Τετάρτη 28 Οκτ 2020 8:19      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΒΗΜΑ...τίζοντας: Το νέο βιβλίο του γιατρού Μενέλαου Τερζόπουλου από τις εκδόσεις «ΜΑΤΙ»

Τι είναι η πατρίδα μας; λέει  το γνωστό ποίημα του Ιωάννη Πολέμη, που μ’ αυτό γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές. 

Αυτό συνειρμικά περνά από το νου διαβάζοντας το νέο βιβλίο του γιατρού Μενέλαου Τερζόπουλου από τις εκδόσεις  «ματι», που παρουσιάστηκε στο κοινό της πόλης το περασμένο Σάββατο στο βιβλιοπωλείο ματι.

Τι είναι η Κατερίνη για το Μενέλαο Τερζόπουλο. Φυσικά οι άνθρωποί της. Και αυτούς καταγράφει με επιμέλεια βασισμένος στα σχολικά αρχεία του Γυμνασίου Κατερίνης και σε διηγήσεις φίλων και γνωστών.  Την αγάπη του για τη γενέθλια πόλη, την ομολογεί από τις πρώτες  σελίδες με τον αφοπλιστικό του λόγο, τον λίγο τραχύ αλλά πολύ τρυφερό. Κατερίνη πόλη μου!! 

«Κατερίνη, γλυκιά μου πόλη.. 

Όλες οι γειτονιές εκεί και οι μαχαλάδες και οι φωνές των παιδιών και οι βόλτες στη Μεγάλου Αλεξάνδρου και το ποδόσφαιρο στις γειτονιές και τα αερόστατα  και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και οι δάσκαλοί μας και οι συμμαθητές μας, όλοι εκείνοι που μπήκαμε στο Γυμνάσιο, το τελειώσαμε και βγήκαμε στη ζωή.» 

Το βιβλίο εκτός από ονόματα περιέχει και μια μικρή αναφορά στην πορεία του κάθε μαθητή. Δίνει στοιχεία για την επαγγελματική πορεία, και για πολλούς το χρόνο που έφυγαν από τη ζωή. 

Εκείνο που είναι όμως ιδιαίτερο στο βιβλίο είναι οι πολλές φωτογραφίες από στιγμιότυπα της σχολικής ζωής. Εκδρομές, εκδηλώσεις, παρελάσεις, σχολικές γιορτές.

Μόνο ένας άνθρωπος που αγαπά τόσο την Κατερίνη, θα μπορούσε να μπει στον κόπο να συγκεντρώσει τα στοιχεία αυτά , να καταγράψει  ένα κομμάτι της μικροιστορίας της πόλης και να τα αφήσει παρακαταθήκη στον ιστορικό του μέλλοντος. 

Στο πάνελ των παρουσιαστών βρέθηκαν τρεις γενιές, ο Γιώργος Παπαβασιλείου της γενιάς του ‘40, ο συγγραφέας της γενιάς του 50 και ο Θόδωρος Ζαπουνίδης της γενιάς  του 90, μπροστά σε ένα κοινό συγκινημένο, που στο πρόσωπο του Μενέλαου είδε ένα κομμάτι του εαυτού του. 

Βημα...τίζοντας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top