Δευτέρα 21 Σεπ 2020 5:15      

Παρουσίαση των δράσεων - ασκήσεων: "Η διαχείρηση του σεισμικού κινδύνου"

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου, παρουσίασε τη σειρά δράσεων – ασκήσεων με γενικό τίτλο «Η διαχείριση του σεισμικού κινδύνου», την περασμένη Τρίτη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η σειρά δράσεων-ασκήσεων με γενικό τίτλο «Η διαχείριση του σεισμικού κινδύνου», διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας -στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού- σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ – τομέα Πιερίας, την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Στη δημοσιοποίηση των δράσεων-ασκήσεων παρέστησαν εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, εντεταλμένος και σε θέματα πολιτικής προστασίας, κ. Στέφανος Μπιτόπουλος-που αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Πιερίας, που συντονίζει όλες τις δράσεις- και  ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δίου Ολύμπου, κ. Νίκος Λακασάς, που εξέφρασε την ετοιμότητα του Δήμου Δίου – Ολύμπου για την άρτια διεξαγωγή των ασκήσεων- δράσεων που θα συμμετάσχει.

Ετοιμότητα φορέων

Ο επιχειρησιακά επικεφαλής των ασκήσεων, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης, κ. Ευάγγελος Φαλάρας, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του Σώματος και στην επιχειρησιακή του ετοιμότητα σε 24ωρη βάση. Από την πλευρά του ο Υποδιευθυντής Διευθύνσεως  Αστυνομίας Πιερίας, κ. Γεώργιος Τζήμας, επικεντρώθηκε στη συνδρομή και το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτων συνθηκών.

Διακριτός είναι και ο ρόλος του ΕΚΑΒ ως θεσμικού φορέα παροχής προνοσοκομειακής υγειονομικής φροντίδας, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στα επεισόδια της άσκησης, σε συνδυασμό και συντονισμό με τους εθελοντές (όπου απαιτείται).

Οι δράσεις που θα γίνουν

Τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Αιγίνιο, Κατερίνη και  Λιτόχωρο, ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. «Λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία περί «Σχεδιασμού και δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων», οι Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι Περιφερειάρχες, καθώς και οι Δήμαρχοι έχουν την ευθύνη κατά το μέρος που τους αφορά του συντονισμού και επίβλεψης εντός των διοικητικών τους ορίων, του έργου της πολιτικής προστασίας για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από σεισμούς», επεσήμανε η κ. Σοφία Μαυρίδου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνει την σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με θέμα "Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων", την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, όπου θα παραστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι κατά το πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Ο.Α.Σ.Π.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: "Οι Σεισμοί, ως καθημερινό φαινόμενο στη ζωή μας και η αντιμετώπισή τους", με ομιλητές από τον ΟΑΣΠ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους θεσμικούς φορείς Πολιτικής Προστασίας με σκοπό την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού.

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 από το πρωί θα διεξαχθεί άσκηση με ρεαλιστικά σενάρια τα οποία θα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα με τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση, μετά από μια “θεωρητική” σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η άσκηση θα λάβει χώρα και στους τρεις (3) καλλικρατικούς δήμους της Πιερίας, μέσα ή πλησίον του αστικού ιστού των πόλεων, του Αιγινίου (στις 09:00 π.μ.), της Κατερίνης (στις 11:00 π.μ. στον υπέργειο οικίσκο της Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου Α.Ε. & στις 12:30 μ.μ. στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας) ενώ τα επεισόδια θα ολοκληρωθούν  στο Λιτόχωρο (στις 15:00 μ.μ. στο Γυμνάσιο – Λύκειο), με την επωνυμία "άσκηση γαιωΤαλάντωση Πιερία 2016".

Συμμετέχουν όλοι οι θεσμικοί φορείς Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο ΟΑΣΠ σε συνεργασία με τους Δήμους και την επιχειρησιακή εμπλοκή των εθελοντικών ομάδων, ώστε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα του συλλογικού πνεύματος αλλά και του συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός έκτακτου, έντονου και εκτεταμένου χωρικά σεισμικού φαινομένου.

Την άσκηση πλαισιώνουν πάνω από 250 άτομα από όλες τις πιστοποιημένες, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 16 εθελοντικές ομάδες της Πιερίας και 2  από τη Θεσσαλονίκη.

«Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την άσκηση, ως μια γιορτή για τους εθελοντές οι οποίοι με σοβαρότητα, ακρίβεια και υπευθυνότητα θα αποκτήσουν μια σημαντική εμπειρία σε πραγματικά επεισόδια αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν από σεισμικά φαινόμενα», υπογράμμισε  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ενώ χαρακτηριστικά τόνισε ότι «ο εγκέλαδος, είναι τόσο μακριά μας, αλλά και τόσο κοντά μας ταυτόχρονα, χωρίς να γνωρίζουμε τον χρόνο και τον τόπο που θα μας επισκεφτεί. Εκεί πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, συντονισμένοι, εκπαιδευμένοι και ψύχραιμοι για να τον αντιμετωπίσουμε».

Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας διαχείρηση σεισμικού κινδύνου Δράσεις Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top