Τρίτη 23 Ιουλ 2019 18:54      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Συνταγή της Ημέρας: Κορδονάτα Τσουρέκια

ΥΛΙΚΑ 

  • 3 κιλά αλεύρι
  • (500γρ.αλεύρι για την μαγιά)
  • 12 αυγά
  • 600γρ βούτυρο
  • 100 γρ ηλιέλαιο {για το ζύμωμα}
  • 1.100 γρ ζάχαρη
  • 200γρ  μαγιά
  • 150γρ.πορτοκάλι φυσικό χυμό
  • 1.100 γρ γάλα φρέσκο
  • Απο 2 πορτοκάλια το ξύσμα
  • Κακουλέ ,Μαχλέπι για 3.50 κιλά
  • αλεύρι ...
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1.1/2 κ.γ μαστίχα κουκούτσι 
  • στο γουδί  χτυπημένο 
  • 3 αυγά για επάλειψη
  • Φιλέ αμύγδαλο η σουσάμι

ΕΚΤΈΛΕΣΉ

Σε ενα μπολ εχουμε το αλεύρι μας με λίγο νερό και την μπυρομαγιά ανακατεύουμε να γίνει ενας χυλός  σκεπάζουμε καλα με μεμβράνη  αφήνουμε να φουσκώνει....

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε μέσα την ζάχαρη το βούτυρο το κακουλέ το  μαχλεπι το αλάτι την μαστίχα  και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη  και  για να ζεσταθούν  και να ενωθούν ολα τα υλικα μας 

Σε ενα μπολ  βαθύ χτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε μέσα το χυμό πορτοκάλι  

Σε μια βαθειά λεκάνη εχουμε βάλει ολο το αλευρι μας και ξεκινάμε ..Έχουμε κοντά μας ολα τα υλικά την μαγιά αφου εχει φουσκώσει καλά..

την κατσαρόλα με το γάλα  ζεστό και το μπολ με τα αυγά 

Ρίχνουμε διαδοχικά τα υλικά μας μέσα στο αλεύρι  ανακατεύουμε πάντα κυκλικά και αφου  τα τελειώσουμε ολα  ζυμώνουμε απο κάτω επάνω απαλά και βουτώντας τα χέρια μας στο ηλιέλαιο συνεχόμενα τα ζυμάρι μας πρέπει να ειναι ζεστό .

Αφου δούμε οτι έγινε ενα όμορφο οχι πολύ σφιχτό ζυμάρι το σκεπάζουμε και καλα ειναι με μεμβράνη απο παντού να γίνει και  ποιό ζεστό ποιό γρήγορα !!!

Πάντα σε ζεστό μέρος αφήνουμε να φουσκώσει καλά 

Μετα απο μιάμιση με δύο ώρες και αφού φούσκωσε τα κόβουμε σε μπάλες ανάλογα ποσά και πως  θελουμε   τα τσουρέκια μας 

Πέρνουμε μία μία μπάλα την χωριζουμε και πλάθουμε πλεξούλες τής βάζουμε σε λαδωμενες φόρμες η ταψιά   και αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιάσουν σε όγκο 

Ετοιμάζουμε τα αυγά καλά χτυπημένα αλείφουμε ,βάζουμε το φιλέ αμύγδαλο η σουσάμι η και σκέτα και φουρνίζουμε. σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 ° 25 με 30 λεπτα ανάλογα την κουζινα σας!!και μόλις ροδίσουν πάνω κάτω 

Το τσουρέκι όπως δεν θέλει πολύ ζύμωμα  ετσι δεν θέλει και πάρα πολύ ψήσιμο  ετσι ώστε να κρατησει την υγρασια του και οταν τραβήξει  να ειναι αφράτο μαλακό

Καλή Επιτυχία
Καλο και Ευλογημένο Πάσχα 

Ελένη Σιδηροπούλου - Τομπουλίδου

Τσουρέκια Πάσχα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top