Παρασκευή 25 Σεπ 2020 13:54      

«Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν»

Η  ανανέωση στο Νομό μας υπήρξε απόλυτη.  Και στους τρεις δήμους οι πολίτες προτίμησαν να αλλάξουν τον άρχοντά τους και να τοποθετήσουν νέα πρόσωπα. 

Αυτό είναι το παιχνίδι της δημοκρατίας. Κανένας δεν είναι μόνιμος, κανένας δεν είναι αιώνιος. 

Στο Βόρειο και Νότιο Δήμο οι εκλεγμένοι δήμαρχοι δεν ήταν καν γνωστά ονόματα στο ευρύ κοινό πέραν ίσως του Δήμου τους. Και αρχικά οι εκτιμήσεις ήταν αμφίρροπες. 

Στο δήμο Κατερίνης ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος είναι πρόσωπο γνωστό, διετέλεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για πολλά χρόνια. 

Η νίκη του ήταν καθαρή και η επιτυχία του προσωπική. Άλλωστε ο Κώστας Κουκοδήμος  έχει από παιδί προσωπικές νίκες.  Είναι ευνοημένος της τύχης. Επέζησε όλων των πολιτικών καταστάσεων και ως συμπολίτευση και ως αντιπολίτευση.  Τα κατάφερε καλύτερα από άλλους  και μπράβο του. Η Πιερία του έδωσε την αποδοχή της για πολλοστή φορά. 

Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά  της τοπικής από την κεντρική πολιτική σκηνή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απομυθοποιεί τα πρόσωπα.  

Σήμερα ο νέος δήμαρχος είναι ώριμος πολιτικά. Και σίγουρα θα έχει σκεφτεί ότι μαζί με την επιστροφή στην πόλη που τον ανέδειξε,  οφείλει να προσδώσει στη δημαρχία του κύρος και αποτελεσματικότητα. 

Η πόλη έχει φτάσει σε ένα σημείο. Η διοίκηση δεν θα είναι εξ υπαρχής αλλά συνέχεια την προηγούμενης. 

Ο νέος νόμος καθιστά υποχρεωτικές τις συναινέσεις. Και εδώ χρειάζεται μαεστρία. Αυτή την επέδειξε προεκλογικά ο Κώστας Κουκοδήμος, μένει να την αποδείξει και μετεκλογικά. 

Και για τους τρεις δήμους οι δυσκολίες της διοίκησης  θα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Να θυμίσουμε ότι ο Κλεισθένης, το όνομα του οποίου φέρει ο νέος νόμος ήταν ο πολιτικός που αναδιαμόρφωσε τον πολιτικό χάρτη της Αρχαίας Αθήνας ξαναχωρίζοντας τους δήμους της πόλης. 

Οι δήμαρχοι θα είναι   «τοπικοί πρωθυπουργοί με κυβέρνηση μειοψηφίας».  

Αυτό το έχουμε ζήσει και με τον «Καλλικράτη». Υπήρχε όμως το δικαίωμα της πλειοψηφίας και οι αποφάσεις ήταν δυνατόν να ληφθούν, και να προχωρήσει το έργο της διοίκησης.   

Αν μέχρι σήμερα η βασική δυσκολία των Δημοτικών Συμβουλίων ήταν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν, στο εξής το πρόβλημα θα είναι στη λήψη των αποφάσεων καθαυτών καθώς δεν θα υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία ικανή να χαράσσει πολιτική και να λαμβάνει αποφάσεις. 

Και οι τρεις εκλεγμένοι δήμαρχοι  στάθηκαν το ύψος των περιστάσεων και με δεξιοτεχνία προέβησαν σε εκείνες τις  κινήσεις που τους έδωσαν τη νίκη, κάνοντας αυτό που ουσιαστικά θα ήταν υποχρεωμένοι να πράξουν μετεκλογικά. 

Αυτή η ενότητα που υποχρεώνει ο «Κλεισθένης» πρέπει να μεταφραστεί σε συλλογική αποδοτικότητα, και να κυριαρχήσει η ρήση του Τζον Κέννεντυ «Mη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου».  Και για ορισμένους ο τόπος αυτός έκανε πολλά. Καιρός να επιστρέψουν τα οφειλόμενα. Δήμαρχοι πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια πολλοί. Η σκάλα του Δημαρχείου Κατερίνης απεικονίζει με χρονολογική σειρά τους προηγούμενους δημάρχους. Μετρημένοι στα δάκτυλα από αυτούς οι επιτυχημένοι.  Ο ιστορικός του μέλλοντος θα πασχίζει απεγνωσμένα να βρει αν τα έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς ωφέλησαν πρωτίστως το δήμο και όχι πρωτίστως το Δήμαρχο.  

Ιδού λοιπόν πεδίον  δόξης λαπρόν, στάδιον δόξης λαμπρόν  για απόδειξη  της ικανότητας λύσης των προβλημάτων του Δήμου,  για τους  νέους δημάρχους . Εμείς όπως πάντα θα βρισκόμαστε δίπλα τους  και εκ του θεσμικού μας ρόλου να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να επιζητούμε τη λύση τους προς ωφέλεια των δημοτών. 

Ο.Β.

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top