Παρασκευή 22 Νοε 2019 14:52      

«Θεοί και θνητοί στον Όλυμπο»: Το αρχαίο Δίον γοητεύει τη Νέα Υόρκη με αρχαιότητες της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η μοναδική και σπάνια αρχαιολογική έκθεση «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η Πόλη του Δία» , η οποία φιλοξενείται στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 23 Μαρτίου στο Olympic Tower στην καρδιά του Μανχάταν και η διάρκειά της θα είναι έως και τις 18 Ιουνίου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που πραγματοποιείται εκτός των συνόρων μια τόσο μεγάλη έκθεση που να αφορά αποκλειστικά την πανεπιστημιακή ανασκαφή του Δίου και ήδη η ανταπόκριση του κοινού είναι πολύ μεγάλη.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια, μετέφερε τις εντυπώσεις του και μίλησε με ενθουσιασμό και συγκίνηση για την έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 115 εκθέματα, μεταξύ των οποίων 33 αγάλματα και μικρότερα αντικείμενα, όπως σκεύη, κοσμήματα κ.α.

Υπόδειγμα έκθεσης

«Πρόκειται για ένα υπόδειγμα για το πώς πρέπει να στήνονται οι εκθέσεις και για το τι απαιτεί ο επισκέπτης σε μια ψηφιακή εποχή. Το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για το συγκεκριμένο εγχείρημα, θα έπρεπε να διδαχθεί από αυτήν την έκθεση και ανάλογα να προσαρμόσει το μουσείο μας. Να φύγει από τη δεκαετία του 1980 και να φτάσει στο 2016. Το κάθε άγαλμα είχε το δικό του φωτισμό με φόντο τρεις αποχρώσεις του μπλε.

Υπήρχε επίσης ξεχωριστός χώρος πολυμέσων με τρία video, ενώ η ηχητική επένδυση με φυσικούς ήχους από τον αρχαιολογικό χώρο ήταν καταπληκτική. Η μυθωδία διαρκεί μέχρι και σήμερα στο μυαλό μου και δεν ξέρω πότε θα φύγει. Είναι η πιο εντυπωσιακή στιγμή της καριέρας μου ως δήμαρχος και ως καταγόμενος από το Δίον. Θα ήθελα να ζήσω και σπουδαιότερες στιγμές γιατί ο τόπος αυτός μπορεί να παρέχει αυτές τις προκλήσεις», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημόπουλος,
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις λεπτομέρειες της μεταφοράς των αρχαιοτήτων στη Νέα Υόρκη σε αρμονική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Η γοητεία του Δ. Παντερμαλή

Τέλος δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης και υπεύθυνου των ανασκαφών στο Δίον, ο οποίος είχε και την ιδέα της συγκεκριμένης έκθεσης. «Ταπεινά θέλω να πλέξω το εγκώμιο του καθηγητή, τη γοητεία με την οποία επιβάλλεται στους συνομιλητές του, την εκφραστικότητά του όταν παρουσιάζει την έκθεση, ήταν θαρρείς και ζούσε τότε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος δε προς την αρχαιολόγο Εύα Αλβανού, η οποία ήταν παρούσα στη συνέντευξη είπε: «Επειδή είναι πολύ βαριά η κληρονομά, εύχομαι στη δύση της καριέρας σας, αυτός που θα κάθεται εδώ να εκφράζεται με τα ίδια λόγια για εσάς γιατί έχετε την ευγένεια, την παρουσία και την προοπτική για να τύχετε της ίδιας εντύπωσης».

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και σε μια εξίσου σημαντική έκθεση που θα ακολουθήσει, καθώς από τον ερχόμενο Νοέμβριο ορισμένα από τα εκθέματα, μεταξύ των οποίων ο ύψιστος Δίας και το ανάγλυφο της Ίσιδας θα μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μόσχας. «Ο στόχος είναι το Δίον να μπει στη θέση που του αξίζει, να μην είναι στη σκιά κανενός» τόνισε με έμφαση.

