Πέμπτη 1 Οκτ 2020 9:38      

Στο 60% οι φορολογικές παραβάσεις επιχειρήσεων στη Β. Ελλάδα

Σε ποσοστό 60% ανέρχονται οι φορολογικές παραβάσεις στη Β. Ελλάδα, όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές που για ένα δεκαήμερο από τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι σήμερα «οργώνουν» τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα voria.gr . στις έξι από τις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν βρέθηκαν παρατυπίες που αφορούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις –κυρίως μη έκδοση αποδείξεων- και επιβλήθηκαν κυρώσεις. Το ποσοστό αυτό είναι  αντίστοιχο με το περσινό, κάτι που σημαίνει είτε ότι οι επιχειρηματίες δεν πτοούνται από τα πρόστιμα και τις άλλες διοικητικές ποινές που ανακοινώνονται συχνά πυκνά, είτε είναι εθισμένοι στο σπορ της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της φοροκλοπής.

Μια τρίτη άποψη είναι ότι η υψηλή φορολογία των τελευταίων ετών ωθεί στην παραβατικότητα, καθώς καθιστά στην ουσία εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, όταν ο επιχειρηματίας είναι τυπικός με τις υποχρεώσεις του προς το ελληνικό δημόσιο κατά 10%.

Το ρίσκο 

Σύμφωνα με παράγοντες οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά την αγορά και τους ελέγχους που διεξάγουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η διαφορά που υπάρχει φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες γνωρίζουν, πλέον, ότι γίνονται έλεγχοι και μάλιστα με συστηματικό τρόπο. Έχουν, δηλαδή, πλήρη συναίσθηση του ρίσκου που αναλαμβάνουν όταν δεν είναι απόλυτα τυπικοί.

Αυτό είναι ένα ποιοτικό στοιχείο, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι σε πολλές περιπτώσεις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης, καθώς η διάρθρωση της ελληνικής αγοράς εν πολλοίς δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού.

 

Επιχειρήσεις Φορολογικές παραβάσεις Βόρεια Ελλάδα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top