Σάββατο 19 Σεπ 2020 15:07      

Στοιχεία - σοκ για τη «βουτιά» της αγοράς από τους εμπόρους

Το 50% του τζίρου της έχασε μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ 8 στις 10 δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Η κατανάλωση

Η κατανάλωση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, υποχωρώντας στα 119,6 δισ. ευρώ, με τη μείωση να ξεπερνά το 25% και απώλειες 39,9 δισ. ευρώ μεταξύ 2008-2016. Οι αμοιβές μειώθηκαν από τα 82,9 δισ. ευρώ το 2008 σε 58,7 δισ. ευρώ το 2016 με απώλειες 24 δισ. ευρώ ή -29%. Επιπλέον, κατά 3,1% μειώνονται κάθε χρόνο οι μισθοί στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια. Δυσοίωνα άρχισε και το 2017, με τα στοιχεία για τα σούπερ μάρκετ να δείχνουν μείωση πωλήσεων τον Ιανουάριο κατά 9,9% και σε επίπεδο όγκου κατά 8,1%. 

Τα στοιχεία αυτά και πολλά άλλα παρατέθηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΕΣΕΕ, αποτυπώνοντας τον στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας και την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και καταναλωτές. 

Η καθυστέρηση ης αξιολόγησης

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι αποτυπώνονται έντονα στο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων του Ιανουαρίου 2017 κατά 30.000 λιγότερες θέσεις εργασίας. Αποτέλεσμα της έλλειψης «κλίματος και χρήματος» είναι η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου. Η εκπτωτική περίοδος έκλεισε με μείωση 20% σε σύγκριση με το 2016, ποσοστό που επιστρέφει την αγορά στα επίπεδα του -21%, της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου 2012-2013.

Επίσης ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε σημαντικά τον Φεβρουάριο, στις 92,9 από τις 95,1 μονάδες, φτάνοντας στο επίπεδο που βρέθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ενώ ο όγκος πωλήσεων στα τρόφιμα μειώθηκε κατά 9,8%. Οι έμποροι ζητούν τη θεσμοθέτηση και τη λειτουργία ενός ειδικού επιχειρηματικού και ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού», την επιλογή ένταξης όλων των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις σε έναν αποτελεσματικό και αντικειμενικό μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και την επίσπευση της άρσης των capital controls.

 

Επιχειρήσεις ΕΣΕΕ Αγορά μείωση κατανάλωσης Αξιολόγηση

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top