Πέμπτη 9 Ιουλ 2020 20:28      

Το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη για τον Όλυμπο και την Μακεδονία

Πλήθος ομιλητών και κόσμου στο Συνέδριο Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος

Mία νέα αρχή για τη ναυτιλία και τη θαλάσσια οικονομία σηματοδότησε το συνέδριο του ΣΕΒΕ με τίτλο «Export Summit VII: Fostering Maritime Economy», το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία  στη Θεσσαλονίκη. Το Export Summit παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 3.200 άτομα, δια ζώσης αλλά και online, μέσω livestreaming και αναμετάδοσης μέσω κοινωνικών δικτύων και ΜΜΕ. Παράλληλα, με την παρουσία τους τίμησαν το συνέδριο του ΣΕΒΕ επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ανώτατοι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, ακαδημαϊκοί και άλλοι συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου.

Ο  Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γ. Κωνσταντόπουλος

Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος εξήρε τη θετική επιρροή της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη συμμετοχής των εξαγωγικών επιχειρήσεων προϊόντων και υπηρεσιών στον κλάδο καθώς υπάρχουν σημαντικές αναξιοποίητες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προοπτική ανάπτυξης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της επίδρασης που δύναται να έχει το λιμάνι και το περί αυτού οικοσύστημα με παραγωγή/μεταποίηση και υποστηρικτικές υπηρεσίες ως πύλη εισόδου από την Ανατολή στη Δύση στην οικονομική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, ενώ έθεσε τη συνεργασία του ναυτιλιακού κλάδου με τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες ως το βασικό στόχο του Συνεδρίου.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας 

Τη σκυτάλη από τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ πήρε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος στάθηκε στη δυναμική που ενέχει η συνεργασία της βιομηχανίας με τη  ναυτιλία, ενώ αναφέρθηκε στις προοπτικές του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο αξιώνει να ανέβει πολλές κατηγορίες παγκοσμίως, καθώς και στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής, η οποία θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός παράγοντας για τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος 

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανέδειξε την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου ως προτεραιότητα για την Περιφέρεια, η οποία θα ενισχύσει την εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές στη Βόρεια Ελλάδα. Κεντρικοί Ομιλητές στο Export Summit VII ήταν ο κ. Θόδωρης Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ο Δρ. Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. 

Ο Κ. Μητσοτάκης για τον Όλυμπο 

Αναφορές στον Όλυμπο και στη Βόρεια Ελλάδα, στο σκοπιανό και στο οικονομικό – αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΝΔ και με διακύβευμα «Νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα», περιελάμβανε η  ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκου Μητσοτάκη στο Export Summit.

Για τον Όλυμπο 
«Στη Μακεδονία υπάρχει ακόμα ένα όνομα brand με παγκόσμια εμβέλεια. Το όνομα Όλυμπος, αφορά ένα από τα πιο φημισμένα βουνά στον κόσμο. Είναι ενδεδυμένο με όλο το βάρος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Στόχος μας, στόχος μου προσωπικός, ως ένας άνθρωπος που αγαπάει πολύ το βουνό και την πεζοπορία είναι να τον προβάλλουμε διεθνώς. Να τον προετοιμάσουμε, ταυτόχρονα, για να δεχθεί μια σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει στον κόσμο αφοσιωμένος περιπατητής ή ορειβάτης που να μην κάνει στόχο της ζωής του την ανάβαση στον Όλυμπο, το βουνό των 12 θεών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Το σχέδιο για Μακεδονία – Θράκη 

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε πώς σκοπεύει να φέρει επενδύσεις στη χώρα σε πέντε άξονες. Μείωση φόρων, μείωση γραφειοκρατίας, φιλικό κράτος στις επενδύσεις, αποκατάσταση ρευστότητας και αυστηρός έλεγχος της εργατικής νομοθεσίας, ενώ ανακοίνωσε το σχέδιό του για τη Μακεδονία και τη Θράκη, βασισμένο σε συγκεκριμένα έργα. «Ολοκληρώνουμε τις οδικές διασυνδέσεις που ενώνουν τις τελευταίες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας που έχουν μείνει αποκομμένες από το εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Μαζί με το νέο περιφερειάρχη θα προχωρήσουμε την αδειοδότηση και χρηματοδότηση για την ανάπλαση, ενοποίηση και αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.  Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Αλλά και να αλλάξει ο ηλεκτροφωτισμός σε όλο το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο εξοικονομώντας, αφενός, ενέργεια. Βελτιώνοντας, αφετέρου, την ασφάλεια για τους οδηγούς με την αύξηση της φωτεινότητας στους δρόμους μας. Θα προχωρήσουμε το ΣΔΙΤ, που αρνούνταν να εγκρίνουν οι απερχόμενοι, για να γίνουν στην Κεντρική Μακεδονία 25 ολοκαίνουρια υπερσύγχρονα σχολεία. Σχετικά με το φυσικό αέριο θα στηρίξουμε τα σημαντικά διεθνή projects που σχεδιάζονται για αγωγούς και υποδομές φυσικού αερίου, τα οποία θα προσφέρουν νέες σημαντικές επενδύσεις στην Βόρειο Ελλάδα. Παράλληλα, θα απλώσουμε το δίκτυο φυσικού αερίου στις πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και της Θράκης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όλα τα έργα είναι κοστολογημένα και επισήμανε πως «σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση αξιοποιούμε τους πόρους της Πολιτικής Συνοχής 2021-2027, του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ και εθνικούς πόρους. Επιδιώκουμε, όμως, και τη μόχλευση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που μπορούν να απογειώσουν την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας. Εκτιμούμε ότι το αναπτυξιακό μας σχέδιο θα αυξήσει το περιφερειακό ΑΕΠ κατά 6-8 δισ. ευρώ. Και θα δημιουργήσει, σε ετήσια βάση, 20.000-25.000 νέες θέσεις εργασίας».
Οι Δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου

«Οι δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» είναι ο τίτλος του  σχεδίου της επόμενης κυβέρνησης που ενσωματώνει τα προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης με τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτιστικά τους μνημεία. «Στόχος το brand «Μακεδονία» να γίνει πόλος έλξης επενδυτών, επισκεπτών και καταναλωτών. Να αποτελέσει κινητήριο μοχλό της εξωστρέφειας ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Χορηγοί του συνεδρίου  επιχειρήσεις της Πιερίας 

Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των χορηγών ήταν δύο από τις δυναμικές επιχειρήσεις της  Πιερίας, η Κωνσταντόπουλος ΑΕ-Olymp και η  Olympia Electronics. 

Μητσοτάκης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top