Γράφει η Ελένη Σιδηροπούλου – Τομπουλίδου
Υλικά
- 1.1/2 κιλό σαλιγκάρια
- 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1φλ τσ λάδι
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
- πιπέρι κόκκινο
- 1 πιπεριά κόκκινη(τσούσκα)καυτερή
- (προαιρετικά)
- 6 κουκούτσια μπαχάρι
- 3 δαφνόφυλλα
Για την προετοιμασία:
- 1 κρεμμύδι
- 6 φυλλα δάφνη
- 1 Λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα σαλιγκάρια πολλά νερά
Τα βράζουμε αρκετές φορές με προσοχή
γιατι φουσκώνουν με αφρό και χύνονται..
3 με 4 φορες και αλλάζουμε τα νερά τους στο τελευταίο προσθέτουμε ενα μεγάλο κρεμμύδι ενα λεμόνι και 2 δαφνόφυλλα όλα μαζι να βράσουν καλά
τα στραγγίζουμε και συνεχίζουμε ,σε μια κατσαρόλα ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια τα ξερά με το λάδι δυο γύρες ψιλλοκόβουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι όλο και τα πράσινα φύλλα του
Αχνίζουμε αρκετά ,έχουμε βρασμένο νερό και προσθέτουμε όσο φαγητό θέλουμε να κάνουμε πρέπει μα βράσουν
καλα ..Ενα μισάωρο προτού γίνουν κόβουμε τον μαϊντανό ,τα δαφνόφυλλο, τα πιπεριά ,το μπαχάρι το αλάτι.
Αποσύρουμε όταν δούμε οτι ψήθηκαν καλά ..Σερβίρουμε ζεστά και με ειδικό πιρουνάκι. βγάζουμε το κρέας απο το κέλυφος …
Καλη Σας Επιτυχία
Με Αγάπη και Σεβασμό
Ελενη Σιδηροπουλου
Τομπουλίδου
* Τα Κοχλίδε (Σαλιγκάρια ) και λόγο του εύκρατου κλίματος με άφθονη βλάστηση στο Πόντο υπήρχαν σε πληθώρα .Τα έκαναν σούπα ,με πιλάφι ,τηγανιτά
Τα έκαναν κατεψυγμένα και τα εμπορεύονταν σε όλες τις περιοχές του Πόντο και οχι μόνο !!
Του Μάρτη και του Απρίλη τα Σαλιγκάρια ηταν τα ποιο νόστιμα..Ειχαν τα άσπρα και τα μαύρα τα βουνίσια όπου ήταν τα ποιό μεγάλα !!!
Μπορούμε να τα προμηθευτούμε απο μεγάλες λαϊκές αγορές αυτόν τον καιρό να τα πλένουμε αρκετές φορές !!!και δεν χρειάζεται να τα βαλουμε στο πίτουρο λογο που του Μαρτη τα σαλιγκάρια ειναι καθαρά θέλουν μόνο καλό πλύσιμο τα ζεματάμαι, ξεπλένουμε καλα και αποθηκεύουμε κατάψυξη για όλην την χρονιά…