Σάββατο 7 Δεκ 2019 14:04      

O Γ.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας στο Λιτόχωρο

Μια σπουδαία εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Λιτόχωρο, την Κυριακή 3/4 , στις 11 το πρωί, με ομιλητή τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Κουτσούμπα Δημήτρη. Με αφορμή από τα 70 χρόνια, για την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Εκδήλωση που θα πλαισιωθεί στον γιορτασμό, από τα 100 χρόνια ίδρυσης και δράσης του ΚΚΕ.

Εκδήλωση κόντρα στην παραχάραξη της ιστορίας, από της διαστρεβλώσεις,  τα ψέματα, της συκοφαντίες, αφού η ηθική υπεροχή των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ( ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ ), στα χρόνια της Ναζιστικής Γερμανικής κατοχής 1941 – 44, των λαϊκών αγωνιστών και κυρίως των κομμουνιστών, έπρεπε να υπονομευτεί,  όπως αξίωναν και εν τέλει  ενορχήστρωσαν, σχεδίασαν και εκτέλεσαν στην πορεία, το μεταπολεμικό αστικό  κράτος – μαριονέτα, με την άμεση καθοδήγηση των  Άγγλων ιμπεριαλιστών  στην αρχή και έπειτα Αμερικανούς.

 Δύναμη κρούσης σε αυτά τα εγκληματικά σχέδια, εις βάρος των λαϊκών αγωνιστών, των κομμουνιστών, του λαϊκού κινήματος της χώρας, ήταν οι παλιοί συνεργάτες των Γερμανών, οι δοσίλογοι, οι ταγματασφαλίτες και Γερμανοτσολιάδες, όπως τους έλεγε σωστά ο Ελληνικός λαός. Στο πρόσωπο αυτών, οι αστοί ( βιομήχανοι, εφοπλιστές, εμπορικό κεφάλαιο κ.α.), μαζί με τους Άγγλους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, βρήκαν την δύναμη, το υποκείμενο, για να στηριχτούν και να συγκροτήσουν το μεταπολεμικό  αστικό κράτος,  που από την φύση του είναι αντιλαϊκό, αντιδραστικό και ταξικά υπονομεύει τα λαϊκά συμφέροντα - δικαιώματα. 

Εδώ έχει μια αξία να θυμίσουμε, ότι με την κατάκτηση της χωράς από τους Γερμανούς ναζί το 1941, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες μετέπειτα, το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου, είχε δραπετεύσει στο εξωτερικό και κυρίως Αίγυπτο και Αγγλία, αφήνοντας μόνο τον Ελληνικό λαό, στην φτώχεια και δυστυχία του. 

Όσοι μείνανε  εδώ, συνεργάστηκαν με τους ναζί κατακτητές και συγκρότησαν της λεγόμενες κατοχικές – δωσίλογες κυβέρνησης, με πρωθυπουργούς ( Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλο, Ράλλη ). Όπως και τμήματα του κεφαλαίου, δεν δίστασαν να συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη, αφού αυτός είναι ο σκοπός τους, σε αγαστή συνεργασία με τους κατακτητές, φασίστες και ναζί. Καθόλου τυχαίο, ότι ο μεγάλος βιομήχανος Λαναράς, που δραστηριοποιούνταν στα νήματα, κλωστές και έραβε ρούχα, είχε αναλάβει μεγάλες παραγγελίες, για να ράψει στολές στην Γερμανική Βέρμαχτ, τον Γερμανικό, ναζιστικό, στρατό.

Μόνο το ΚΚΕ, αν και στην παρανομία, με τα περισσότερα στελέχη του στις φυλακές και τα ξερονήσια, επί δικτατορίας Μεταξά, κάλεσε τον Ελληνικό λαό, δια μέσου του Γραμματέα του, Νίκου Ζαχαριάδη, επίσης φυλακισμένο, να οργανωθεί, να παλέψει, να αγωνιστεί, ενάντια στους ναζί και φασίστες κατακτητές , ιμπεριαλιστές.

