Παρασκευή 28 Φεβ 2020 2:41      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μνήμη Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην ομώνυμη Ιερά Μονή στην Κονταριώτισσα Ν. Πιερίας

 «Ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος αποτελεί πάντοτε, ιδιαιτέρως όμως για τον άνθρωπο της εποχής μας, ισχυρή πρόκληση αφυπνίσεως από το λήθαργο της παραλυτικής του εγωλατρείας.

Το ενσυνείδητο ή λανθάνον ερωτικό πάθος του σύγχρονου ανθρώπου για το «αυτοείδωλό» του και η «θρησκευτική» αφοσίωσή του στην ακόρεστη ικανοποίηση των αλαζονικών του επιθυμιών και επιδιώξεων, τον εγκλωβίζουν στο αδιέξοδο ενός υπαρξιακού προβληματισμού, που αναδίδει την οσμή του ψυχικού και πνευματικού θανάτου.

Σίγουρα η μορφή και ο λόγος του Οσίου Εφραίμ αναπαύουν τον άνθρωπο της εποχής μας!

Ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος περπάτησε στα αιχμηρά μονοπάτια της υπάρξεως με ανύστακτο το πνεύμα της εγρηγόρσεως και της κατανύξεως, διαλεγόμενος αδιαλείπτως με την ακοίμητη απειλή του θανάτου, που συλλαμβάνει, κυοφορεί και γεννοβολά η αμαρτία ως η αρχέγονη πηγή του ερωτικού πάθους του ανθρώπου για τον εαυτό του. Για το λόγο αυτό, ο βίος και η διδασκαλία του Οσίου Εφραίμ αφυπνίζουν και διεγείρουν έντονα την ανθρώπινη συνείδηση, που δεν έχασε τελεσίδικα την ικανότητα της αυτοκριτικής και την αίσθηση της ευθύνης για την καταξίωση της υπάρξεως «υπό το πρίσμα της αιωνιότητος»!

Ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος, ο μέγας Πατήρ ημών και Οικουμενικός Διδάσκαλος, «ο πνευματικός Ευφράτης της Εκκλησίας μας», κατά τόν Άγιο Γρηγόριο Νύσσης, «ο ακτινοβολών πνευματικός αστήρ στο στερέωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Μοναχισμού», «ο έμπειρος Διδάσκαλος του Χριστιανικού βίου και της ηθικής τελειότητος», ο κατ’ εξοχήν Διδάσκαλος της συντριβής και της μετανοίας, ο «Άγιος των δακρύων», «ο Προφήτης της εσχατολογικής εποχής μας», «ο Προφήτης της Αποκαλύψεως», ο θεοδίδακτος ποιητής, ο  χαρισματούχος μελωδός, «το γλυκόλαλο αηδόνι», «ο Άγιος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής», ισόχρονος των Καππαδοκών Αγίων, Μ. Βασιλείου, Ι. Χρυσοστόμου και Αγ. Γρηγορίου ( 306 - 373μ.Χ.) τιμάται από την Εκκλησία μας στις 28 Ιανουαρίου και ιδιαιτέρως kάθε χρόνο με μεγαλοπρέπεια και ιερή κατάνυξη από την ομώνυμη Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα Πιερίας, την μοναδική Μονή στον Ορθόδοξο κόσμο που τιμά τον θαυματουργό τούτο Νηπτικό Πατέρα της Εκκλησίας μας και δέχεται έτσι «αποκλειστικά» τις συχνές θαυματουργικές μυστικές και αθόρυβες ευεργεσίες του.

«Ως πόλις επάνω όρους κειμένη», αποτελεί ιερό καταφύγιο, κατάλληλο για κάθε σύγχρονο άνθρωπο, που κουρασμένος και ταλαιπωρημένος από τη σύγχυση και την ταραχή της εποχής μας, αναζητεί χώρο αναψυχής, προκειμένου να αναπνεύσει ελεύθερα στον καθαρό αέρα της ψυχικής γαλήνης και της ηρεμίας του πνεύματος, καθώς η Ιερά Μονή, περισσότερο από - 30 - χρόνια κοσμεί με την πνευματική της αίγλη, και το θρησκευτικό και αθό­ρυ­βο κοινωνικό έργο της τον Ν. Πιερίας και όχι μόνο.

Λαοφιλής Προσκυνηματικός Προορισμός πλέον το ευλο­γη­μένο αυτό πνευματικό και πανέμορφο Μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα Ν. Πιερίας, τιμά λαμπροπρεπώς και φέτος κατά το Πανηγυρικό διήμερο 27 και 28 Ιανουαρίου την Ιερή Μνήμη του Προστάτου και  Θαυματουργού Οσίου Εφραίμ του Σύρου, κατά το Mοναστηριακό Tυπικό καί με την γνωστή διακεκριμένη αγάπη και φιλοξενία της Οσιολογιωτάτης Γεροντίσσης Αικατερίνης και της Αδελφότητος.

εκκλησιαστικά

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top