Γράφει η Ελένη Σιδηροπουλου
Υλικα
- 1 φλυτζ.καλαμποκέλαιο
- 2 φλυτζ.τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 χούφτα σταφίδες (προαιρετικά) ή
- 1 χούφτα καρύδια καβουρντισμένα και ελαφρός αλεσμένα
Σιρόπι
- 2,5 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 φλυτζ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 καρφάκι γαρίφαλο.
- 1 λεμόνι την φλούδα
- 2 κουτ.σουπας τον χυμό από το λεμόνι
- 2κουτ.σούπας μέλι
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο,το λεμόνι το χυμο του,το μέλι .Αφήνουμε να βράσουν και μόλις αρχίσει να κοχλάσει, το αφήνουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να γίνει το σιρόπι
- Καβουρντίζουμε το αλεύρι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να πάρει χρώμα. Προσοχή: σε αυτήν τη φάση το μάτι της κουζίνας βάλτε το στο μέτριο προς το χαμηλό για να μην καεί το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς και με υπομονή. Αν δείτε ότι αργεί να πάρει χρώμα μην ανεβάσετε τη θερμοκρασία της κουζίνας γιατί είναι πιθανόν να καεί το αλεύρι χωρίς να το καταλάβετε. Σε αυτό το στάδιο θέλει προσοχή
**Μπορούμε και να το καβουρδίσουμε και στον φούρνο
- Ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ κρέμ ωραίο χρώμα
- Αφού το βγάλουμε θα το κοσκινίσουμε γιατί δημιουργούνται σβόλοι **
- Σε μια άλλη κατσαρολα προσθέτουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ,συνεχίζουμε το ανακάτεμα
- Με προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι
- Προσθέτουμε τα καρύδια η τις σταφυδες
- Ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι μας.
Το μίγμα πήζει σε δευτερόλεπτα. Το αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας και περιμένουμε ελαφρώς να κρυώσει για να σερβίρουμε η σε μια φόρμα η με κουταλιές κουταλιές σε μια πιατέλα βαλμένα πασπαλίζουμε με κανέλλα για εξτρα νοστιμιά,!!!
Καλή επιτυχία
Γράφει η Ελένη Σιδηροπουλου