Δείτε την συνταγή!
- 1 μεγάλο λάχανο
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 500γρ περίπου ρύζι γλασέ
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 λεμόνια
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά )
- αλάτι-πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και κόβουμε το κοτσάνι με ένα μαχαίρι. Ρίχνουμε το λάχανο σε καυτό αλατισμένο νερό να βράσει για 5-10 λεπτά, με το άνοιγμα, να ακουμπάει στον πάτο της.
Βγάζουμε, όσα φύλλα έχουν μαλακώσει και συνεχίζουμε το ζεμάτισμα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε. πρώτα τα ξερά και σε δύο λεπτά βάζουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Μόλις γυαλίσουν, ρίχνουμε μέσα τον κιμά και ανακατεύουμε καλά να απορροφηθεί το λάδι στην συνέχεια το ρύζι με ολα τα προαναφερόμενα μυρωδικά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι ξύλινο ώστε τε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Αφήνουμε το μείγμα να χλιαραίνει.
και μετά τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες.
Το φύλλο απο την καλή πλευρά να είναι απο κάτω μέρος ετσι ώστε οταν τυλιχτεί έρχεται επάνω η γυαλιστερή του φυλου
Τα χοντράδια του φύλλου τα αφαιρούμε
Απο τα φύλλα που δεν ειναι καλά για τύλιγαμα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας μας η οποία πρεπει να ειναι ανοιχτή ταβάς η γάστρα..για καλύτερό βράσιμο
Αν τα φύλλα είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε σε δύο κομμάτια. Δεν τους τυλίγουμε πολύ σφιχτά, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.
Τυλίγουμε τους ντολμάδες σαν φλογέρες. Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα κολλητά . Πάνω από την τελευταία στρώση βάζουμε ένα πιάτο σαν βάρος, για να μη μετακινούνται οι ντολμάδες στο βράσιμο και προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι του νερού ζεστό νερό περίπου και αναλογα την κατσαρολα σας ισα ισα να σκεπάσουν οι λαχανοντολμάδες και τον χυμό από τα λεμόνια.
Βράζουμε σε πολύ μέτρια φωτιά, για να μην κολλήσουν, για περίπου ½ -3/4 της ώρας. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Στη συνέχεια σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με το ζουμάκι από την κατσαρόλα. Η κανουμε αυγολέμονο με
2 αυγα ,1 λεμόνι τον χυμό και το ζουμί απο τους βρασμένους λαχανοντολμαδες
Με προσοχή περιχύνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα
Κουνάμε δεξιά αριστερά για να μπορεί να εισχωρήσει το αυγολέμονο μέχρι τον πάτο
Σκεπάζουμε με πετσέτα και το καπάκι αφήνουμε λίγα λεπτά και έτοιμη για
Σερβίρισμα με προσοχή στο πρωτο ώπου γίνεται κσι και η αρχή….