Σάββατο 19 Σεπ 2020 15:48      

Προωθείται η αδειοδότηση άλλων 10 ανεμογεννητριών σε Φωτεινά και Αγ. Δημήτριο

Έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Ν. Πιερίας, όπου υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση για το έργο "Εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 22 MW στη θέση "Πέντε Πύργοι" του Δήμου Κατερίνης Ν. Πιερίας" δίνει στη δημοσιότητα η Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη.

Όπως αναφέρει "πάντα στα πλαίσια της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και με αφορμή το Βιομηχανικό Αιολικό Πάρκο, το οποίο ορισμένοι θέλουν να εγκαταστήσουν στα Πιέρια Όρη, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους τοπικούς φορείς, τα ΜΜΕ, καθώς και τους πολίτες, πως για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει αρχική ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ από το Δασαρχείο".

Στο έγγραφο που δίνεται στη δημοσιότητα, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2014, το οποίο αποτελεί απάντηση στην από 18-12-2013 αίτηση της εταιρείας ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ & ΣΙΑ Ο.Ε., αναγράφονται τα ακόλουθα:

"Σε απάντηση του παραπάνω εγγράφου σας, για τις απόψεις μας επί της Μ.Π.Ε. (σημείωση: Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων) του έργου εγκατάστασης Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκρικής ενέργειας  ισχύος 22 MW στη δασική θέση "Πέντε Πύργοι" από την εταιρεία "ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ & ΣΙΑ Ο.Ε." στη Δημοτική Κοινότητα Μηλιάς, του Δήμου Κατερίνης, Ν. Πιερίας, μετά από επιτόπια αυτοψία και έλεγχο στη συγκεκριμένη περιοχή με βάση τα στοιχεία, σας παραθέτουμε τα παρακάτω:

Από την απομάκρυνση του λεπτού επιφανειακού στρώματος εδάφους σε μεγάλη έκταση που θα προκύψει από τη διαμόρφωση των πλατειών συναρμολόγησης και τοποθέτησης των Α/Γ5,6 καθώς και της οδοοποιίας διασύνδεσης που λαμβάνουν χώρα σε έκταση με μεγάλη εγκάρσια κλήση, θα δημιουργηθούν διαβρώσεις και ρέματα που πέραν της αλλοίωσης του τοπίου θα επιφέρουν και μείωση της έκτασης και υποβάθμιση. Λόγων των προαναφερόμενων εδαφολογικών συνθηκών σε συνδυασμό με το μικρό βάθος των ριζών της ποώδους βλάστησης, η αναχλόαση καθίσταται ανέφικτη.

Η ποικιλομορφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου θα καταστραφούν από τις συγκεκριμένες κατασκευές που δεν μπορούν να απορροφηθούν οπτικά και να εναρμονιστούν με γυμνό τοπίο, αφού τόσο τα υλικά κατασκευής τους, όσο και η κλίμακά τους είναι ξένα στο συγκεκριμένο οικοσύστημα.

Να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι άμεσα ορατή από τις κορυφές του Ολύμπου (προφήτης Ηλίας, Μύτικας, μεγάλη επισκεψιμότητα ανθρώπων).
Συμπεραίνοντας δεν κρίνουμε θετικά την υλοποίηση τέτοιου έργου στην Δ περιοχή (Α/Γ5, Α/Γ6 όπως και τη διάνοιξη δασικού δρόμου από την περιοχή ανέγερσης ανεμογεννήτριας Α/Γ4 έως Α/Γ5) στο συγκεκριμένο ευαίσθητο οικοσύστημα, διότι είμαστε βέβαιοι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες".

Επίσης η Επιτροπή πληροφορεί την τοπική κοινωνία και όλους τους Πιεριείς "ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), εκτός από τις 11 ανεμογεννήτριες, τις οποίες ορισμένοι θέλουν να εγκαταστήσουν στην περιοχή της Άνω Μηλιάς, υπάρχει μέριμνα και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση άλλων 10 ανεμογεννητριών στα Φωτεινά και στον Άγιο Δημήτριο. Πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο http://www.rae.gr/site/portal.csp".

 

Ανεμογεννήτριες Φωτεινά Πιερίας Πιέρια όρη Άγιος Δημήτριος

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top