 Από την πρώτη στιγμή, οι φυλακισμένοι Έλληνες κομμουνιστές, ζήτησαν την αποφυλάκιση τους και να πάνε να πολεμήσουν στο μέτωπο, τους Ιταλούς φασίστες, ιμπεριαλιστές,  το 1940, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον δικτάτορα Μεταξά. Αργότερα τους παρέδωσαν στους ναζί Γερμανούς, με την κατάκτηση της χώρας από αυτούς. Με εντολή του ΚΚΕ,  απέδρασαν μαζικά από της φυλακές οι κομμουνιστές και έπεσαν με τα μούτρα στην παράνομη δράση και αγώνα, με στόχο την λαϊκή οργάνωση και συσπείρωση, ενάντια στον κατακτητή, τους φασίστες, τους ναζί ιμπεριαλιστές. 

 Επιστέγασμα αυτής της πάλης, ήταν  η δημιουργία του ΕΑΜ, του ηρωικού ΕΛΑΣ, του ένοπλου τμήματος του και οι οργανώσεις νέων, που συσπειρώνονταν μέσα από της  ΕΠΟΝ. Αυτές αποτελούσαν  της  βασικές λαϊκές αντιστασιακές  οργανώσεις, που συσπείρωσαν πάνω από 1.500.000 Έλληνες σε όλη την χώρα. Εξύψωσαν το ηθικό  του Ελληνικού λαού, τον έκαναν ακούραστο μαχητή της Ελευθερίας, για την λαϊκή ευημερία και προκοπή, χωρίς ιμπεριαλιστές και εκμεταλλευτές.
Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ( ΔΣΕ ), 1946 - 49, αποτέλεσε την συνέχεια της λαϊκής πάλης, για λαϊκή κυριαρχία, χωρίς ιμπεριαλιστές προστάτες, με τον λαό κυρίαρχο και πραγματικά ελεύθερο και όχι κάτω από τον ζυγό της ταξικής εκμετάλλευσης και κοινωνικής καταπίεσης. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί μέχρι σήμερα την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην χώρας μας και ενσαρκώνει της ύψιστες αρετές, αξίες και ιδανικά, του ανιδιοτελούς αγώνα, της λαϊκής συμμετοχής, της αυταπάρνησης, της συνειδητής πειθαρχίας, με όρους αυτοθυσίας και πάλης,  με  σκοπό  την δημιουργία μιας  κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, από την κοινωνική καταπίεση.

Αυτές της αξίες πρέσβευε ο αγώνας του  ΔΣΕ και του ΚΚΕ, κόντρα στην αστική τρομοκρατία, της διώξεις, της δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, την ψεύτικη προπαγάνδα, της λάσπες και της συκοφαντίες, που φορείς της  σήμερα, είναι κυρίως οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών και συνεργάτες των Γερμανών ναζί, η << χρυσή αυγή>> και όχι μόνο βέβαια. 

Αυτοί, που με τα κηρύγματα μίσους, συγκαλύπτουν την μοναδική, αντικειμενική,  διαχωριστική, γραμμή στην κοινωνία και είναι ταξική. Από δω προκύπτει  και το πραγματικό δίλημμα, που βάζει η ίδια η ζωή σήμερα,  που καθορίζει της πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και πρέπει να απαντηθεί καθαρά, χωρίς περιστολές και ήξεις αφήξεις σήμερα  είναι. Η με το λαό η με τα μονοπώλια .

 Αυτό είναι το αληθινό δίλημμα σήμερα, που συσκοτίζουν με της φασιστικές και ρατσιστικές ρητορείες  τους, η "χρυσή αυγή", που αποτελεί απροκάλυπτη, αντικομουνιστική, δύναμη, με συγκεκριμένο καταμερισμό σήμερα, χρέωση  και διάταξη στο αστικό πολιτικό σκηνικό, για να υπηρετήσει, το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που βρίσκεται σε παρατεταμένη οικονομική κρίση και πρέπει να αναχαιτιστεί, κάθε τάση ριζοσπαστικοποίησης του λαού. Για να μην αμφισβητηθεί η εξουσία των μονοπωλίων, των καπιταλιστών και παλέψει ο λαός σε κατεύθυνση ανατροπής.  Αυτό το ρόλο παίζει σήμερα η "χρυσή αυγή" και κάθε λογής θεματοφύλακες, καλοθελητές, του αστικού πολιτικού προσωπικού.

