Δευτέρα 12 Απρ 2021 6:44      

Προσυνέδριο ΝΔ στη Λάρισα, Κ. Μητσοτάκης: "Τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών τελειώνουν.."

Με «πυρά» κατά της κυβέρνησης για τα  πλημμυρικά φαινόμενα στην Αττική ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο 5ο Προσυνέδριο της Ν.Δ, που πραγματοποιείται στη Λάρισα.

«Λάσπη»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη» , τονίζοντας, παράλληλα, πως ανακύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και πρέπει. 

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε γιατί δεν ολοκληρώθηκαν τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών, γιατί «η Περιφέρεια Αττικής δεν προχώρησε σε αντιπλημμυρικά έργα. Γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα στο βουνό πάνω από τη Μάνδρα; Τι έκανε η πολιτική προστασία; Τι πήγε λάθος και δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι;». 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ν.Δ τονίζοντας πως «συστήσαμε μια επιτροπή από ειδικούς. Αμεσα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων. Κινητοποιήσαμε τους εθελοντές μας ώστε να συνεισφέρουμε και εμείς στους ανθρώπου που έχασαν το βιός τους. Φανταστείτε τι θα λέγανε αν αυτή η καταστροφή συνέβαινε σε εμάς. Οι ευθύνες θα διερευνηθούν, γιατί περισσεύουν τα μεγάλα και τα θλιβερά επικοινωνιακά σόου. Αλλά λείπει το θάρρος της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης».
Θερμή υποδοχή

Ο κόσμος, που συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τού επεφύλαξε θερμή υποδοχή. 

«Τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών τελειώνουν την επόμενη μέρα της κυβέρνησης ΝΔ» 

Αναφερόμενος στην είσοδο αντιεξουσιαστών στο Πεντάγωνο χθες ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως «αυτές είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής ανοχής σε ένα χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντιεξουσιαστικός οποίος έχει εκλεκτικές συγγένειες με αυτή την κυβέρνηση. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα πως «αυτά τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών τελειώνουν από την επόμενη μέρα της κυβέρνησης της ΝΔ».

Οι προτάσεις της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προτάσεις της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα τονίζοντας πως χρειάζονται σύγχρονες ομάδες παραγωγών. «Δεν μπορούμε να πάμε μακριά αν δεν δημιουργήσουμε ένα καινούριο πλαίσιο για τα συνεργατικά σχήματα και για τις ομάδες παραγωγών», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως η ΝΔ στηρίζει πλήρως τη διεπαγγελματική για την φέτα, τονίζοντας πως «πρέπει να διασφαλίσουμε την ποιότητα του προϊόντος» Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο φόρο στο κρασί λέγοντας πως «ο φόρος στο κρασί θα καταργηθεί» γιατί - όπως είπε - «προσέθεσε μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος στο στους μικρούς παραγωγούς, αλλά και γιατί έστρεψε αρκετούς στη μαύρη οικονομία.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η ΝΔ θα αλλάξει η δομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας πως «οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι θα γυρίσουν στα χωράφια και στις φάρμες».

Σχετικά με το ζήτημα των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι γνωρίζει πόσο απασχολεί τους αγρότες το θέμα του Αχελώου. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα έργα που πρέπει να γίνουν αφορούν την ολοκλήρωση των έργων στη Μεσοχώρα, του φράγματος στις Συκιές, αλλά τη μερική λελογισμένη μεταφορά νερού ύψους 250 εκατομμυρίων κυβικών το χρόνο τον χρόνο ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τις μελέτες.

«Θα μειώσουμε τους φόρους» 

Για το ζήτημα της φορολογίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα λέγοντας «εμείς θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουμε πώς θα το κάνουμε«.

«Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών, τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 29 στο 20% εντός δύο ετών» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρξει ένας εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ύψους 9%.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μια φορολογική μεταρρύθμιση, με εξυγίανση του δημόσιου τομέα και καλύτερη αξιοποίηση των δαπανών του κράτους.

«Πιστεύω στην αποκέντρωση» 

«Πιστεύω στην αποκέντρωση και στην δύναμη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να βλέπουμε την αυτοδιοίκηση ως ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής και κομματικών εξυπηρετήσεων, πράγμα που κάνει η σημερινή κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την πρόταση της ΝΔ σχετικά με ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε πως πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι καθορίσουμε τα όρια μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως με τις περιφέρειες και τους δήμους πρέπει να υπάρξει συνεργασία για τον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό, ενώ σημείωσε πως πρέπει να δοθεί η δυνατότητα η τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει την περιουσία της. «Πρέπει οι δήμοι να εξερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων θα το πω ξεκάθαρα. Εάν η αποκομιδή μπορεί να γίνει πιο φτηνά και καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει ο κάθε δήμαρχος να δει αυτή την δυνατότητα» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πρόταση του είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις στο αυτοδιοικητικό ζήτημα, ενώ απέρριψε το καθεστώς της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να ανεχτούμε λογικές ακυβερνησίας».

Κυριάκος Μητσοτάκης Προσυνέδριο Νέα Δημοκρατία Λάρισα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top