Σάββατο 15 Αυγ 2020 10:56      

Nein από τη Μέρκελ στο πάγωμα των μειώσεων στις συντάξεις

- Δεν επιβεβαιώνει η γερμανική καγκελαρία τα περί στροφής του Βερολίνου στο ζήτημα με τις συντάξεις
- Βάζει... πάγο στις προσδοκίες ότι δεν θα γίνουν οι μειώσεις λέγοντας “η Ελλάδα έχει δεσμευτεί”
- Γόρδιος δεσμός για την κυβέρνηση έγινε ο νόμος με την υπογραφή της για μειώσεις 18%

Διαρροές έκαναν λόγο για στροφή 180 μοιρών του Βερολίνου στο θέμα με το πάγωμα στις συντάξεις. Δημιουργήθηκαν εντυπώσεις και προσδοκίες ότι η Μέρκελ βάζει… νερό στο κρασί της, ωστόσο έρχεται μια επίσημη απάντηση από την γερμανική καγκελαρία να ανατρέψει όλα τα παραπάνω.

Η εφημερίδα “ Τα Νέα” απηύθυνε σχετικό ερώτημα και η απάντηση ήταν η εξής:
Δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων δηλώσεων της Καγκελαρίου παγίως δεν σχολιάζουμε. Ανεξαρτήτως αυτού ισχύει ότι:΅Η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματός της και της ολοκλήρωσής του δεσμεύτηκε για τη συνέχιση και την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χαράχθηκε με το πρόγραμμα του ESM. Η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την ευρωζώνη.

Προσδοκίες στον… πάγο
Από την απάντηση που επέλεξε το Βερολίνο φαίνεται ότι θέλει να στείλει και ένα μήνυμα. Δεν αναφέρεται απλά στην πάγια τακτική να μην σχολιάζει δημοσίευμα, συμπληρώνει με εμφατικό τρόπο ότι νη Ελλάδα έχει δεσμευτεί. Ό,τι δηλαδή υπάρχει ένα νόμος που έχει ψηφιστεί και αποτελεί δέσμευση της χώρας έναντι των δανειστών και ταυτόχρονα τονίζει οι δεσμεύσει είναι υπό τη διαρκή εποπτεία των δανειστών και της ευρωζώνης.

Ζητούν ισοδύναμα…
Πρόσφατο παράδειγμα για τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας στην “αθέτηση όρου” είναι το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, όπου ουσιαστικά πάγωσε η πληρωμή της δόσης προς την χώρα μας μέχρι να βρει η Αθήνα τα ισοδύναμα για να καλύψει τη μείωση των εσόδων από τη μη αύξηση του ΦΠΑ.

Αυτό μάλλον δείχνει ότι οι δανειστές στο ζήτημα των συντάξεων θα απαιτήσουν για να πουν το “ναι” αντίστοιχα ισοδύναμα και σε αυτή την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βρει απλά 28 εκατομμύρια ευρώ…

Πήγή

Συντάξεις Μέρκελ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top