Διαδικτυακή Καμπάνια #OlympusNow

Το Ωνάσειο Πολιτιτικό Κέντρο Νέας Υόρκης προσκαλεί τους κατοίκους της περιοχής του Ολύμπου και του Δίου, αλλά και τους απανταχού λάτρεις του μυθικού βουνού, να συμμετάσχουν στην διαδικτυακή καμπάνια #OlympusNow που διοργανώνει στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η Πόλη του Δία».

 Η καμπάνια στοχεύει στην προβολή του Ολύμπου και της ευρύτερης περιοχής στο διεθνές κοινό των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του Ωνασείου στη Νέα Υόρκη:
Φυσικό περιβάλλον, οικολογία, σπορ στο βουνό, αθλητικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθημερινή ζωή στον Όλυμπο και στο Δίον, καιρικές συνθήκες, παραδόσεις, γαστρονομία, αρχαιολογία και οτιδήποτε άλλο αναδεικνύει τις ομορφιές της περιοχής!

Πώς λειτουργεί η καμπάνια

Μοιραστείτε τις εμπειρίες, τις εντυπώσεις και τα νέα σας χρησιμοποιώντας #OlympusNow σε Twitter, Instagram και Facebook.
Διαθέτετε πολυμεσικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο); Χρησιμοποιείτε το!
Όλες οι αναρτήσεις1 θα συγκεντρώνονται στο social media wall #OlympusNow: https://walls.io/OlympusNow
Αν προτιμάτε, στείλτε μας τις ιστορίες σας και θα τις αναρτήσουμε εμείς στις δικές μας πλατφόρμες με αναφορά στην πηγή. Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@onassisusa.org

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook Facebook.com/OnassisFoundationUSA και ακολουθείστε μας σε Twitter @OCCNY και Instagram OCCNY. Θα το ανταποδώσουμε!
Οι αναρτήσεις με #OlympusNow θα κοινοποιούνται και από τις δικές μας πλατφόρμες, όπου αυτό είναι δυνατό².

Ιστοσελίδα

Ανακαλύψτε το #OlympusNow στην ιστοσελίδα μας: http://onassisusa.org/dion
Εδώ θα βρείτε μια ξεχωριστή σελίδα με τίτλο Olympus Now, η οποία περιλαμβάνει πρόσφατες εικόνες και βίντεο από τον Όλυμπο, ένα ιστορικό της πρώτης κατάκτησης της κορυφής του, ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τη συντήρηση και αποκατάσταση των ψηφιδωτών της «Οικίας του Διονύσου», ένα βίντεο με τις φυσικές ομορφιές του βουνού και άλλες ιστορίες. Έχετε ιδέες για άλλες ιστορίες; Επικοινωνείστε μαζί μας: info@onassisusa.org

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η έκθεση «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η Πόλη του Δία» διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη και την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Δίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Η έκθεση και τα προγράμματα για το κοινό που τη συνοδεύουν αντλούν έμπνευση από τη ζωή στην αρχαία πόλη του Δίου και το φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε http://onassisusa.org/dion

 Σημείωση 1: Λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων το Facebook δεν επιτρέπει την αυτόματη αναμετάδοση hashtag, εν προκειμένω του #OlympusNow, στο social media wall. Αναρτήσεις με το #OlympusNow θα κοινοποιούνται από τη δική μας σελίδα Facebook, η οποία εμφανίζεται στο social media wall. Ωστόσο, μόνο αναρτήσεις σελίδων μπορούν να κοινοποιηθούν, όχι χρηστών, και πάλι λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Σημείωση 2: Στο Facebook η κοινοποίηση αναρτήσεων είναι δυνατή μόνο για τις σελίδες και όχι τα προφίλ χρηστών, λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Μαρία Τσιώνη

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Δίον Όλυμπος Νέα Υόρκη Κ. Δημόπουλος Πανεπιστημιακές Ανασκαφές
Scroll to Top