Πέμπτη 24 Σεπ 2020 11:07      

Σειρά δράσεων - ασκήσεων με τίτλο: "Διαχείριση σεισμικού κινδύνου"

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού διοργανώνει σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ – τομέα Πιερίας και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σειρά δράσεων – ασκήσεων με γενικό τίτλο: «Η διαχείριση του σεισμικού κινδύνου» .

«Χρέος της πολιτείας είναι να παρέχει υψηλό αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με υπευθυνότητα, μεθοδικότητα, ενεργώντας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενημερώνει το κοινό σε θέματα αντισεισμικής προστασίας και επεξεργάζεται ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντισεισμικής πολιτικής, προκειμένου σε περίπτωση σεισμού – που φυσικά απευχόμαστε να συμβεί – να είμαστε προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν αρτιότερα» ανέφερε η  Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου .

Ετοιμότητα και συνεργασία φορέων

Σκοπός των δράσεων είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα και συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων και των πιστοποιημένων εθελοντών ομάδων από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο εντοπισμός τυχόν αδυναμιών, η καταγραφή των διαθέσιμων πόρων, η προληπτική λήψη των απαραίτητων μέτρων και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση ενός έκτακτου, έντονου και εκτεταμένου χωρικά σεισμικού φαινομένου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία το ΕΚΑΒ – τομέα Πιερίας και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού με τη συμμετοχή όλων των πιστοποιημένων εθελοντικών ομάδων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , που δραστηριοποιούνται στην Πιερία.

Λαμβάνοντας υπόψη επίσης, ότι η Ελλάδα είναι η έκτη παγκοσμίως και η πρώτη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χώρα στην οποία καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, διοργανώνει σειρά δράσεων - ασκήσεων με συνολική διάρκεια τρεις ημέρες.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου το Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.

Την Παρασκευή το πρωί, θα γίνει σύγκληση από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας όπου θα παραστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι κατά το πρωτόκολλο της Γ.Γ.Π.Π. αλλά και του Ο.Α.Σ.Π.

Το Σάββατο το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό με θέμα: «Οι σεισμοί ως καθημερινό φαινόμενο στη ζωή μας και η ανιτμετώπιση τους». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και θα διαρκέσει από 09:00 – 14:00.

Εισηγητές στην Ημερίδα θα είναι εκπρόσωποι του ΟΑΣΠ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, του ΕΚΑΒ – τομέα Πιερίας, υπηρεσιακά στελέχη της ΠΕ Πιερίας και εκπρόσωποι πιστοποιημένων εθελοντικών ομάδων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επίσης το Σάββατο το απόγευμα, θα  ασκήσεις επί χάρτου που θα απευθύνονται κατά προτεραιότητα στα μέλη των πιστοποιημένων εθελοντικών ομάδων από την Γ.Γ.Π.Π., για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους σε πραγματικά σενάρια καταστροφών.

Την Κυριακή από το πρωί θα διεξαχθεί άσκηση με ρεαλιστικά σενάρια τα οποία θα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα με τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση, μετά από μια σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η άσκηση θα λάβει χώρα και στους τρεις καλλικρατικούς δήμους της Πιερίας, μέσα ή πλησίον του αστικού ιστού των πόλεων του Αιγινίου της Κατερίνης  και στο Λιτόχωρο με την επωνυμία "άσκηση γαιωΤαλάντωση Πιερία 2016", με τη συμμετοχή όλων των ένστολων υπηρεσιών της Πιερίας. την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε συνεργασία με τους Δήμους και την επιχειρησιακή εμπλοκή των εθελοντικών ομάδων, ώστε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα του συλλογικού πνεύματος αλλά και του συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός έκτακτου, έντονου και εκτεταμένου χωρικά σεισμικού φαινομένου.

 

Σειρά δράσεων Διαχείριση σεισμικού κινδύνου Π.Ε. Πιερίας Πυροσβεστική Υπηρεσία ΕΚΑΒ Οργανισμός Αντισεισμικού σχεδιασμού

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top