Δευτέρα 17 Ιουν 2019 13:43      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο: «Τα πριν και τα μετά της υπογραφής»

Για να φτάσουμε στην υπογραφή του Προεδρικού διατάγματος ο δρόμος μακρύς… Συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις, αγώνες, αντιπαραθέσεις. Αλλά και πολλές δράσεις και δημιουργία, πάνω στο βουνό αλλά και γύρω από αυτό. Νέες ξενοδοχειακές μονάδες, νέα καταφύγια, επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, αγώνες ορεινού δρόμου και ορειβατικού σκι, σημάνσεις νέων μονοπατιών , κέντρο πληροφόρησης Δρυμού κ.α.

Έκαναν όλα αυτά πιο αναγκαίο ένα προεδρικό διάταγμα. Για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση, για μια ανάπτυξη στο βουνό με σεβασμό στην όμορφη φύση του. Για να βάλει όμως και τους απαραίτητους κανόνες. Αυτούς τους κανόνες πρέπει πρώτα από όλα να δεχθούμε όλοι, ειδικά οι ντόπιοι, αλλά και να φροντίσουμε να εφαρμοστούν μετά την ψήφισή του.

Για την υπογραφή του διατάγματος και για το πόσο είμαστε διατεθειμένοι όλοι να το στηρίξουμε γράφτηκε και η προηγούμενη επιστολή μου. Για το αν μπορούμε να υποχωρήσουμε λίγο από τις προσωπικές μας απόψεις και να ακούσουμε τους πιο ειδικούς.  

Από τις αντιδράσεις φάνηκε και η στάση του καθενός. Κάποιοι αντέδρασαν θετικά, κάποιοι με «περίεργη» σιωπή, κάποιοι «κόβοντας» το κείμενο  και ο κυνηγητικός σύλλογος με προσωπική επίθεση. Η προσωπική μου άποψη για το κυνήγι καθώς  και μια αντιπαράθεση μου με τον κυνηγητικό σύλλογο δε νομίζω ότι ενδιαφέρει κανένα. 

Από την επιστολή έψαξα και κράτησα ότι μου φάνηκε θετικό. Οι κυνηγοί λοιπόν, αν κατάλαβα καλά, δέχονται να περιοριστούν εκτός της τουριστικής ζώνης του βουνού. Καλώς η κακώς η «τουριστική» αυτή περιοχή είναι η Β  και Γ  ζώνη του Δρυμού όπου υπάρχουν τα καταφύγια και οι πεζοπορικές  διαδρομές. Κάτω από τη ζώνη αυτή, το ξέρουν όσοι γνωρίζουν το βουνό, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς και η ζώνη Δ του εθνικού πάρκου από τη μεριά της Λάρισας, όπου επιτρέπεται το κυνήγι.

Κανείς λοιπόν δεν τους διώχνει  από το βουνό και αντίθετα η δράση τους κάτω από την ζώνη Γ και πριν τις αγροτικές καλλιέργειες ίσως να είναι και ωφέλιμη . Προσωπικά θέλω να πιστεύω στο φιλότιμο τους και έχω δει πόσο περήφανοι νιώθουν όταν βλέπουν επισκέπτες να θαυμάζουν τον τόπο τους.

Πιστεύω ότι στο τέλος θα βοηθήσουν μαζί με τη  θηροφυλακή στην προστασία του Εθνικού Δρυμού και των επισκεπτών. Ας κρατήσουμε λοιπόν όσα μας ενώνουν και έγιναν πριν την υπογραφή. Aς πάμε με αισιοδοξία στο δύσκολο επόμενο στάδιο…

Μετά λοιπόν από την υπογραφή του διατάγματος: Κάποιος θα κληθεί να εφαρμόσει τους κανόνες  του και να τιμωρήσει τις παραβάσεις που θα γίνονται. Κάποιος θα πρέπει να υπερασπίζεται τις τυχόν «λάθος αναγνώσεις» των κανόνων του.

Κάποιος θα πρέπει να υλοποιήσει το σχέδιο διαχείρισης, αν υπάρχει τέτοιο, του νέου πια Εθνικού Πάρκου. Να  το συνδέσει όσο γίνεται με τις   τόσο όμορφες δράσεις ιδιωτών, στον τουρισμό αλλά και στην αγροτική παραγωγή, που τελευταία βλέπουμε να αναπτύσσονται κάτω από το βουνό.  Η αλλαγή της μορφής του Φορέα του Δρυμού και η ενίσχυσή του είναι επιτακτική.

Όσοι βοήθησαν να φτάσουμε ως εδώ πρέπει να πιέσουμε με πρωτοβουλίες  προς αυτή τη κατεύθυνση. Ο καθένας από τη θέση του και όλοι μαζί…Η υπογραφή για το προεδρικό διάταγμα θα μπει…

Αυτήν όμως την υπογραφή εμείς θα κληθούμε να την τιμήσουμε…   

Μαμούρης Βασίλης                                  

Προεδρικό Διάταγμα Όλυμπος Βασίλης Μαμούρης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top