Πέμπτη 21 Ιαν 2021 11:15      

Χειμερινό ηλιοστάσιο

Αύριο, 21 Δεκεμβρίου, η μέρα (ηλιοφάνεια) θα είναι η μικρότερη του έτους, κι από μεθαύριο θα αρχίσει λίγο-λίγο να μεγαλώνει μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν αυτήν τη εποχή (17-23 Δεκεμβρίου) τα Σατουρνάλια, και στις 25 Δεκεμβρίου τα Μπρουμάλια. Σε αυτά τιμούσαν “τη μέρα της γέννησης του αήττητου ήλιου”, γιατί ο ήλιος άρχιζε να επανέρχεται ψηλά στον ουρανό ως θριαμβευτής για να ξαναφέρει τη ζέστη και τη ζωή στην κρύα και παγωμένη φύση.

Φαίνεται ότι ο χριστιανισμός υιοθέτησε (από τον 6ο μ.Χ. αιώνα) την ημερομηνία, αλλάζοντας το τιμώμενο πρόσωπο στον “Ήλιο της Δικαιοσύνης” – όπως λέει και το τροπάριο των Χριστουγέννων, δηλαδή στον Ιησού Χριστό, οπότε ο λαός δεν δυσκολεύτηκε να αλλάξει και πολύ τις γιορταστικές του συνήθειες.

Σήμερα μαζί με την επέτειο της γέννησης του Ιησού, εκτός από τις γιορτές έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό της ζωής μας για το χρόνο που πέρασε και να πάρουμε νέες αποφάσεις.

Μια από αυτές, όπως λέει και η θρησκεία μας, είναι να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας, να δεχτούμε τον Ιησού ως σωτήρα μας, και με την χάρη Του να ξαναγεννηθούμε πνευματικά.

Χειμώνας Επιστήμη

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top