Αυτό δεν λύθηκε μετά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων. Το ταξικό ζήτημα της εξουσίας. Ποιος στην εξουσία, ποια τάξη για ποιον και για ποιο σκοπό. Κάτι βέβαια που σχεδίαζαν, επεξεργάστηκαν οι αστοί με τους Άγγλους ιμπεριαλιστές κυρίως,  την ώρα που ο λαός, με τους κομμουνιστές στην πρωτοπορία, πολεμούσε ηρωικά τους φασιστές, ναζιστές κατακτητές και τους Έλληνες συνεργάτες τους
Η αστική τάξη της χώρας μας, μαζί με τους διεθνείς ιμπεριαλιστές και κυρίως τους Άγγλους, φάνηκαν προετοιμασμένοι για να καλύψουν το κενό εξουσίας, που θα δημιουργούταν αντικειμενικά μετά την αποχώρηση των κατακτητών. Αλλά δεν είχαν κανένα ηθικό πλεονέκτημα για αυτό. Είχαν χάσει κατά πολύ όποια επιρροή ασκούσαν στον λαό πριν τον πόλεμο, δεν ασκούσαν καμία αίγλη, εξαιτίας  της στάσης τους στην κατοχή, αφού ουσιαστικά είχαν αποδράσει και άφησαν εντελώς μόνο τον Ελληνικό λαό, να δυστυχεί και να αναστενάζει κάτω από την ναζιστική μπότα.

Στην κατεύθυνση προς την εξουσία, οι αστοί, μαζί με τους ιμπεριαλιστές, έπρεπε να υπονομεύσουν το ΚΚΕ, να το συκοφαντήσουν, αφού αυτό είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού με την στάση που κράτησε και τους αγώνες που έδωσε μαζί με τον λαό, που το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στην οργάνωση του.
Στο πλαίσια των ύπουλων σχεδιασμών των αστών, για να αποδυναμώσουν το ΚΚΕ, ήταν και οι συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας. Συμφωνίες που εντάσσονταν στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, για την αποδυνάμωση του ΚΚΕ και του αντιστασιακού κινήματος,  με την  εποπτεία του, να περνάει  στα χέρια του Καίρου, που τον πρώτο λόγο είχαν οι Άγγλοι και οι αστοί, που εκεί είχαν στήσει  το στρατηγείο τους.   

Οι μετέπειτα εξελίξεις αυτό μαρτυρούν. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι, από την συμφωνία κυβέρνησης <<εθνικής ενότητας>> με  πρωθυπουργώ τον  Γεώργιο Παπανδρέου και την συμμετοχή του ΕΑΜ σε αυτήν. Άρχισε άμεσα, ένα μεγάλο κυνηγητό αγωνιστών της Εαμικής Εθνικής αντίστασης. Με τρομοκρατία, ξυλοδαρμούς, βιασμούς γυναικών, δολοφονίες και κυρίως στην ύπαιθρο και στα χωριά. Όλο αυτό αποτελούσε κομμάτι του σχεδίου, για την αποδυνάμωση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, για να διαρρηχτούν οι σχέσεις τους με τον λαό  που  τους εμπιστευόταν.

Οι εξελίξεις έδειχναν καθαρά, τι θέλουν να κάνουν οι αστοί και οι ιμπεριαλιστές στην χώρα, κόντρα στην θέληση του λαού, που τον θελαν τρομοκρατημένο και φοβισμένο και σε αυτό συνέβαλλαν οι διάφορες συμμορίες που συγκροτήθηκαν από τους αστούς και προέρχονταν κυρίως από ανθρώπους που ήταν δοσίλογοι και συνεργάστηκαν με τους κατακτητές . Τίποτα δεν λογαριάζουν οι αστοί μπροστά στο να πάρουν την εξουσία, για να εκμεταλλεύονται τον λαό και να πλουτίζουν από αυτόν.
Το ΕΑΜ γρήγορα αποχώρησε από την κυβέρνηση της λεγόμενης εθνικής ενότητας, που θα πραγματοποιούσε  εκλογές, όπως ήταν η συμφωνία, για να εκφραστεί τάχα ελεύθερα ο λαός, ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Το ΕΑΜ αποχώρησε με τους υπουργούς του, καταγγέλλοντας για εγκάθετη την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και αδίστακτη μπροστά στον λαό, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των αστών, των καπιταλιστών.

