Πέμπτη 9 Ιουλ 2020 20:31      

ΒΕΘ: Πέντε προτάσεις για τα εμπορικά σήματα

Στην κατάθεση πέντε προτάσεων που αφορούν τη χρήση του όρου "μακεδονικός" στις εμπορικές ονομασίες, τα σήματα και τις επωνυμίες των ελληνικών επιχειρήσεων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, προχώρησε η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), προκειμένου -όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της- να μην αντιμετωπίσουμε έναν "εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη".

Οι προτάσεις 

Οι προτάσεις περιλαμβάνονται σε υπόμνημα που επέδωσε χθες α ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, στους αρμόδιους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Αυλωνίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπο Κασίμη και Εξωτερικών, Γιάννη Μπράχο, μετά από ενημερωτική σύσκεψη.

«Αυτό που ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος είναι η προστασία των εμπορικών χρήσεων των ελληνικών προϊόντων και των επωνυμιών τους, καθώς και η εξασφάλιση ομαλών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που δεν θα δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι γείτονες δεν θα σφετεριστούν δυνατά brands επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία» επισημαίνεται στο κείμενο του υπομνήματος, στο οποίο το ΒΕΘ προτείνει τα εξής:

*Το διάστημα που απαιτείται μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας, η Ελλάδα θα πρέπει να το αξιοποιήσει εποικοδομητικά, προκειμένου να συντεθεί μια συμφωνία, στην κάθε της λεπτομέρεια, που θα αποκλείσει αρνητικές συνέπειες σε βάρος της χώρας και της επιχειρηματικής κοινότητας.

*Το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΒΕΘ, είναι ότι στη διάρκεια των τριών ετών, που προβλέπει η συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων, δεν πρόκειται να υπάρξει δυσμενής αλλαγή στην εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων.

*Η τριετής περίοδος που προβλέπει η συμφωνία αποτελεί -κατά τη διοίκηση του ΒΕΘ- μεγάλο διάστημα για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος. "Οι εργασίες της επιτροπής, στην οποία μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιοι θα μετέχουν, θα πρέπει να είναι εντατικές και να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρόνο" τονίζει.

*Θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι ο όρος "Μακεδονία" ως ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, ενώ "οι γείτονές μας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο τους όνομα, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία".

*Θα πρέπει να διασφαλιστεί πως τα ελληνικά προϊόντα που φέρουν τον όρο "Μακεδονία" δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, "άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα" καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΕΘ Εμπορικά Σήματα Πρέσπες Συμφωνία Σκοπιανό Μακεδονία

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top