Παρασκευή 7 Αυγ 2020 21:51      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σ. Χιονίδης: «Δεν θα υπάρξει ξανά ενοικίαση ξενοδοχείου σε πρόσφυγες στην παραλιακή ζώνη»

Τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά άλλη ενοικίαση ξενοδοχείου για τους πρόσφυγες στην παραλιακή τουριστική ζώνη του δήμου Κατερίνης επανέλαβε ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου και στον απόηχο του θέματος που δημιουργήθηκε με το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχείο της παραλίας Κορινού.

«Υπάρχει μια λίστα κατάταξης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, όπου ένα από τα ξενοδοχεία μας ήταν στην πρώτη επτάδα και είναι και καμιά πενηνταριά αιτήσεις που ακόμη τρέχουν. Είπαμε όμως ότι θα τηρήσουμε τη συμφωνία που είχαμε, κάτι που επαναλήφθηκε και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από κοντά. Βέβαια η δική μου τοποθέτηση ως δήμαρχος αφορά τα όρια του δήμου Κατερίνης. Δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις για άλλους δήμους. Πάντως για το δήμο Κατερίνης είναι πλέον δεδομένο ότι για την τρέχουσα περίοδο του καλοκαιριού δεν θα υπάρξει ξανά ενοικίαση χώρου στις παραλίες. Επίσης, από πληροφορίες που έχουμε στις 15-16 Μαΐου υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αποχωρήσουν και οι πρόσφυγες που είναι στο γήπεδο της Χράνης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χιονίδης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χρήστος Λεμονόπουλος ευχαρίστησε το δήμαρχο και επικρότησε τις κινήσεις του επί του συγκεκριμένου ζητήματος. «Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες των ξενοδόχων, των ενοικιαζομένων δωματίων και όλων όσων εμπλέκονται με τον τουρισμό στο δήμο Κατερίνης. Ήμουν βέβαιος ότι πάλι ο δήμαρχος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Και όλα τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί παράγοντες αδιαφόρησαν» τόνισε με έμφαση.

Παιδικές χαρές

Ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε και στις εργασίες που πραγματοποιούν τα συνεργεία του δήμου στις παιδικές χαρές, με τον επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Γιώργο Κυριακίδη να σημειώνει πως στο συγκεκριμένο θέμα υπήρξε καθυστέρηση, αλλά χάρη στην παρέμβαση και της παράταξής του προχωρά η αναμόρφωση των παιδικών χαρών. Απαντώντας ο δήμαρχος σημείωσε: «Στην Ελλάδα είμαστε οι πρώτοι που αλλάζουν τις παιδικές χαρές. Κανείς μα κανείς δεν προχώρησε σε μια ριζική αναδιάρθρωση σύμφωνα με τις προδιαγραφές σε 123 παιδικές χαρές. Τα συνεργεία μας τοποθετούν κάθε 3 μέρες 2 παιδικές χαρές. Κάθε παιδική χαρά κοστίζει από 3.000-6.000 € μάξιμουμ. Αυτό το είπα και στην ΚΕΔΕ και μάλιστα εξεπλάγησαν. Μάλιστα ήρθαν από δω οι δήμαρχοι Τρικκαίων, Αγρινίου, Δέλτα για να το δουν γιατί τους φαινόταν αδιανόητο. Κι αυτό γιατί εφόσον πάμε στο Πράσινο Ταμείο, το οποίο χρηματοδοτεί τις παιδικές χαρές, πρέπει να ζητήσουμε συγκεκριμένα νούμερα. Δεν  μπορεί σε καμιά περίπτωση μια παιδική χαρά να υπερβαίνει τα 5.000€. Στην Κατερίνη δεν μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερο από 600.000€ για τις παιδικές χαρές» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Άλλα θέματα

Ο κ. Κυριακίδης έθεσε τρία ακόμη ζητήματα:
α) γιατί το πάρκινγκ στη συμβολή των οδών Παρθενίου Βαρδάκα/Ανδρούτσου και Παρμενίωνος είναι κλειστό, από τη στιγμή μάλιστα που απέδιδε περίπου 6.000 € το μήνα και από τη στιγμή που ο υπάλληλος που εργαζόταν εκεί βρίσκεται σε άλλη υπηρεσία,
β) τι θα γίνει με την αμφιδρόμηση της οδού Κίτρους, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής και
γ) το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση για μείωση ενοικίου σε δύο περίπτερα, με εισήγηση που δεν ήταν σύννομη. Με αποτέλεσμα να υπάρξουν ακυρωτικές αποφάσεις από την Περιφέρεια.