Τα γεγονότα οδηγούνται στα << Δεκεμβριανά>>, που έχουμε ιμπεριαλιστική επέμβαση  των Άγγλων, με βαρύ οπλισμό και άρματα, να δολοφονούν τον Ελληνικό λαό, τους Εαμίτες Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Μάλιστα ο ίδιος ο Τσόρτσιλ, φθάνει στην Αθήνα για να πάρει μέρος στους σχεδιασμούς της επέμβασης. Ο  Ελληνικός λαός δεν φοβάται. Σπάει την  τρομοκρατία και το φόβο  και με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και Εαμίτες, αντιπαλεύουν  την Αγγλική επέμβαση, με την στήριξη  των χωροφυλάκων και των πρώην συνεργατών των Γερμανών. 33 μέρες, στις γειτονιές της Αθήνας, γράφεται ακόμα ένα κομμάτι της ιστορίας του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, κόντρα στον συμβιβασμό, την υποταγή του. Και εδώ οι κομμουνιστές βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα.

Η τρομοκρατία βέβαια συνεχίζονταν σε όλη την χώρα εις βάρος των κομμουνιστών και των λαϊκών αγωνιστών, από της ένοπλες, φασιστικές, συμμορίες, που λύναν και έδεναν στα χωριά, με την εξουσία που τους είχαν δώσει, για να σκορπούν τον φόβο και τον τρόμο, για να πατάξουν με την  βία το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. 
Οι χιλιάδες ξυλοδαρμοί, οι δολοφονίες , συλλήψεις, οι απειλές εις βάρος των κομουνιστών, των αγωνιστών της Εαμικής Εθνικής Αντιστάσεις,  ενισχύθηκαν δραστικά  μετά την συμφωνία της " Βάρκιζας". Οι εξελίξεις  οδήγησαν, να βρεθεί το νήμα του ανυπότακτου πνεύματος της Εαμικής  Εθνικής Αντίστασης στον κατακτητή και καταπιεστή,  στην συγκρότηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ( ΔΣΕ ). Για να συνεχιστεί ο αγώνας για λαϊκή κυριαρχία, ελευθερία, με την εξουσία στον λαό, χωρίς προστάτες ιμπεριαλιστές και εκμεταλλευτές καπιταλίστες, σφετεριστές του κοινωνικού πλούτου.

Αυτά τα ιστορικά συμπεράσματα, την ιστορική πείρα. Αρνητική, θετική, χωρίς πάθη, ύβρεις, αφού ποτέ τα παιδιά, που βρέθηκα στον αστικό στρατό,  από της φτωχιές, λαϊκές, οικογένειες, της αγροτικές οικογένειες, δεν ήταν εχθροί για τον ΔΣΕ. Που τους υπενθύμιζε με τα χωνιά στα βουνά του Γράμμου, του Βίτσι, ότι είναι παιδιά του λαού, ταξικά αδέρφια και παλεύουν κάτω από ξένη ταξική σημαία ως προς τα συμφέροντα τους και ότι αυτοί που τους θέλουν διαιρεμένους είναι οι αστοί, πλουτοκράτες, οι ιμπεριαλιστές και δεν αξίζει να πολεμούν για αυτούς. 

Αυτά τα ιστορικά συμπεράσματα, από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, που δεν σταματούν οι μελέτες και η εμβάθυνση,  έχει αξία κάποιος που ανήκει στην εργατική τάξη, στην φτωχομεσαία αγροτιά, είναι αυτοαπασχολούμενος, καταστηματάρχης και κυρίως νέοι άνθρωποι, γυναίκες, να έρθουν,  να δουν, να παρακολουθήσουν  ,να ακούσουν.

Από αυτήν την άποψη, η εκδήλωση που διοργανώνεται στο Λιτόχωρο, την Κυριακή 3/4,  για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με ομιλητή τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Κουτσούμπα Δημήτρη, έχει  ξεχωριστή σημασία. Αφού η μελέτη της ιστορίας, με διαλεκτικό τρόπο, για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων, για την κοινωνική εξέλιξη και  κοινωνική πρόοδο,  βοηθάει στον λαϊκό αγώνα του σήμερα, που ο καπιταλισμός δείχνει τα ιστορικά του όρια και είναι παρωχημένος, ξεπερασμένος. 

Σαββίδης Παναγιώτης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

 

Δημήτρης Κουτσούμπας Λιτόχωρο
Scroll to Top