Με τον Δημήτρη Πλιάφα
ΖΈΑ // ΝΤΊΝΚΕΛ // ΣΠΈΛΤ // ΦΆΡΟ .
Πρόκειται για το πιό εύπεπτο απο κάθε άλλο αλεύρι !
Είναι ( η ζέα ) το πιό παλιό γνωστό δημητριακό ‘ ας μην ξεχνάμε οτι ήταν το σιτάρι των αρχαίων Ελλήνων .
Η γλουτένη που περιέχει αποτελείται απο μεγαλύτερο αριθμό υδατοδιαλυτών πρωτε’ι’νών , και οι θρεπτικές του ουσίες απορροφώνται πιό εύκολα απο τον οργανισμό . Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το προτιμούν τα άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη .
Στην Γερμανία , ( ντίνκελ ) , φτιάχνουν με την ζέα ψωμί , μπύρα , μέχρι υποκατάστατο καφέ .
Στην Αγγλία (σπέλτ ) , και στην Ιταλία (φάρο ) , φτιάχνουν με ζέα διάφορες ποικιλίες ψωμιού , φτιάχνουν κέικ , μπισκοτάκια , διάφορα γλυκά , γενικότερα χρησιμοποιούν την ζέα ακόμη και σε σούπες .
Πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη η ζέα , είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών , μαγνησίου , σιδήρου , ψευδαργύρου , λιπαρών οξέων , καθώς και βιταμινών Β1 , και Β2 .
Εάν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρους τους σπόρους της ζέας είτε σε σαλάτες είτε σε σούπες , θα πρέπει να τους μουσκέψουμε απο το βράδυ σε νερό , και μετά να τους βράσουμε ‘ όπως δηλ. κάνουμε με τα όσπρια .
Συνταγή για μπισκότα με αλεύρι ζέα :
Αναμειγνύουμε 2 φλ. αλεύρι ζέας με μία (1) κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ , ένα (1) κουταλάκι του γλυκού αλάτι , έξι (6) κουταλιές της σούπας βούτυρο , και 2/3 φλ. γάλα .
Στην συνέχεια ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 220 βαθμούς , μέχρι η επιφάνειά τους να χρυσίσει .
pdselect@gmail.com
www.pliafas.gr