Για το κλειστό πάρκινγκ, ο κ. Χιονίδης επεσήμανε πως δεν αρκεί ένα άτομο για να δουλέψει, αλλά πέντε. «Δεν είχαμε έγκριση γι’ αυτό και αν θέλετε, δεν είναι και από τα πάρκινγκ που αφήνουν χρήματα. Είναι θέμα του Συμβουλίου να αναθέσει τη φύλαξη σε τρίτους γιατί δεν μας δίνουν έγκριση να πάρουμε οκτάμηνα ή μόνιμο προσωπικό. Από κει και πέρα θα λειτουργήσει με κάποιο τρόπο απλώς για να υπάρχει ευταξία και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες» ανέφερε.

Για την οδό Κίτρους, υπενθύμισε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2008, με τη συγκεκριμένη οδό να περιλαμβάνεται στο δεύτερο δακτύλιο της πόλης. «Όλοι το ήξεραν ότι γίνεται εκεί. Περιμένουμε την τελική έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία. Λογικό είναι να υπάρχουν αντιδράσεις. Δίπλα όμως έχει αρκετούς δρόμους για παρκάρισμα και θα εξασφαλίσουμε θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους στις κάθετες οδούς» τόνισε.

Για τις αποφάσεις για τα περίπτερα, απάντησε πως δεν λειτουργεί ως λογιστής ή ως υπηρεσιακός παράγοντας, από τη στιγμή που υπήρξε εισήγηση από τις υπηρεσίες. «Δεν είμαστε ούτε νομικοί ούτε οικονομολόγοι. Το θέμα αφορά τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτό το κομμάτι» σημείωσε.
Τέλος, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος ολοκληρώθηκε η εξαγορά ακινήτου για την επέκταση του Β΄ Κοιμητηρίου.

Κομποστοποίηση

Κατά τη διάρκεια των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε και η σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος με αντικείμενο την παραγωγή κομπόστ από οργανικά απόβλητα. Στην εισήγησή της η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εδώ ταιριάζει το καλώς το νε κι ας άργησε» και τόνισε πως τα οφέλη από την κομποστοποίηση είναι πολλά και πως η δράση θα έπρεπε να ξεκινήσει νωρίτερα όπως έγινε και σε άλλους δήμους, ειδικά από τη στιγμή που στο ΧΥΤΑ Κατερίνης υπάρχουν προβλήματα. «Γι’ αυτό το λόγο πρέπει ο δήμος να στοχεύσει άμεσα στην οικιακή κομποστοποίηση δίνοντας αρχικά κάδους στα σπίτια που θέλουν. Μάλιστα πρότασή μας είναι σε πρώτο στάδιο να ξεκινήσει η αυτοδιαχειριζόμενη συνοικιακή κομποστοποίηση» τόνισε και ανέφερε το παράδειγμα του δήμου Καλαμάτας.

Απαντώντας ο κ. Χιονίδης σημείωσε πως η ιδέα της κομποστοποίησης γειτονιάς είναι πολύ ενδιαφέρουσα και συμπλήρωσε: «Δεν μας είπε ποτέ κανείς σε πιο χώρο πηγαίνουν τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα (ΒΑΑ). Το θέμα δεν είναι απλοϊκό και σας το λέω εν πλήρη γνώση γιατί είμαι από τους εισηγητές των συγκεκριμένων θεμάτων. Τι να κάνουμε, δράσεις για το φαίνεσθαι; Να βγούμε και να πούμε ότι μοιράσαμε κομποστοποιητές; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της δράσης; Δεν πρέπει να έχουμε ένα follow up; Συμφωνώ ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα. Είμαι πρόθυμος να συζητήσουμε, έστω κι αν κοστίζει αρκετά η μεταφορά των ΒΑΑ στους χώρους που υπάρχουν στην Πέλλα και στη Θεσσαλονίκη» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Κυνοκομείο

Με αφορμή το θέμα του ορισμού εκπροσώπου του δήμου για τη συγκρότηση της 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ο κ. Κυριακίδης έθεσε το ερώτημα αν τελικά θα λειτουργεί η επιτροπή. «Ίσως θα έπρεπε να μας ενημερώσετε τι γίνεται με το Κυνοκομείο. Την πήραμε τελικά εκείνη την περιβόητη άδεια ή όχι;» σημείωσε.

Στην απάντησή του ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βαϊνάς εξήγησε πως οι αρμοδιότητες της επιτροπής είναι συγκεκριμένες και δεν προέκυψαν θέματα που να επιβάλουν τη σύγκλιση της επιτροπής. Όσον αφορά την άδεια του Κυνοκομείου, ενημέρωσε πως το θέμα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. «Δυστυχώς υπήρχαν πάρα πολλές αντικειμενικές δυσκολίες που δεν μας επέτρεπαν να την πάρουμε. Είναι όμως θέμα χρόνου. Σας δηλώνω ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα την έχουμε πάρει» τόνισε.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Σάββας Χιονίδης Κομποστοποίηση Παιδικές χαρές Κυνοκομείο Δημοτικό Συμβούλιο
Scroll to Top