Σάββατο 19 Σεπ 2020 12:27      

Η "ακτινογραφία" των έργων του ΕΣΠΑ στην Πιερία

Τα έργα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007 - 2013 στην Πιερία περιλάμβανε η παρουσίαση που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Αντίστοιχες εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τα αποτελέσματα και τα οφέλη του προγράμματος.

Συνολικά, όπως αναφέρθηκε, στην Π.Ε. Πιερίας ολοκληρώνονται 40 έργα συνολικού προϋπολογισμού 119 εκ. ευρώ, που αφορούν στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, των μεταφορών, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ένταξης, της αστικής ανάπτυξης, της υγείας και πρόνοιας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Την αρχική εισήγηση έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ενώ στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου, ο καθηγητής Χημείας Γρηγόρης Καλόμοιρος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ν. Εφέσου Χαράλαμπος Κουτσιμάνης.

Στην εισήγησή της η κα Μαυρίδου ανέφερε μεταξύ άλλων: "Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με πόρους του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης, ολοκληρώνονται σημαντικές παρεμβάσεις που καλύπτουν πολλούς θεματικούς τομείς και έχουν αποφέρει και θα αποφέρουν απτά αποτελέσματα, συγκεκριμένες ωφέλειες για την καθημερινότητα των κατοίκων καθώς και γενικότερα για την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας".

Ειδική αναφορά έκανε η κα Μαυρίδου στην ανέγερση του Ενιαίου Λυκείου της Κονταριώτισσας, το οποίο χαρακτηρίστηκε σαν ένα από τα πέντε καλύτερα όσον αφορά την διεκπεραίωση και υλοποίησή του. Το έργο  ολοκληρώθηκε στις 28-02-2014, χωρίς αύξηση του συμβατικού οικονομικού αντικείμενου και έχει παραδοθεί προς χρήση στο Δήμο Δίου – Ολύμπου.

Στη συνέχεια η κα Ωραιοπούλου παρουσίασε αναλυτικά τα έργα που έχουν γίνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, βασικό έργο ήταν η Περιφερειακή οδός Κατερίνης, η αποκατάσταση του Ωδείου των Μεγάλων Θερμών του Δίου, των μεταβυζαντινών μνημείων της Πιερίας, της νότιας και δυτικής πτέρυγας της Μονής του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, η συντήρηση και ανάδειξη των Μακεδονικών Τάφων της Περιοχής, το αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων Πιερίας, η επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη στο Μακρύγιαλο Πιερίας και το Φεστιβάλ Ολύμπου 2011 - 2013. Μεγάλη είναι και η λίστα των περιβαλλοντικών έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ, όπως η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αιγινίου, η κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης στο Σβορώνο, η νέα γεώτρηση στον Κάτω Αγιάννη, η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, η βελτίωση του πέτρινου παρατηρητηρίου στη Νέα Αγαθούπολη, ο εξοπλισμός του πυροσβεστικού σώματος και οι αποχετεύσεις στις περιοχές Λιβαδίου, Νεοκαισάρειας, Άνω Αγίου Ιωάννη, Γανόχωρας, Αγιάννη, Νέας Τραπεζούντας, Μεθώνης, Αγαθούπολης, Παλαιού Ελευθεροχωρίου, Δίου - Πλατανακίων, Αγίου Σπυρίδωνα, Κονταριώτισσας και Ν. Εφέσσου.
 
Στον τομέα των αστικών αναπλάσεων εντάσσονται οι παρεμβάσεις στις περιοχές Κέντρου και Αστών της πόλης της Κατερίνης ενώ τα έργα του τομέα της εκπαίδευσης είναι η ανέγερση του Ενιαίου Λυκείου Κονταριώτισσας και των δημοτικών σχολείων στο Βατάν, στην περιοχή του Εθνικού Σταδίου και της επέκτασης των Ευαγγελικών.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η προμήθεια επιστημονικού - ερευνητικού εξοπλισμού του ΤΕΙ Κατερίνης, των ειδικών τάξεων των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείου του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, των ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κατερίνης καθώς και η ανέγερση του ειδικού δημοτικού Σχολείου - Νηπιαγωγείου στην Γανοχώρα.

Τα έργα του τομέα υγείας αφορούν την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης καθώς και την ανέγερση τριών στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης αλλά και την επέκταση και βελτίωση του κέντρου διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας.

Δράσεις κοινωνικής ένταξης υλοποιήθηκαν για την υποστήριξη ανέργων γυναικών προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων κοινωνικής φροντίδας, την εκπόνηση σχεδίου απασχόλησης στην Πιερία και την προώθηση ανέργων στην απασχόληση. Εξάλλου, χρηματοδοτήθηκαν 214 νέες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, με συνολική επιχορήγηση ύψους 17,8 εκατ. ευρώ.

Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώνονται 510 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,37 δισ. ευρώ.

Παρόντες στην εκδήλωση  ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής και αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, επιχειρηματίες κ.α.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook
 

Έργα του ΕΣΠΑ Πιερία Περιφερειακή Ενότητας Πιερίας
Scroll to Top