Τρίτη 27 Οκτ 2020 16:31      

«ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ»: Οι μαθητές παράγουν πολιτισμό

Τα φτερά της ανοίγει για πέμπτη συνεχή χρονιά η Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «Ολύμπια εν Δίω», που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου στην Πιερία. Με τη συμμετοχή 700 μαθητών της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από 6 χώρες, στα «Ολύμπια εν Δίω» θα παρουσιάσουν παραστάσεις 26 σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χθες Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Οργανωτική Επιτροπή και εκπρόσωποι που στηρίζουν ενεργά το θεσμό, παρουσίασαν το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων το οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνει εκτός από μαθητές γυμνασίου και μαθητές δημοτικού, αλλά και παραστάσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Και οι φετινές εκδηλώσεις (όπως άλλωστε γινόταν και στην Μακεδονία του Αρχέλαου) είναι αφιερωμένες στις 9 Μούσες των Πιερίων, ενώ εκτός από το Αρχαίο Θέατρο Δίου, το οποίο αποτελεί πάντα το επίκεντρο των παραστάσεων, παράλληλες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Αιγίνιο, τον Κολινδρό και το Λιτόχωρο. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, του πρ. Μακεδονίας-Θράκης και της UNESCO, ενώ συνδιοργανωτές είναι οι δήμοι Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού.

Ιωάννης Καζταρίδης, Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

«Τα Ολύμπια εν Δίω έχουν πλέον καταστεί θεσμός. Πρόκειται για αναπαράσταση των εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνταν από το Βασιλιά Αρχέλαο της Μακεδονίας στο ιερό κέντρο των Μακεδόνων, στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε με κάθε σοβαρότητα καταβάλλοντας άοκνες και επίπονες προσπάθειες. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα μας δικαίωσε, αν κρίνουμε από την ποιότητα των παραστάσεων και τη μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή που γνωρίζει ο θεσμός όχι μόνο στον τόπο μας ή σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα σχολεία θεωρούν ύψιστη τιμή να έρθουν και να ανεβάσουν αρχαίο θέατρο στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, κάτω από τη σκιά του μυθικού Ολύμπου» τόνισε ο κ. Καζταρίδης ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές και καλώντας τον κόσμο να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις.

Αθανάσιος Μπίντας, πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθανάσιος Μπίντας υπογράμμισε πως το εγχείρημα στηρίζεται στον εθελοντισμό και στους ανθρώπους που αφειδώς προσφέρουν το ψυχικό τους «είναι». «Γι’ αυτό και ο θεσμός θεριεύει κάθε χρόνο» σημείωσε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους χορηγούς και ιδιαίτερα στην εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και την υπεύθυνη επικοινωνίας Ειρήνη Ζαβρίδου. Αποκάλυψε επίσης πως κι άλλες περιφέρειες της Ελλάδας επιθυμούν να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο. «Είναι εξαιρετική τιμή για τον τόπο μας που πρωτοπορεί στον τομέα του πολιτισμού σήμερα, που τα πάντα είναι χρησιμοθηρικά και δεν σκεφτόμαστε τα υψηλά και μεστά πράγματα» είπε χαρακτηριστικά. Στάθηκε επίσης και στην σημαντική βοήθεια του «συνδιοργανωτή Δήμου Δίου Ολύμπου», ο οποίος γρήγορα αντιλήφθηκε το μέγεθος και τα πολλαπλά οφέλη του θεσμού για την περιοχή. Όσον αφορά τον έπαινο «Ολύμπιον Γέρας», φέτος έχει αποφασιστεί να απονεμηθεί στη μεγάλη τραγωδό Λυδία Κονιόρδου.

Στέφανος Μπιτόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος

«Εξαρχής η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και θεματική αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Σοφία Μαυρίδου ήταν κοντά και στήριξαν τα «Ολύμπια εν Δίω», όπως και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας» υπογράμμισε ο κ. Μπιτόπουλος.

Αθανάσιος Καλαϊτζής, αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου

«Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε αυτό το φεστιβάλ καταρχάς γιατί μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων γίνεται στο δήμο μας. Κατά δεύτερον γιατί είναι ένα όραμα που ξεκίνησαν ο κ. Καζταρίδης, ο κ. Μπίντας και η κα Παππά με μια ομάδα ανθρώπων έχει γίνει θεσμός και έχει ξεφύγει από τα όρια της Ελλάδας και της Ευρώπης και είναι πλέον γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο» τόνισε ο κ. Καλαϊτζής κάνοντας αναφορά σε εκδήλωση στην οποία βρέθηκε στην Ισπανία φιλοξενούμενος του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Ναβάρο, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Δίου-Ολύμπου.

