικής απόδρασης στην ηρωική και πανέμορφη γενέτειρα του Γ. Ολυμπίου.

Γ.Ρ.

Λιβάδι Ολύμπου

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top