Σάββατο 15 Αυγ 2020 11:25      

Θηλιά τα χρέη στο λαιμό των μικρομεσαίων: Ένας στους τέσσερις δηλώνει αδυναμία πληρωμής

Καθυστερούμενες οφειλές προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία τράπεζες και προμηθευτές παρουσιάζει η μια στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το 23,7% αυτών να δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους. Μάλιστα 65.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι το προηγούμενο εξάμηνο βρέθηκαν αντιμέτωπες με δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τα στοιχεία της  ΓΣΕΒΕΕ 

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύει η τελευταία εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος σύμφωνα με την οποία παρά το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 σημειώθηκε βελτίωση των δεικτών του οικονομικού κλίματος παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπιζουν οι επιχειρήσεις με πρώτο απ’ όλα αυτό της υπερχρέωσης.

Από τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερούμενες οφειλές, περίπου τρεις στις δέκα, αφορά εκείνες τις επιχειρήσεις με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών. 

Εξίσου υψηλό είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία που φτάνει στο 23,8%, παρά τις ρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί μέχρι σήμερα. Όμως δεν είναι μονάχα οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που καθυστερούν να πληρώσουν τα νοίκια (15,7%) και τις δόσεις των δανείων τους (16,5) συνεχίζει να αυξάνεται. 

Επίσης οφειλές προς ΔΕΚΟ εμφανίζει το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προς προμηθευτές το 15,7%. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες το 23,7% εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του έτους.

Συρρίκνωση του τζίρου

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παρουσίασε κάμψη για το 57,5% αυτών με την μεγαλύτερη συρρίκνωση να καταγράφεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου του εμπορίου. Ο δείκτης ρευστότητας εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα αφού για τις δυο στις τρεις επιχειρήσεις παρατηρείται επιδείνωση ενώ η μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών ξεπερνά το 55%.

Αναφορικά με τα λουκέτα στην αγορά αν και το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα στοιχεία δείχνουν μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με περιορισμό των λουκέτων και θετικό ισοζύγιο εγγραφών- διαγραφών, το 38,1% των επιχειρήσεων συνεχίζει να θεωρεί ότι είναι αρκετά πιθανό να κατεβάσει ρολά το επόμενο διάστημα με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 44% να εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους σε σχέση με τις μεγαλύτερες.

Λουκέτα 

Συνολικά πάντως εκτιμάται ότι θα διακόψουν την δραστηριότητα τους περίπου 13.000 επιχειρήσεις όσες και το προηγούμενο εξάμηνο με ενδεχόμενη απώλεια 21.000 θέσεων εργασίας εκ των οποίων 4.100 θα αφορούν θέσεις εργασίας σε μικρές επιχειρήσεις

Χρέη Μικρομεσαίοι Πληρωμή Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top