Μαργαρίτα Αμανατίδου, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

Την ιδιαίτερη χαρά της για τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο θεσμό των «Ολυμπίων εν Δίω», αλλά και της πολύ καλής συνεργασίας με τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης τόνισε η κα Αμανατίδου. «Φέτος συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα και το 13ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Ευχόμαστε οι 9 Μούσες ως οδηγητές αυτών των ομάδων και με άξονα την τέχνη των ερμηνευτών να δούμε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Το θέατρο δεν έχει κοινό, έχει θεατές. Καλή θέαση λοιπόν σε όλους ώστε να ευχαριστηθεί η ψυχή μας και το πνεύμα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Ρουκάς, ειδικός συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας

«Για δέκα μέρες στην Πιερία θα έχουμε δράμα και τραγωδία, αυτή όμως που ανυψώνει το πνεύμα του ανθρώπου. Από νέα παιδιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από χώρες που στρέφονται και αναζητούν τον πολιτισμό στην Ελλάδα. Στα πρώτα «Ολύμπια εν Δίω» το φυλλάδιο ήταν μια Α4 σελίδα και σήμερα, μετά από πέντε χρόνια, το φυλλάδιο έχει γίνει σχεδόν ένας τόμος» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ρουκάς.

Μιχάλης Φαργκάνης, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής

Από την πλευρά του ο κ. Φαργκάνης στάθηκε στην εθελοντική συμβολή στο θεσμό των μαθητών κυρίως της Νότιας Πιερίας. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ό,τι γίνεται, γίνεται για τους μαθητές και τα «Ολύμπια εν Δίω» θα τους βοηθήσουν να πετύχουν αυτό που ήθελαν και οι παλιοί Έλληνες, τη μέθεξη στο αρχαίο δράμα» επισήμανε.

Ειρήνη Ζαβρίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.»

«Δεσμευτήκαμε, είμαστε εδώ και ευχαριστώ εκ μέρους της εταιρείας που μας συμπεριλάβατε σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια» τόνισε εκ μέρους της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» η κα Ζαβρίδου.

Μυράντα Παππά, υπεύθυνη Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων

Τέλος το λόγο πήρε η κα Παππά, η οποία εξήγησε πως το πρόγραμμα προέκυψε μέσα από επίπονες προσπάθειες που διήρκεσαν μήνες. «Δεχτήκαμε 334 αιτήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο. Η καλλιτεχνική επιτροπή, της οποίας ηγείται ο σκηνοθέτης Γιώργος Φουρνιάδης, επέλεξε σχολεία από τη Ρωσία, την Πολωνία, το Ιράν, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και βέβαια από την Ελλάδα».

Όσον αφορά τον Ορφικό Δρόμο, απόστασης περίπου 6 χλμ., θα ξεκινήσει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 18:00 και ήδη πάνω από 200 ενήλικες έχουν δηλώσει συμμετοχή. Να σημειωθεί επίσης πως μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει πως θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις μαθητές από Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Γρεβενά, Βόλο, που μαζί με τους μαθητές της Πιερίας ξεπερνούν τους 12.000 θεατές.

Οι φετινές εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τρία σημαντικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα

Τα «Ολύμπια Εν Δίω» ξεκινούν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στις 6 με τον «Ορφικό Δρόμο», όπου εκατοντάδες δρομείς, θα διανύσουν μια απόσταση 6 χιλιομέτρων από της Πηγές του Ορφέα, για να καταλήξουν στο αρχαίο θέατρο Δίου, όπου θα στεφανωθούν με κλαδί ελιάς και θα πάρουν (αντί μεταλλίου) τον «Εριούνιο Λίθο» του Ορφέα, που σύμφωνα με την αρχαιότητα ήταν «πολυωφέλιμος» για εκείνον που τον είχε φυλαχτό.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται την ίδια μέρα στο αρχαίο θέατρο Δίου με:

- Χοροθέατρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Μακεδονίας – Θράκης «Εσαεί εν Ροή» (σύγχρονος χορός με στοιχεία νοηματικής γλώσσας)

- Χορευτικά Δρώμενα από το Τμήμα Χορού της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος

- Καλλιτεχνική επίδειξη Παγκρατίου Αθλήματος με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος

