Γράφει η Ελένη Σιδηροπούλου Τομπουλίδου
- 1 Κιλό *χαψία
- 2 φλ. πλιγούρι η ρύζι
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 1 φλ λαδι
- Αλάτι
- πιπέρι
- 1 λεμόνι
- Κόκκινο πιπέρι
- μαϊντανός φρέσκος
- 4.φλ.νερό περίπου
- Καθαρίζουμε τα χαψία ,για ποιό καλύτερο τρόπο βγάζουμε την ραχοκοκαλιά του με το κεφαλι και ανοιχτά πλενουμε στραγγίζουμε.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ροδίζουμε το κρεμμύδι καλά ρίχνουμε το πλιγούρι (ρύζι) ανακατεύουμε να σοταριστούν
- προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι το κόκκινο πιπέρι τον μαϊντανό προς το τέλος
- Μια εκτελεση είναι προτού βράσει το πλιγούρι (ρυζι )καλά ρίχνουμε τα χαψία αφου τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια μέσα να βράσουν όλα μαζί μέχρι να ψυθούν ..κατεβάζουμε απο την φωτιά σκεπάζουμε.να έρθει να φουσκώσει το πιλάφι μας ..και να γίνει ποιο σταθερό
- Δεύτερη εκτελεση είναι να τα καθαρίσουμε και να τα τηγανίσουμε λίγο η να τα αχνίσουμε ελαφρός και αφού μαγειρέψουμε το πλιγούρι όπως προαναφέραμε ,περνούμε ένα βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι βάζουμε μια στρώση τα χαψία σε σχήμα ακτινοτό ,μια στρώση πλιγούρι (ρύζι),ξανά χαψία ,πλιγουρι (ρυζι)και τελειωνουμε με χαψια σε χαμηλή φωτια και με ενα καπάκι αναποδωγυρίζουμε το κάτω επάνω !!
- Να ροδίσουν καλά οι επιφάνειες..Και είναι έτοιμο το Χαψοπίλαβον .
- Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και λεμόνι χυμό…