- Για 2 ψωμιά
- 1 1/2 Κιλό αλεύρι
- 1 Κιλό νερό περίπου
- 2 κ.σ αλάτι
- 1 1/2 κ.ζάχαρη
- 1 κυβάκι νωπή μαγιά
- Για το προζύμι :
- 1 Κιλό νερό
- 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
- Σε μια βαθειά λεκάνη έχουμε το αλεύρι με το αλάτι και την ζάχαρη ,ανοίγουμε μια λακουβίτσα στην μέση ρίχνουμε το νερό χλιαρό και το *προζύμι .Αρχίζουμε να φέρνουμε κυκλικά το αλεύρι μας μέσα στο νερό από μέσα προς τα έξω κυκλικά.. Μέχρι να σωθεί το αλεύρι μας να γίνει μια ζύμη σφιχτή το σκεπάζουμε καλά σε ζεστό χώρο μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο ..Σε αλευρωμένη επιφάνεια χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε μπάλες και ανάλογα τι ψωμί θέλουμε στρογγυλό ,η μακρόστενο τα τοποθετούμε σε ανάλογες φόρμες λαδωμένες….Αφήνουμε και εκεί να φουσκώσει να διπλασιαστεί σε όγκο πάλι σε ζεστό μέρος ..και αφού είναι έτοιμα φουσκωμένα αν θέλουμε τώρα με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι να χαράξουμε ένα σταυρό η παράλληλες γραμμές.
- Τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και φουρνιζουμε για περίπου 1ωρα περίπου στους 170°
- Θα το παρακολουθούμε όταν φέρει ένα όμορφο χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμο
- Το προζύμι θέλει 48 ώρες για να πετύχει να φέρει μια μυρουδιά ξινή
- Περνούμε ένα μπωλ βάζουμε το νερό χλιαρό διαλύουμε την νοπή μαγιά το χτυπάμε να γίνει ένας χυλός αραιός
- Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από επάνω σκεπάζουμε καλά να φουσκώσει
- Κατά διαστήματα 2 με 3 φορές την ημέρα το ανοίγουμε προσθετουμε λιγο αλεύρι και το ανακατεύουμε έντονα ρίχνουμε πάλι λίγο αλεύρι από επάνω σκεπάζουμε να ξαναφουσκώσει
- Αυτήν την διαδικασία την κάνουμε αρκετές φορές για 2 μέρες η 48 ώρες μέχρι να έρθει να ξινίσει. Ο χυλός γίνετε με φούσκες και ελαστικός!!!!
- Από το προζύμι κρατάμε λίγο σε ένα τάπερ στο ψυγείο για το επόμενο ζύμωμα