- Μίκη Θεοδωράκη «Του νεκρού αδελφού» Μουσικοθεατρική σκηνή του Λυκείου Λιτοχώρου, Χορωδία και ορχήστρα του Ιδρύματος Σακελαρίδη με Σολίστ το Βασίλη Λέκκα

 

Κυριακή 18/9 (Αρχαίο Θέατρο Δίου)

- Ευριπίδη «Κύκλωψ» Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας Αττικής (11 πμ)

- Herzen University St. Petersburg «The breath of Moiras» (7:30 μμ)

Δευτέρα 19/9

- Αισχύλου «Ευμενίδες» 7ο Γυμνάσιο & 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας (9:30 πμ)

- Ευριπίδη «Μήδεια» Fanoos Art School Τεχεράνη- Ιράν (11:00 π.μ.)

- Παράλληλη Δράση: Θεατρικό Εργαστήρι «Θεατροπαιχνιδίσματα» Ε. Τριβιζά- «Το όνειρο του σκιάχτρου» (7:30 μμ) Ανοιχτό Θέατρο Πάρκο Λιτοχώρου

Τρίτη 20/9

- Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες»  8ο Γυμνάσιο Βόλου (09:30 π.μ.)

- «Perfect Human» Saba Shool Ιράν- Τεχεράνη (11:00 π.μ)

Τετάρτη 21/09

- Ευριπίδη «Ρήσος» Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκη (9:30 π.μ.)

- «Good and Evil» University of Baku- “Ministry of Youth and Sports” Αζερμπαϊτζάν (11:00 π.μ.)

- Παράλληλη Δράση: Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα «Λυσιστράτη» Ανοιχτό Θέατρο Πάρκο Λιτοχώρου (7:30 μμ)

Πέμπτη 22/09

- Αποσπάσματα της αρχαίας Ελληνικής Δραματουργίας «Αντιγόνη» 1ο ΓΕΛ Βασιλικών Θεσσαλονίκης (9:30 π.μ.)

- «Orpheus» Magapar School Πολωνία (11:00 π.μ)

- Παράλληλες εκδηλώσεις: «Στα νερά της Μεσόγειος» Αποσπάσματα από Τρωάδες- Φοίνισσες και Ηλέκτρα. 2ο ΓΕΛ Περιστερίου Αττικής. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ΓΕΛ Κονταριώτισσας

Παρασκευή 23/09

- Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» Θεατρική Ομάδα, ομάδα «Θέατρο». Μαθητές και φοιτητές Βούλας  Αττικής (09:30 π.μ.)

- «Meeting of Spring» Masleniza College of Tourism St. Petersburg Ρωσία (11:00 π.μ.)

- Παράλληλες εκδηλώσεις: Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» 13ο Δ.Σ. Λάρισας Ανοιχτό Θέατρο Πάρκου Λιτοχώρου (09:30 π.μ.)

Σάββατο 24/9

Παράλληλες εκδηλώσεις: «Ένα πουκάμισο αδειανό» Παράσταση σωματικού θεάτρου και αφήγησης 1ο Γυμνάσιο-1ο ΓΕΛ Κατερίνης Ανοιχτό θέατρο Αιγινίου (7:30 μ..μ.)

Δευτέρα 26/09

- Αριστοφάνη «Νεφέλες» Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Ηράκλειο Κρήτης (9:30 πμ)

- «Music performance with traditional instruments» Gorlu IMKB School of Science Τουρκία (10:30 π.μ.)

- Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες» 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης (11:00 π.μ.)

Τρίτη 27/09

- Ευριπίδη «Τρωάδες» Λύκειο Βροντάδων Χίου (9:30 π.μ.)

- Αριστοφάνη «Όρνιθες» 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών (11:00 π.μ)

Τετάρτη 28/09

- Αισχύλου «Ικέτιδες» Γυμνάσιο Παξών (9:30 π.μ.)

- Αριστοφάνη «Όρνιθες» Γυμνάσιο Παλαιάς Πεντέλης Αττικής (11:00 π.μ.)

- «Ένα πουκάμισο αδειανό» Παράσταση σωματικού θεάτρου και αφήγησης 1ο Γυμνάσιο - 1ο ΓΕΛ Κατερίνης (7:30 μ.μ.)

Πέμπτη 29/09

- Μπρέχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία» 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας (9:30 πμ)

- Σκούρτη «Κομμέντια ή οι πανουργίες του Μπερτόλδου»  4ο ΓΕΛ Σερρών (11:00 πμ)

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top