Σάββατο 31 Οκτ 2020 6:22      

Η. Χατζηχριστοδούλου: "Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου πρέπει να γίνεται μέσα από την εργασία και όχι από επιδόματα"

Η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση των παραγωγικών τάξεων της  Πιερίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής παρουσία του πρώην αν. Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, του Τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ. Χρ.Σταικούρα, της Βουλευτή της Ν.Δ. και αν. Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού Α. Καραμανλή, του πρ. Ευρωβουλευτή κ. Παπαστάμκου, της πολιτικής, στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας του τόπου, δημάρχων, φορέων, συλλόγων και πλήθους κόσμου.

Στην ομιλία του ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην οικονομική κατάσταση της χώρας κάνοντας λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 25% από την αρχή της κρίσης, μείωση των τραπεζικών καταθέσεων, πλειστηριασμούς, κόκκινα δάνεια και πρωτόγνωρες καταστάσεις  και ανατροπές που ζούμε τα τελευταία χρόνια. 

Συρρίκνωση της οικονομίας 

«Η αύξηση του ΑΕΠ για 3 συνεχόμενα τρίμηνα μας δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα  στη χώρα μας  παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης μετά από μια δεκαετία σχεδόν ύφεσης  που διακόπηκε προσωρινά μόνο το 2014.

Η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ σε 1,3% σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος είτε σε 1,7% σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, σίγουρα δεν είναι ικανοποιητική, μετά από τόσες θυσίες που έγιναν από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας. Δεν είναι ικανοποιητική όταν η οικονομία μας έχει υποστεί συρρίκνωση της τάξης του 25% από την αρχή της κρίσης. Οταν οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν από το 2009 έως σήμερα κατά 111 δις. Οταν οι χρηματοδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 67 δις. Οταν τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει το 100 δις, οταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ξεπερνούν τα 100 δις και κάθε χρόνο δημιουργούνται νέα άνω των 12 δις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων είναι μπροστά μας.

Όταν το πιο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού μας, οι νέοι μας επιστήμονες, που με τόσο κόπο και θυσίες οι γονείς τους σπούδασαν, μεταναστεύουν για να βρουν δουλεία.  Την τελευταία δεκαετία η κοινωνία και η οικονομία μας έζησε πρωτόγνωρες καταστάσεις και απίστευτες ανατροπές.  Φτωχοποίηση και ανεργία,  δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων,  ανατροπές εργασιακών σχέσεων,  αφελληνισμός του τραπεζικού μας συστήματος.  Έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές και από τους δανειστές μας και από την χώρα μας. 

Υπερφορολόγηση 

Επιλέχθηκε ο δρόμος της υπερφορολόγησης,  της απουσίας ουσιαστικών επενδύσεων, της ελλιπούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων,  της εξαφάνισης της ρευστότητας από την εγχώρια αγορά και την παραγωγική διαδικασία  αντί της περικοπής των δημοσίων δαπανών,  του εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης  και της υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς κύριο μέλημα κάθε κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε η εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας και ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους.

Δεν θέλω να σας κουράσω με νούμερα, θα σταθώ μόνο στο εξής: η ανάπτυξη κατά 1,3% του τρίτου τριμήνου του 2017 σύμφωνα πάντα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οφείλετε κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες όπως ο τουρισμός, ενώ η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη παραμένει υποτονική και οι δημόσιες επενδύσεις συρρικνώνονται.  Η ανεργία μειώθηκε από 26% στο τέλος του 2014 σε 21% το 2017. Όμως για πρώτη φορά παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μειώνεται η ανεργία με προσλήψεις μισθωτών μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. 

Η πρακτική αυτή δημιουργεί μια νέα γενιά εργαζομένων των 400 ευρώ, οι οποίοι δυσκολεύονται ακόμη και να συντηρήσουν τον εαυτό τους. Και σίγουρα το νέο αυτό μισθολογικό σύστημα πολύ λίγο συνεισφέρει στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος και στην ουσιαστική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Μέτρα 5,1 δις για το 2019 και το 2020 

Έχουν ψηφιστεί μέτρα 5,1 δις για το 2019 και το 2020 που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων και των εισοδημάτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, άρα μειωμένη εγχώρια ζήτηση.Η χώρα μας έχει δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% έως το 2022. Η σημερινή κατάσταση απαιτεί την ύπαρξη πλεονάσματος για να είναι η έξοδος της χώρας μας στις αγορές επιτυχής.

Σε καμιά περίπτωση όμως αυτό, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Αντίθετα πρέπει να διατεθεί στην τόνωση της παραγωγικής διαδικασίας, διότι μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων πρέπει να γίνεται μέσα από την εργασία τους και  όχι μέσα από επιδόματα. 

Τιμητικές διακρίσεις

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για την προσφορά τους ο πρώην ευρωβουλευτής κ. Παπαστάμκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας κ. Τζήμας, ο Διοικητής της ΠΟΥ Κατερίνης κ. Φαλάρας για την προσφορά τους στο κοινωνικό  σύνολο. 

 

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου Επιμελητήριο Πιερίας Ετήσια εκδήλωση

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top